Strona Główna Tarty i tartaletki Apple pie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Apple pie Drukuj Email
poniedziałek, 24 października 2011 20:57

Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (dałam 70g i było akurat)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksować, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodać tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i szybko (aby masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczyć go ręką. (Zamiast tradycyjnie formować z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. (Zamrożone ciasto można przechowywać parę miesięcy).
  5. Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg.)
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.

02

  1. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza możliwości to nałożenie całego ciasto na górę. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka ciasta będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwości (którą ja zastosowałam) to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 210°C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50min. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Ja piekłam 10min. dłużej).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Apple pie

Apple pie

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #65 Joanna 2014-08-23 19:21
Joanno a pieczesz na grzałce góra- dół? Może Twój piekarnik słabo grzeje od dołu? Możesz spróbować podpiec najpierw spód zanim wyłożysz owoce (dobrze odsączone z soku). Jeśli ciastem kruchym jest wyklejony spód i brzeg formy (jak w tym przepisie) to powinnaś go podpiec obiążając go kulkami ceramicznymi lub fasolą, aby brzeg się nie ześlizgnął na dół (tak, jak jest to zrobione np. w tym przepisie: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-tarty/369-przepis-na-apple-pie#comment-12801). Dodatkowo może pomóc posypanie podpieczonego ciasto zmielonymi orzechami, migdałami lub mąką ziemniaczaną.
Cytować
 
 
0 #64 Joanna 2014-08-21 07:42
Pani Joanno, mam ogromny problem z ciastami z surowych owoców. Robiłam te szarlotkę wg przepisu, ale niestety mam zakalec. Dlugo pieklam ciasto, bo bałam sievze będzie surowe. Ale jest straszny zakalec i ciasto jest blade. Co robie źle? :sad:
Cytować
 
 
0 #63 Zosia 2014-07-12 21:15
Szarlotka jest po prostu obłędnie pyszna!! Jest to najlepsze ciasto które jadłam. Często piekę ciasta używając przepisu ze strony domowe wypieki i zawsze ciasta wychodzą genialne!! Jestem zachwycona tą stroną
Cytować
 
 
-1 #62 Joanna 2014-07-08 11:31
Karolino na pewno rabarbar puści sok. Możesz zasypać go cukrem i poczekać, aż puści sok. Następnie odsączyć na sitku i wymieszać całość z ok. 4 łyżkami mąki ziemniaczanej. Ciasto mimo to może jeszcze podmoknąć, co nie znaczy, że nie będzie smaczne.
Cytować
 
 
0 #61 Karolina 2014-07-08 09:40
Witam Joanno
moje pytanie brzmi czy zamiast jabłek mogła bym dodać rabarbar uprzednio wymieszany w cukrze? Moje obawy dotyczą czy rabarbar puści mi więcej soku niż jabłka i wyjdzie zakalec.
Nie mogę u ciebie na blogu znaleźć tradycyjnego ciasta Kruchego z rabarbarem.
Cytować
 
 
0 #60 Kasia 2014-02-14 23:44
super proste i smaczne ciasto, polecam!
na goraco z lodami waniliowymi, pycha!
Cytować
 
 
+1 #59 Gosia 2014-01-18 16:02
Szukałam przepisu na tytułowe apple pie i wyszukiwarka tutaj mnie przyprowadziła.
Wypróbowałam i szczerze polecam.Ciasto jest wspaniałe. Nam najbardziej posmakowało ciepłe z lodami waniliowymi.
Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #58 Natalka 2013-11-29 22:42
Witam wszystkich smakosz szarlotki.... Jest to chyba jedno z najsmaczniejszy ciast jakie jadłam. Zaraz po wyjęciu z pieca zostało pół blachy a o drugie pół musiałam "walczyć " :lol: z familią co by zostawili na drugi dzień. Szczerze polecam i dziękuję za ten pyszny przepis, z pewnością zagości on na naszym wigilijnym stole. Pozdrawiam ;-)
Cytować
 
 
-3 #57 Klaudia 2013-10-13 18:19
Cytuję ULA:
co jesli dalo sie za duzo wody do ciasta? prosze o pomooocccc

niestety u mnie też się tak przytafiło nie wiem co mam robić. szkoda marnować jabłek jeżeli np. wyjdzie zakalec :( dzieki z gory za pomoc
Cytować
 
 
0 #56 Kaśka 2013-09-29 14:46
Ja polecam nadzienie z zapiekanych jabłek. Kwaśne jabłka kroi się w paski i wsypuje do garnka, dodaje się cynamonu, pół szklanki cukru(można mnie), ja dodaje jeszcze cztery łyżki wina wytrawnego lub rumu, cukier waniliowy, wszystko stawiamy na małym ogniu, aby jabłka połączyły się z innymi składnikami, ale nie rozpadły. Jest to wyborne nadzienie, powstaje super sos, który łączy jabłka i ciasto:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl