Strona Główna Biszkoptowe Lekki tort śmietankowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Lekki tort śmietankowy Drukuj Email
piątek, 19 marca 2010 15:01

Lekki tort śmietankowy

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500g śmietany słodkiej 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 czerwona galaretka
  • sok z połowy cytryny

Poncz:

  • 300 ml wody
  • 1 torebka ekspresowej herbaty czarnej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Śmietanę  ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  6. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem i połączyć z ubitą śmietaną.
  7. Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody, dodać sok z cytryny, ostudzić i powoli dodać do masy śmietanowej. (Masy wychodzi bardzo dużo).
  8. Przygotować poncz. W 300ml gorącej wody zaparzyć lekką herbatę, dodać cukier i cytrynę. Ostudzić.
  9. Nasączyć dolny krążek biszkoptu ponczem. Wyłożyć 1/3 masy. Przykryć drugim krążkiem. Nasączyć. Ponownie wyłożyć 1/3 masy. Przykryć 3cim krążkiem. Nasączyć. Posmarować boki i górę torta i resztą masy dowolnie udekorować. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Uwagi:

1 szklanka= 250ml

Wszystkie składniki masy są zimne tj. mleko, śmietana i jak się dodaje chłodną galaretkę to ona od razu tężeje i można ją wykładać na biszkopt. Gdyby się zdarzyło, że masa będzie za rzadka, to należy ją na chwilę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lekki tort śmietankowy

Lekki tort śmietankowy

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #60 Joanna 2014-10-18 20:08
Klaudio 6, tyle co białek. Pieczemy biszkopt z 6 jajek.
Cytować
 
 
0 #59 klaudia 2014-10-18 14:10
ile na koncu zoltek do ciasta dodac?
Cytować
 
 
0 #58 Paulina 2014-08-03 09:46
Witam serdecznie.Chciałabym zrobić ten tort tylko chciałabym dodać masę kajmakową i odjąć galaretkę.Wiem że galaretka sprawia że masa tężeje.czy do masy śmietankowe mogłabym dodać żelatynę? A jak tak to ile?
Cytować
 
 
0 #57 Julita 2014-06-26 18:59
Pierwszy tort w życiu jaki robiłam.. Wszyscy zachwyceni. Nikt nie chiał uwierzyć, że nie kupiony w cukierni lecz własnoręcznie zrobiony :) Nie za słodki, ani nie mdły jak większość tortów. Przepis mistrzostwo!
Cytować
 
 
0 #56 Joanna 2014-06-05 08:00
Magdaleno nie wiem jak gęsty jest ten mus. Masz na myśli zmiskowane truskawki z cukrem? Cienką warstwę możesz nałożyć, parę łyżek.
Cytować
 
 
0 #55 Magdalena 2014-06-04 07:48
Witam,
mam zamiar upiec tor i zastanawiam się czy biszkopt za bardzo nie namoknie gdy posmaruje go musem truskawkowym żeby złamać smak słodkiej śmietany, bardzo proszę o szybko odp z góry dziękuje:)
Cytować
 
 
0 #54 Joanna 2014-02-19 18:38
Maju zwykłe, świeże jajka średniej wielkości (M). Śmietanę ubijasz na najwyższych obrotach mikserem używając ubijaków, aż będzie sztywna. (Uważaj, żeby nie "przebić" śmietany).
Cytować
 
 
0 #53 maja 2014-02-19 17:46
Witam! Tort mnie zachwycił i jutro się za niego zapieram. mam kilka wątpliwości. jakiej klasy powinny być jajka? i na jakich obrotach ubijać śmietanę?
Pozdrawiam Maja
Cytować
 
 
0 #52 Joanna 2014-01-29 22:50
Witam, Pani Joasiu tort wspanialy , naprawde sietne smaki , prosty a zarazem wykwintny, wszystko sie udalo poza jednym malym szczegolem dodalam ostudzona galaretke wisniowa do smietany ubitej i niestety po jakims czasie zrobily sie male widoczne grudki z tej galaretki, i moje pytanie tak na przyszlosc czy jezeli tak sie stanie czy mozna z tego jakos wybrnac? pozdrawiam serdecznie i bede wdzieczna za odpowiedz.
Cytować
 
 
0 #51 Joanna 2014-01-24 10:08
Marto wstaw do lodówki, może jeszcze zgęstnieje.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+