pascha wielkanocna na zimno

Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 50g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.

pascha wielkanocna na zimno

pascha wielkanocna na zimno

Powiązane przepisy