Strona Główna Kruche Szarlotka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Szarlotka Drukuj Email
czwartek, 14 lipca 2011 19:33

szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła  podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
  3. Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na dwie części.
  5. Formę (o wymiarach ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
  7. Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
  8. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
  9. Przykryć drugim plackiem.
  10. Ciasto nakłuć widelcem.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.
  12. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

szarlotka

szarlotka

 

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #57 lena 2014-08-19 17:54
dlaczego ciasto wgl nie chciało mi sie zagnieść? :(
Cytować
 
 
0 #56 myszka 2014-07-26 10:43
szarlotka wyszła znakomicie ale z dodatkiem smacznych jabłek polecam :) :lol:
Cytować
 
 
+1 #55 Kasia90 2014-02-24 11:49
Pierwszy raz pieklam szarlotke i...
Jestem ZACHWYCONA!:) Do tej pory moje 'popisy' deserowe ograniczaly sie jedynie do 'ciast' bez pieczenia, glownie na herbatnikach lub gotowych biszkoptach, Szarlotka wyszla znakomicie, smakowala przepysznie! Od dzis jestem fanka domowych-wypiekow Pani Joasi i wkoncu uwierzylam w to ze ja TEZ POTRAFIE :):)
Cytować
 
 
-2 #54 Ewa 2014-02-13 10:57
Cytuję Ewelina:
Witam , robiłam dzisiaj to ciasto, zrobiłam ciasto kruche, rozwałkowała, dałam starte jabłka, a pod koniec pieczenia wyłożyłam piane z białek, które wcześniej mi zostały. Po upływie odpowiedniego czasu, nie wiem czego ale moje ciasto czyli spod był niedopieczony tak jakby był surowy nadal, i znowu wsadziłam do piekarnika na jakiś jeszcze czas ale trochę spod podpiekł się ale jeszcze jest ciasto nie dopieczone i nie wiem czemu, może piekarnik był słabo nagrzany jak wsadziłam ciasto


Jest na to sposób, trzeba wcześniej podpiec spód, wystarczy 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Zawsze tak robię, ponieważ miałam ten sam problem co ty, niedopieczony spód w szarlotkach i sernikach :)
Cytować
 
 
0 #53 kinga 2014-02-10 21:35
Ciasto super polecam:)
Cytować
 
 
0 #52 Ewelina 2014-01-11 22:21
Witam , robiłam dzisiaj to ciasto, zrobiłam ciasto kruche, rozwałkowała, dałam starte jabłka, a pod koniec pieczenia wyłożyłam piane z białek, które wcześniej mi zostały. Po upływie odpowiedniego czasu, nie wiem czego ale moje ciasto czyli spod był niedopieczony tak jakby był surowy nadal, i znowu wsadziłam do piekarnika na jakiś jeszcze czas ale trochę spod podpiekł się ale jeszcze jest ciasto nie dopieczone i nie wiem czemu, może piekarnik był słabo nagrzany jak wsadziłam ciasto
Cytować
 
 
0 #51 estera 2014-01-03 08:19
fajny prosty przepis wszystkim smakowalo pozdrawiam ;-)
Cytować
 
 
0 #50 jastka 2013-12-30 09:53
przepyszna szarlotka , po wyjęciu z piekarnika zniknęła w ciągu godziny :)
Cytować
 
 
-2 #49 jojo 2013-12-23 19:02
moze to moj brak doswiadczenia ale ciasto bylo ciezko rozwalkowac, czy ktos wie dlaczego?
Cytować
 
 
+4 #48 paulina 2013-10-17 11:19
szarlotka wyszła pyszna, dodam tylko że to był mój pierwszy upieczony placek w życiu ;)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl