Strona Główna Serniki Sernik z dżemem wiśniowym
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sernik z dżemem wiśniowym Drukuj Email
czwartek, 11 lutego 2010 13:58

sernik z dżemem wiśniowym

Bardzo dobry sernik z pyszną, kruchą, migdałowo- kakaową posypką. Sernik jest dość słodki,  więc jeśli nie przepadacie za słodkimi sernikami proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Dżem dodatkowo dosładza ciasto.

Składniki:

  • 175g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 350g cukru
  • 750g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 1/2 litra mleka)
  • 250g dżemu wiśniowego
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek migdałów w płatkach albo słupkach
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło, mąkę, 150g cukru, 1 jajko i sól zagnieść na jednolitą masę.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  3. Połowę ciasta wyłożyć na spód tortownicy. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę serową. Ser, 200g cukru i 2 budynie ubić za pomocą miksera na gładką masę. 4 jajka i skórkę z cytryny dodać stopniowo do sera, dalej ubijając.
  5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem, pozostawiając centymetr odstępu od brzegu. Kolejno wyłożyć masę serową.
  6. Do pozostałej połowy ciasta dodać kakao i migdały. Ciasto zagnieść. Odrywając po małych kawałkach układać kruszonkę na masie serowej.
  7. Sernik piec w nagrzanym piekarniku 50- 60 min w temperaturze 200°C. (Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można pod koniec pieczenia nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową.)
  8. Upieczone ciasto pozostawić przy otwartym piekarniku na 10min. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: Sernik można zamrozić.
Smacznego Smile.

Przepis wzorowany jest na przepisie z gazety "Tina Koch & Back Ideen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z dżemem wiśniowym

 

sernik z dżemem wiśniowym

sernik z dżemem wiśniowym

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #30 agnieszka 2014-04-16 19:06
Bardzo ale to bardzo przepyszne ciasto a przepis rewelacja. Bardzo łatwo go przyrządzić robiłam go 3 razy i za każdym razem wyszedł ;)Polecam
Cytować
 
 
0 #29 Wiolka 2014-01-08 12:27
Rewelacja !!! Cała rodzina zachwycona a nie przepadają za sernikami więc to chyba najlepsza rekomendacja !!!
Cytować
 
 
0 #28 Madzia 2013-07-22 10:17
Ciasto bardzo dobre nawet po 3 dniach od jego zrobienia. Pyszna alternatywa dla ciężkiego sernika. Jeszcze na pewno nie raz zagości w Naszym domu. Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #27 ata 2013-06-29 11:14
sernik jest pyszny! użyłam tylko zwykłego twarogu i dałam 180 g cukru do sera i wyszło w sam raz. polecam
Cytować
 
 
0 #26 Joanna 2013-05-22 17:57
Ago wielkość formy podaję zawsze w przepisie. W tym przypadku jest to punkt 2.
Cytować
 
 
0 #25 Aga 2013-05-22 17:01
sernik oczywiscie wyglada smakowicie,mam tylko pytanie jakiej wielkosci uzyla pani formy?
Cytować
 
 
0 #24 Kinga 2013-03-29 22:16
Muszę przyznać, że przepis jest świetny, a sernik wyszedł wyśmienicie;-)
Cytować
 
 
0 #23 aga 2013-03-15 22:54
wszystkie ciasta piekę na tej samej wysokości w piekrniku i wychodzę-może dlatego,że po raz pierwszy piekłam w slikonowej formie do ciasta...po odkrojeniu spalonego dołu ciacho i tak jest pyszne:)...tylko dla mnie za mało słodkie mimo dodania większej ilości cukru i uzycia budyni z cukrem:)...jestem baardzo słodkolubna i do wszystkkich tu przepisów dodaję więcej cukru:)
Cytować
 
 
0 #22 Joanna 2013-03-15 21:34
Aga może być ser do serników taki z wiaderka. Dziwne, że góra Ci się niezbyt dopiekła. Z reguły to serniki trzeba przykrywać z góry folią aluminiową,żeby za szybko się nie zrumieniły. Może piecz na wyższej szynie w piekarniku?
Cytować
 
 
0 #21 aga 2013-03-15 20:42
A ser musi być twarogowy?Bo mąż kupił ser do serników,ale taki bardziej homogenizowany(konsystencja danio),zrobiłam z niego(dałam o 1 więcej budyń),ale średnio wyszło(dół się przypalił,góra niezbyt dopiekła,ser zbyt "luźny"),podejrzewam,że dlatego niebyt wyszło,bo wszystkie ciasta z tej strony idealnie mi wychodzą.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+