Strona Główna Biszkoptowe Lekki tort śmietankowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Lekki tort śmietankowy Drukuj Email
piątek, 19 marca 2010 15:01

Lekki tort śmietankowy

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500g śmietany słodkiej 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 czerwona galaretka
  • sok z połowy cytryny

Poncz:

  • 300 ml wody
  • 1 torebka ekspresowej herbaty czarnej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Śmietanę  ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  6. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem i połączyć z ubitą śmietaną.
  7. Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody, dodać sok z cytryny, ostudzić i powoli dodać do masy śmietanowej. (Masy wychodzi bardzo dużo).
  8. Przygotować poncz. W 300ml gorącej wody zaparzyć lekką herbatę, dodać cukier i cytrynę. Ostudzić.
  9. Nasączyć dolny krążek biszkoptu ponczem. Wyłożyć 1/3 masy. Przykryć drugim krążkiem. Nasączyć. Ponownie wyłożyć 1/3 masy. Przykryć 3cim krążkiem. Nasączyć. Posmarować boki i górę torta i resztą masy dowolnie udekorować. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Uwagi:

1 szklanka= 250ml

Wszystkie składniki masy są zimne tj. mleko, śmietana i jak się dodaje chłodną galaretkę to ona od razu tężeje i można ją wykładać na biszkopt. Gdyby się zdarzyło, że masa będzie za rzadka, to należy ją na chwilę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lekki tort śmietankowy

Lekki tort śmietankowy

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #54 Joanna 2014-02-19 18:38
Maju zwykłe, świeże jajka średniej wielkości (M). Śmietanę ubijasz na najwyższych obrotach mikserem używając ubijaków, aż będzie sztywna. (Uważaj, żeby nie "przebić" śmietany).
Cytować
 
 
0 #53 maja 2014-02-19 17:46
Witam! Tort mnie zachwycił i jutro się za niego zapieram. mam kilka wątpliwości. jakiej klasy powinny być jajka? i na jakich obrotach ubijać śmietanę?
Pozdrawiam Maja
Cytować
 
 
0 #52 Joanna 2014-01-29 22:50
Witam, Pani Joasiu tort wspanialy , naprawde sietne smaki , prosty a zarazem wykwintny, wszystko sie udalo poza jednym malym szczegolem dodalam ostudzona galaretke wisniowa do smietany ubitej i niestety po jakims czasie zrobily sie male widoczne grudki z tej galaretki, i moje pytanie tak na przyszlosc czy jezeli tak sie stanie czy mozna z tego jakos wybrnac? pozdrawiam serdecznie i bede wdzieczna za odpowiedz.
Cytować
 
 
0 #51 Joanna 2014-01-24 10:08
Marto wstaw do lodówki, może jeszcze zgęstnieje.
Cytować
 
 
+1 #50 Marta 2014-01-23 19:45
Witam serdecznie. Zdecydowałam się zrobić ten tort na urodziny dla siostry. Biszkopt wyrósł super, śmietana ubiła się świetnie -jednym słowem wszystko szło jak po maśle. Jednakże po wymieszaniu wszystkich składników, według przygotowania, masa zrobiła się dosyć płynna. Odstawiłam ją na 30minut do zimnego miejsca, jednakże mam wrażenie jakby nie tężała. Powinnam odczekać jeszcze jakiś czas, czy po prostu wkradł mi się gdzieś błąd w przygotowywaniu?
Cytować
 
 
0 #49 Joanna 2014-01-20 09:20
Martynko albo mikserem na najniższych obrotach, albo drewnianą łyżką jak chcesz. Ja zazwyczaj robię to mikserem, tylko należy miksować krótko.
Cytować
 
 
0 #48 Martynka5777 2014-01-19 22:35
Witam pani Joanno. Chciałam zapytać czy w 2 punkcie należy wymieszać mąki z masą jajeczną mikserem na najmniejszych obrotach, czy drewnianą łyżką ?
Cytować
 
 
0 #47 Anna 2014-01-13 19:44
Pani Joanno tort wyszedł rewelacyjny! Tort wszystkim smakował. Zredukowałam cukier wyłącznie w biszkopcie dalam 3/4 szkl zamiast całej szkl cukru i posmarowałam dwie częsci biszkopta dżemem z czarnej porzeczki. Super, jak zwykle się nie zawiodłam na Pani przepisach!!:) pozdrawiam serdecznie. Wszystkiego co najlepsze:)
Cytować
 
 
0 #46 Joanna 2014-01-09 22:19
Anno jak wolisz. Poncz bym zrobiła, a które warstwy posmarujesz dżemem zależy od ciebie, tak i tak będzie dobrze.
Cytować
 
 
0 #45 Anna 2014-01-09 12:52
Witam Pani Joanno,
Chciałabym ten tort zrobić na roczek córki z tym, że środek tortu chciałabym urozmaicić dżemem porzeczkowym lub jagodowym. Czy każdą z częsci biszkoptu najpierw posmarować dżemem a na to masę śmietanową czy tylko warstwę na spodzie? I czy jak użyje dżemu to czy używać ponczu?
Z góry dziękuje za pomoc:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl