Strona Główna Tarty i tartaletki Apple pie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Apple pie Drukuj Email
poniedziałek, 24 października 2011 20:57

Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (dałam 70g i było akurat)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksować, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodać tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i szybko (aby masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczyć go ręką. (Zamiast tradycyjnie formować z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. (Zamrożone ciasto można przechowywać parę miesięcy).
  5. Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg.)
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.

02

  1. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza możliwości to nałożenie całego ciasto na górę. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka ciasta będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwości (którą ja zastosowałam) to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 210°C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50min. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Ja piekłam 10min. dłużej).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Apple pie

Apple pie

Tagi:
follow_bird-b
 

Komentarze  

 
-1 #74 Joanna 2015-04-17 13:09
Klaudio w tekscie jest napisane: "Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg." Jeśli jednak nie masz innej formy o niskim brzegu to może być w ostateczności tortownica.
Cytować
 
 
0 #73 Klaudia 2015-04-17 09:21
Nie posiadam formy do tarty..:( czy mogę upiec w zwykłej tortownicy? Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #72 Paulina 2015-03-12 11:39
Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam :)
Cytować
 
 
0 #71 youngCook 2015-02-26 20:29
Czy można polać je karmelem i upiec ?
Cytować
 
 
0 #70 ANIA 2015-02-16 20:21
Przepis jest rewelacyjny, zazwyczaj mam problem jeśli chodzi o słodkie wypieki i wychodzą mi zakalce, to natomiast wyszło kruche, maślane, odpowiednio słodkie, pycha:)
Cytować
 
 
+1 #69 joanna 2015-01-31 18:30
Brzmi świetnie zresztą jak wszystkie Pani przepisy jak na razie jazdy który próbuje wychodzi tak samo jak brzmi wreszcie jakąś normalna strona ze sprawdzonymi przepisami dla każdego, wypieki są smaczne i aromatyczne czuć w nich smak dzieciństwa i naturalność;) jestem absolutnie zauroczona;)
Cytować
 
 
+1 #68 Joanna 2015-01-07 22:59
Klaudio w tym przepisie akurat nie ma jajek.
Cytować
 
 
+1 #67 Klaudia 2015-01-07 19:45
Czy dobrze mi się wydaje że do ciasta nie dodaje się jajek? Może głupie pytanie ale nigdy nie robiłam szarlotki :)
Cytować
 
 
0 #66 Ewa 2014-09-19 13:18
Witam, ciasto wyszło super! zmodyfikowalam trochę nadzienie, bo nie lubię cynamonu i dodałam pokruszoną gorzką czekoladę i dwie łyżki kakao nesquik i świetnie skomponowało się z jabłkami. Dodaję do ulubionych i na pewno jeszcze nie raz upiekę, dziękuję :)
Cytować
 
 
+1 #65 Joanna 2014-08-23 19:21
Joanno a pieczesz na grzałce góra- dół? Może Twój piekarnik słabo grzeje od dołu? Możesz spróbować podpiec najpierw spód zanim wyłożysz owoce (dobrze odsączone z soku). Jeśli ciastem kruchym jest wyklejony spód i brzeg formy (jak w tym przepisie) to powinnaś go podpiec obiążając go kulkami ceramicznymi lub fasolą, aby brzeg się nie ześlizgnął na dół (tak, jak jest to zrobione np. w tym przepisie: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-tarty/369-przepis-na-apple-pie#comment-12801). Dodatkowo może pomóc posypanie podpieczonego ciasto zmielonymi orzechami, migdałami lub mąką ziemniaczaną.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+