Strona Główna Serniki Pascha wielkanocna (na zimno)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pascha wielkanocna (na zimno) Drukuj Email
środa, 14 marca 2012 11:34

pascha wielkanocna na zimno

Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 50g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 min. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godz.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.

pascha wielkanocna na zimno

pascha wielkanocna na zimno

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #22 Joanna 2015-04-02 23:35
Aga tak.
Cytować
 
 
-1 #21 Aga 2015-04-02 23:10
to ja jeszcze tylko zapytam, czy jak zrobię tą paschę w piątek, to do poniedziałku będzie jeszcze "zjadliwa"? Oczywiście przy założeniu, że będzie przechowywana w komfortowych dla niej warunkach ;)
Cytować
 
 
0 #20 Joanna 2015-04-02 20:47
Irmino lepiej nie. Pascha może wyjść za rzadka.
Beciu myślę, że Schichtkäse będzie dobry. Odlej tylko cały płyn po otwarciu opakowania.
Cytować
 
 
0 #19 Becia 2015-04-02 13:44
Joanno czy ja moge do tego Schichtkäse uzyc czy jakiego innego sera?
Cytować
 
 
0 #18 Irmina 2015-04-02 12:21
Pięknie wygląda. Mam pytanie czy można użyć takiego twarogu do serników juz zmielonego np prezydent?
Cytować
 
 
0 #17 Ania 2014-05-22 20:16
Paschę zrobiłam na ostatnią wielkanoc i wyszła cudnie. Słodziutkie ciasto podbiło serce mojego teścia, który uwielbia mega słodkie łakocie :)
Cytować
 
 
+3 #16 Joanna 2013-03-31 18:40
Penny wygląda mi na to, że ser był mocno wodnisty. W takim przypadku pomaga w trakcie przygotowania przełożenie masy serowej do naczynia (lub miski, sitka, durszlaka) z dziurką (dziurkami) od dołu, aby nadmiar płynu mógł spłynąć przez te dziurki.
Cytować
 
 
0 #15 Penny 2013-03-31 16:41
Zrobiłam w tym roku tą paschę, ale coś wyszło nie tak, pascha jest przepyszna i strasznie słodka ;D ale okropnie się klei i jest dość leista, co mogło pójść nie tak, czy przez to, że kupiłam twaróg mielony z firmy Garwolin?
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2013-03-25 19:12
Sentio tak.
Cytować
 
 
+2 #13 Sentia 2013-03-25 16:17
A czy taki normalny twaróg, naturalny, nie kupny może być?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+