Strona Główna Inne Ciasto snikers
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto snikers Drukuj Email
środa, 07 grudnia 2011 22:49

Ciasto snikers

Przekładaniec orzechowo- kakaowy z karmelem. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym go na jakąś okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (lub 70g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120g)

Ciasto orzechowe:

  • 250g zmielonych orzechów
  • ¾ szklanki cukru pudru (120g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (dałam 16g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

Masa:

  • 5 żółtek
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 ½ kostki masła (300g)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 3- 4 łyżki posiekanych orzechów
  • trochę czekolady (u mnie gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Przygotować ciasto kakaowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować ciasto orzechowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie, jak ta, w której piekliśmy ciasto kakaowe. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
  5. Do formy włożyć 1 połówkę ciasta kakaowego. Rozsmarować ¾ masy. Przykryć ciastem orzechowym. Kolejno rozsmarować masę krówkową. Przykryć drugą połową ciasta kakaowego. Górę posmarować resztą masy. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

Smacznego Smile.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Ciasto snikers

Ciasto snikers

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #96 Joanna 2015-04-30 12:10
Wiolu masa jest smaczna i na pewno nie smakuje sztucznie.
Cytować
 
 
0 #95 Wiola 2015-04-28 11:10
Witam czy ta masa smakuje jak te z tortów? U mnie nikt nie lubi tych mas tylko bitą śmietane ewentualnie masy na bazie budyniu,więc się upewniam czy to ta masa właśnie taka kremowa jakby sztuczna z tortów?
Cytować
 
 
0 #94 Ania 2015-04-03 23:01
A ja zmarnowałam 5 żółtek bo masa mi się zdarzyło. Mój błąd był, że za szybko (na za dużym ogniu) podgrzewałam masę. Spróbujcie ją podgrzewać na mniejszym ogniu i dłużej, napewno się uda. Jak ciasto smakuje będę wiedziała dopiero jutro.
Cytować
 
 
0 #93 Joanna 2015-04-03 22:17
Agato nie. Z żółtek, mleka, cukru i masła przygotowujesz masę według punktu 4. Masa krówkowa służy do przełożenia drugiej warstwy.
Cytować
 
 
0 #92 AGATA 2015-04-03 08:25
czy to mase kaymakowo mieszamy z tymi zóltkami i masłem?
Cytować
 
 
0 #91 Bianka 2015-01-05 14:31
Piekłam ciasteczko i dla mnie jest za mało kremu - ja lubię więcej:) Dodałabym też czegoś bardziej wyrazistego, może jakiś alkohol... tylko nie wiem czy do kremu, czy nasączyć blaty. Może ktoś ma jakieś pomysły:)?
Cytować
 
 
+1 #90 edyta 2014-06-13 22:06
piekłam...wyszedł...pyszności dziękuję za przepis:)))Pozdrawiam.
Cytować
 
 
+1 #89 Basia _1575 2014-06-12 21:12
Będe piekła go pierwszy raz mam nadzieje nie sprawi mi wielkich problemów nie takie ciasta sie piekło wygląda smakowicie
Cytować
 
 
+4 #88 sugar&salt 2014-05-19 15:18
Wygląda genialnie! Na sam widok ślinka cieknie :).
Cytować
 
 
0 #87 Ewa 2014-04-19 14:49
CIASTO BYłO PYSZNE
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+