Strona Główna Kruche Szarlotka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Szarlotka Drukuj Email
czwartek, 14 lipca 2011 19:33

szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła  podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
  3. Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na dwie części.
  5. Formę (o wymiarach ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
  7. Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
  8. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
  9. Przykryć drugim plackiem.
  10. Ciasto nakłuć widelcem.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.
  12. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

szarlotka

szarlotka

 

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
+1 #62 Mateusz 2014-11-25 11:42
Witam z tego przepisu robiłem po raz pierwszy ciasto nie dało zbytnio mi się rozwałkować spód zagniotłem palcami i dla estetyki przejechałem wałkiem a górną warstwę lekko podmroziłem tak aby się dało zetrzeć na tarce mam nadzieje ze wyjdzie dzięki za przepis Pozdrawiam
Cytować
 
 
-2 #61 joanna 2014-11-21 17:29
Kochane lub kochani :-) dodaje jeszcze do jabłek orzechy włoskie takie połamane ,ale nie pokruszone jakie są smaczne rozmoczone w tym musie zwłaszcza kiedy ciasto jest gorące
Cytować
 
 
+2 #60 Natalia 2014-11-10 17:40
Aaa zapomniałam dodać, ja piekłam tą szarlotkę w okrągłej blaszce, bi innej nie miałam. Ale poradziłam sobie, a ciasto i tak wyszło super! :)
Cytować
 
 
+1 #59 Natalia 2014-11-10 16:22
Witam! Znalazłam przepis przypadkiem i spodobał mi się :) Zaznaczam, że jest to pierwsze 100%-owo samodzielnie wykonane przeze mnie ciasto :) Mimo, że poziom jego wykonania autorka określa jako średni, wyszło znakomicie! Jestem zachwycona! Ciasto naprawdę pyszne, polecam wszystkim! Pozdrawiam serdecznie! :)
Cytować
 
 
0 #58 Lena 2014-09-09 10:40
Witam serdecznie!
Ciasto robiłam dwukrotnie, za pierwszym razem byłam zachwycona, przepis wydawał mi się idealny gdyż ciasto wyszło przepyszne. Niestety za drugim razem euforia minęła. Wszystko robiłam jak w przepisie i tak jak za pierwszym razem jednak ciasto nie miało jednolitej konsystencji. Jakoś je wyklepałam na blachę, podpiekłąm spód i wtedy doczytałam się w komentarzach żeby dodać śmietany, i że niby to ujednolici ciasto, tak zrobiłam. Niestety nic to nie dało i górę ciasta po kawałku( gdyż nie dało się go rozwałkować, bo się rwało) wyłożyłam na blachę. Dlaczego pierwszym razem ciasto wyszło idealne, a za drugim to była wizualna katastrofa. Smak był w miarę, ale sie strasznie kruszyło i wyglądało nie estetycznie z powodu pagórków. Czy to wina innej margaryny, może za kwaśnej śmietany, czy co mogłam zrobić żle?
Cytować
 
 
+1 #57 lena 2014-08-19 17:54
dlaczego ciasto wgl nie chciało mi sie zagnieść? :(
Cytować
 
 
-1 #56 myszka 2014-07-26 10:43
szarlotka wyszła znakomicie ale z dodatkiem smacznych jabłek polecam :) :lol:
Cytować
 
 
+4 #55 Kasia90 2014-02-24 11:49
Pierwszy raz pieklam szarlotke i...
Jestem ZACHWYCONA!:) Do tej pory moje 'popisy' deserowe ograniczaly sie jedynie do 'ciast' bez pieczenia, glownie na herbatnikach lub gotowych biszkoptach, Szarlotka wyszla znakomicie, smakowala przepysznie! Od dzis jestem fanka domowych-wypiekow Pani Joasi i wkoncu uwierzylam w to ze ja TEZ POTRAFIE :):)
Cytować
 
 
-5 #54 Ewa 2014-02-13 10:57
Cytuję Ewelina:
Witam , robiłam dzisiaj to ciasto, zrobiłam ciasto kruche, rozwałkowała, dałam starte jabłka, a pod koniec pieczenia wyłożyłam piane z białek, które wcześniej mi zostały. Po upływie odpowiedniego czasu, nie wiem czego ale moje ciasto czyli spod był niedopieczony tak jakby był surowy nadal, i znowu wsadziłam do piekarnika na jakiś jeszcze czas ale trochę spod podpiekł się ale jeszcze jest ciasto nie dopieczone i nie wiem czemu, może piekarnik był słabo nagrzany jak wsadziłam ciasto


Jest na to sposób, trzeba wcześniej podpiec spód, wystarczy 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Zawsze tak robię, ponieważ miałam ten sam problem co ty, niedopieczony spód w szarlotkach i sernikach :)
Cytować
 
 
+1 #53 kinga 2014-02-10 21:35
Ciasto super polecam:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+