Strona Główna Kruche Szarlotka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Szarlotka Drukuj Email
czwartek, 14 lipca 2011 19:33

szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła  podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
  3. Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na dwie części.
  5. Formę (o wymiarach ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
  7. Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
  8. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
  9. Przykryć drugim plackiem.
  10. Ciasto nakłuć widelcem.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.
  12. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

szarlotka

szarlotka

 

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #67 marta 2015-05-02 18:17
Witam, ciasto porazka, po próbie wyciągnięcia z blachy rozwarstwilo się na trzy części i rozpadlo. Jestem zawiedziona i więcej nie skorzystam z tego przepisu...
Cytować
 
 
+1 #66 julka 2015-04-12 20:48
Witam.Moja szarlotka z tegoź przepisu wyszła pyszna z lodami rewelka.Polecam☺
Cytować
 
 
+1 #65 Joanna 2015-02-05 13:01
Ewelino można.
Cytować
 
 
+1 #64 Ewelina 2015-02-04 20:05
Mam pytanie -a mianowicie? można dzień wcześniej przygotować jabłka-czyli je przesmażyć?
Cytować
 
 
+3 #63 Monika 2015-01-31 19:09
ciasto nie nadaje sie do rozwałkowania
Cytować
 
 
+7 #62 Mateusz 2014-11-25 11:42
Witam z tego przepisu robiłem po raz pierwszy ciasto nie dało zbytnio mi się rozwałkować spód zagniotłem palcami i dla estetyki przejechałem wałkiem a górną warstwę lekko podmroziłem tak aby się dało zetrzeć na tarce mam nadzieje ze wyjdzie dzięki za przepis Pozdrawiam
Cytować
 
 
+2 #61 joanna 2014-11-21 17:29
Kochane lub kochani :-) dodaje jeszcze do jabłek orzechy włoskie takie połamane ,ale nie pokruszone jakie są smaczne rozmoczone w tym musie zwłaszcza kiedy ciasto jest gorące
Cytować
 
 
+4 #60 Natalia 2014-11-10 17:40
Aaa zapomniałam dodać, ja piekłam tą szarlotkę w okrągłej blaszce, bi innej nie miałam. Ale poradziłam sobie, a ciasto i tak wyszło super! :)
Cytować
 
 
+3 #59 Natalia 2014-11-10 16:22
Witam! Znalazłam przepis przypadkiem i spodobał mi się :) Zaznaczam, że jest to pierwsze 100%-owo samodzielnie wykonane przeze mnie ciasto :) Mimo, że poziom jego wykonania autorka określa jako średni, wyszło znakomicie! Jestem zachwycona! Ciasto naprawdę pyszne, polecam wszystkim! Pozdrawiam serdecznie! :)
Cytować
 
 
+4 #58 Lena 2014-09-09 10:40
Witam serdecznie!
Ciasto robiłam dwukrotnie, za pierwszym razem byłam zachwycona, przepis wydawał mi się idealny gdyż ciasto wyszło przepyszne. Niestety za drugim razem euforia minęła. Wszystko robiłam jak w przepisie i tak jak za pierwszym razem jednak ciasto nie miało jednolitej konsystencji. Jakoś je wyklepałam na blachę, podpiekłąm spód i wtedy doczytałam się w komentarzach żeby dodać śmietany, i że niby to ujednolici ciasto, tak zrobiłam. Niestety nic to nie dało i górę ciasta po kawałku( gdyż nie dało się go rozwałkować, bo się rwało) wyłożyłam na blachę. Dlaczego pierwszym razem ciasto wyszło idealne, a za drugim to była wizualna katastrofa. Smak był w miarę, ale sie strasznie kruszyło i wyglądało nie estetycznie z powodu pagórków. Czy to wina innej margaryny, może za kwaśnej śmietany, czy co mogłam zrobić żle?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+