Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na pół.
Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Tak podpowiem bo przepis jest świetny ale używam mąkę krupczatkę do kruchego ciasta wychodzi najlepiej, mąka mące nie równa, jak kupuje z młyna nie boje się piec, jak ze sklepu to widzę różnicę. Może dlatego komuś wyjdzie gumowe, komuś zatwarde. Szarlotka jest the best!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
3 lat temu
Czego mogę dodać zamiast gęstej śmietany? Mieszkam w UK i nie zawsze jeżdżę do polskiego sklepu więc szukam jakiegoś zamiennika
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego ma często 10% tłuszczu, a jak nie to innego).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosiabia·
4 lat temu
Doskonały przepis na ciasto kruche, którego używam od lat.Ja połowę ciasta daję na dół, lekko podpiekan i na to lekko podduszone jabłka z cynamonem (ale żeby nie rozpadły do końca), dalej piana z białek z cukrem i sokiem z cytryny i na to druga połowa ciasta wcześniej zamrożonego i startego na tarce. Możecie cobie wszystko modyfikować, ale baza na ciasto jest tradycyjna i świetna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edzia·
4 lat temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć jakiejś innej bez glutenu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie testowałam tego przepisu na mąkach bezglutenowych. A próbowałaś szarlotkę bezglutenową ze strony?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Vv·
4 lat temu
2 łyżki cukru mało. Wyszła nie słodka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dana·
4 lat temu
Witam, muszę stwierdzić że ciasto wg tego przepisu wyszło mi jakieś gumowate.Byłam zaskoczona, ale sądziłam że jak się upiecze będzie ok. ale niestety wyszło bardzo twarde.Piekę często skubańca gdzie przepis jest bardzo podobny z tym że tam nie dodaję śmietany, a ciasto wychodzi dużo lepsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Nie wiem, dlaczego narzekają niektórzy na konsystencje ciasta. Lepszego i łatwiejszego do wyrabiania chyba nigdy nie miałam (jeśli mówimy o kruchym) 😁 wsadziłam do mniejszej foremki, wiec pewnie wyjdzie grubsze, no ale jak się nie ma co się lubi... mam nadzieję, że wyjdzie ;) dziękuje za przepis, pozdrawiam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
5 lat temu
Czy ciasto można zetrzeć na tarce zamiast rozwałkowywać ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Inga·
4 lat temu
Jasne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kama·
5 lat temu
Jakiej mąki najlepiej użyć, żeby ciasto wyszło mocno kruche i nie wilgotniało szybko od jabłek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Witam Panią, chcialabym upiec szarlotke w okraglej tortownicy na urodziny do corki. Czy forma 26 cm bedzie wystarczająca? Jak dlugo piec szarlotke? Pozdrawiam serdecznie
To moja ulubiona szarlotka. Od kiedy znalazlam ten przepis to nie piekę innej. Rewelacja
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JANUSZ·
9 lat temu
Nie mogę nigdzie w sklepach dostać "cukru waniliowego"
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
W większych marketach jest już dostępny. Ja polecam zrobić samemu (przepis na stronie) wychodzi tanio. Jak teraz potrzebujesz to weź cukier wanilinowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JANUSZ·
9 lat temu
Mogę bezpośredni link do przepisu? bo szukam i nie mogę zlokalizować :(
Jestem mega zadowolona z przepisu-robiłam już wiele szarlotek ale ta jest najlepsza.Polecam znajomym :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wioleta·
9 lat temu
ten przepis robie juz kilkanascie razy i za kazdym razem wychodzi super a najlepiej ze jak masz nagle nieproszonych gosci to zrobisz je bardzo szybko razem z dzieckiem ;My robimy ja zawsze rodzinnie ,z bita smietana zachwyci wszystkich.
POLECAM
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patryk·
9 lat temu
Ciasto właśnie wstawiłem do piekarnika :D zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że będzie pyyyyysznie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anonim·
10 lat temu
Ciasto super! Robiłam pierwszy raz na próbę jakieś pół roku temu, teraz zrobię je na wigilię :-) (mam 13 lat :roll: :D )
[b]POLECAM WSZYSTKIM!!!![/b]