Strona Główna Biszkoptowe Tort wiśniowy z kremem mascarpone
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort wiśniowy z kremem mascarpone Drukuj Email
wtorek, 24 maja 2011 11:34

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Przepis na tort biszkoptowy z wiśniami i kremem z mascarpone. Prosty, lekki i nie za słodki tort z dużą ilością kremu. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Krem z mascarpone:

  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 500g serka mascarpone
  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
  • 100g cukru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego

Dodatkowo:

  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  4. Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
  5. Biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  6. Założyć obręcz tortownicy na spodnim krążku i wylać wiśnie z kisielem. Wstawić na godzinę do lodówki.
  7. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  8. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu.(Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
  9. Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort.
  10. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #32 Joanna 2014-08-23 18:51
Basiu do mąki dodaj minimalną ilość wody tyle, aby mąka się rozmieszała.
Do dekoracji odłuż tyle kremu ile uważasz. W zależności jak chcesz go udekorować. Ja robiłam na oko ;)
Cytować
 
 
0 #31 Basia 2014-08-20 18:12
Witam, a w jakiej ilości wody najeży rozmieszać te 3łyzki maki ziemniaczanej i ile bitej śmietany odłożyła Pani do dekoracji Tortu?
Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #30 mako 2014-04-28 14:10
Tort wygląda może niepozornie, ale smakuje rewelacyjnie! Byłam mile zaskoczona delikatnym biszkoptem. POLECAM !
Cytować
 
 
0 #29 Paula 2013-11-06 10:27
dziękuję bardzo za podpowiedź, wieczorem zabieram się do pracy ! pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #28 Joanna 2013-11-06 07:22
Paulo z żelatyną w proszku postępuje się tak samo jak z żelatyną w listkach. Wsyp 3 płaskie łyżeczki żelatyny do małego garnka, zalej ją 3 łyżkami zimnej wody i zostaw na 5 min. do napęcznienia. Następnie podgrzewaj mieszając, aby się rozpuściła. Nie można doprowadzić do zagotowania. Postępuj zgodnie z punktem 7.
Cytować
 
 
+1 #27 Paula 2013-11-05 22:04
mam pytanie jak postąpić kiedy mam tylko żelatynę w proszku??
Cytować
 
 
0 #26 Joanna 2013-10-27 20:05
Ago tak ,przydałaby się jeszcze jedna warstwa biszkoptu na górę. Tort posmaruj masą na bazie masła i dopiero na to masę cukrową.
Edyto nie, może być lekko ciepła.
Cytować
 
 
0 #25 edyta 2013-10-27 12:32
czy zelatyna owinna ostygnac zanim dodamy do niej mase serowa??
Cytować
 
 
+1 #24 Aga 2013-10-26 11:21
Chciałabym udekorować ten tort masą cukrową. Co o tym myślisz? Czy może zrobić wyższy biszkopt i przekroić na 3 płaty żeby na samej górze było tylko posmarowany masą i na to masa cukrowa? Proszę o radę.
Cytować
 
 
+1 #23 monika 2013-07-01 10:12
przepyszny :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl