Strona Główna Kruche Szarlotka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Szarlotka Drukuj Email
czwartek, 14 lipca 2011 19:33

szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła  podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
  3. Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na dwie części.
  5. Formę (o wymiarach ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
  7. Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
  8. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
  9. Przykryć drugim plackiem.
  10. Ciasto nakłuć widelcem.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.
  12. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

szarlotka

szarlotka

 

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #80 Izabela 2016-03-24 18:15
Jestem mega zadowolona z przepisu-robiłam już wiele szarlotek ale ta jest najlepsza.Polecam znajomym :)
Cytować
 
 
+1 #79 wioleta 2016-03-22 18:25
ten przepis robie juz kilkanascie razy i za kazdym razem wychodzi super a najlepiej ze jak masz nagle nieproszonych gosci to zrobisz je bardzo szybko razem z dzieckiem ;My robimy ja zawsze rodzinnie ,z bita smietana zachwyci wszystkich.
POLECAM
Cytować
 
 
0 #78 Patryk 2016-03-04 23:36
Ciasto właśnie wstawiłem do piekarnika :D zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że będzie pyyyyysznie ;)
Cytować
 
 
+6 #77 anonim 2015-12-09 19:29
Ciasto super! Robiłam pierwszy raz na próbę jakieś pół roku temu, teraz zrobię je na wigilię :-) (mam 13 lat :roll: :D )
POLECAM WSZYSTKIM!!!!
Cytować
 
 
0 #76 magdalena 2015-11-10 19:54
Dziękuję ! Świetny przepis ! Ciasto wyszło idealnie ... mniam, palce lizać ;)Polecam każdemu !
Cytować
 
 
+3 #75 Gabrysia 2015-11-03 17:36
Ciasto bardzo dobrze się rozwałkowało. Wygląda pysznie w piekarniku. Zobaczymy czy będzie smakować.
Cytować
 
 
+4 #74 monika 2015-10-31 18:26
Dobra rada...latwiej rozwalkowac takie ciasto jak je troche przemrozimy lub polezy trovhe w lodowce. Musi sie schlodzic tluszczyk. Wlasnie czekam az sie upiecze.
Cytować
 
 
+2 #73 Darek 2015-10-26 19:11
Ciacho pycha.Ja jeszcze wykorzystałem pozostałe białka + szklanka cukru + szczypta soli i zrobiłem bezy,które powyciskałem na wierzch ciasta i dopiero całość do piekarnika.Polecam.
Cytować
 
 
+1 #72 Katarzyna 2015-10-11 08:22
Tak jak pisało kilka osób ciasta nie mozna rozwalkowac ponieważ rozwarstwia sie pod walkiem(obsypanym mąka) mimo trudności wyszło smaczne ,dzieci opróżniły blaszkę nie zdążyłam przełożyć na paterę. Spróbuję zrobic z tego przepisu tartę myśle że wyjdzie super
Cytować
 
 
-3 #71 Daria 2015-10-06 13:03
Cytuję Monika:
ciasto nie nadaje sie do rozwałkowania

jak sie nie nadaje?Ja bez wałka dalam rade!!!!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+