Strona Główna Biszkoptowe Lekki tort śmietankowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Lekki tort śmietankowy Drukuj Email
piątek, 19 marca 2010 15:01

Lekki tort śmietankowy

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500g śmietany słodkiej 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 czerwona galaretka
  • sok z połowy cytryny

Poncz:

  • 300 ml wody
  • 1 torebka ekspresowej herbaty czarnej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Śmietanę  ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  6. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem i połączyć z ubitą śmietaną.
  7. Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody, dodać sok z cytryny, ostudzić i powoli dodać do masy śmietanowej. (Masy wychodzi bardzo dużo).
  8. Przygotować poncz. W 300ml gorącej wody zaparzyć lekką herbatę, dodać cukier i cytrynę. Ostudzić.
  9. Nasączyć dolny krążek biszkoptu ponczem. Wyłożyć 1/3 masy. Przykryć drugim krążkiem. Nasączyć. Ponownie wyłożyć 1/3 masy. Przykryć 3cim krążkiem. Nasączyć. Posmarować boki i górę torta i resztą masy dowolnie udekorować. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Uwagi:

1 szklanka= 250ml

Wszystkie składniki masy są zimne tj. mleko, śmietana i jak się dodaje chłodną galaretkę to ona od razu tężeje i można ją wykładać na biszkopt. Gdyby się zdarzyło, że masa będzie za rzadka, to należy ją na chwilę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lekki tort śmietankowy

Lekki tort śmietankowy

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #68 Joanna 2015-07-24 12:17
Karolino ja z reguły robię torty dzień lub dwa przed podaniem. Jeśli coś zostanie to przechowuję w lodówce i do dwóch dni znika. Z tym tortem jest tak samo.
Cytować
 
 
0 #67 Karolina 2015-07-24 05:15
Chciałabym dowiedziec się przez ile dni można ten tort przechowywac w lodówce
Cytować
 
 
+1 #66 Joanna 2015-02-21 21:44
Izo krem jest dość luźny. Jak dodasz zmiksowane owoce to obawiam się, że będzie za rzadki.
Cytować
 
 
+1 #65 Iza 2015-02-21 10:48
Witam, mam pytanie czy do masy mogę dodać np. maliny bądź truskawki i zmiksować,żeby wyszedł krem owocowy??
Cytować
 
 
0 #64 Iza 2014-12-22 19:16
Przepis rewelacyjny !! To mój pierwszy tort i goście byli zachwyceni. Robiłam go praktycznie tuż przed imprezą i zanim przystąpiłam do dekoracji włożyłam na 30 min do zamrażalnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa bitej śmietany błyskawicznie zaczęła tężeć. Potem od razu udekorowałam i ponownie włożyłam do zamrażalnika na jakieś 20 minut. Nie musiałam czekać 3 godzin aż tort stężeje w lodówce. Pozwoliło mi to podać tort zaraz po przygotowaniu na stół!! Faktycznie masy bitej śmietany wychodzi bardzo dużo i nie da się całości zużyć. Dlatego to co mi zostało przełożyłam do małych plastikowych kubeczków i zamroziłam. Miałam dzięki temu jeszcze kilka sztuk fantastycznych lodów dla dzieci!! Przepis pierwsza klasa!! Bardzo dziękuję.
Cytować
 
 
-1 #63 Asia 2014-11-28 09:48
Wiem, że dużo będzie zależeć od rodzaju galaretki, ale chciałabym wiedzieć czy kolor masy będzie różowy czy tylko taki przybrudzony?

Próbował moze ktos z innym kolorem galaretki? Moze z żółtą wyszedłby w miarę biały?
Cytować
 
 
+1 #62 Joanna 2014-11-27 23:29
Aneto 1. ubić na sztywno.
2. Lepiej dodać barwnik spożywczy. Galaretka powinna być zimna, ale jeszcze nie tężejąca. Gdy będziesz ją wlewać do zimnego mleka i śmietany to powinna zacząć teżęć. Gdyby jednak masa była za rzadka, to wstaw ją na chwilę do lodówki, ale miej ją na oku, aby za mocno nie stęźała.
Cytować
 
 
+1 #61 Aneta 2014-11-27 16:30
Witam!

Jutro planuję zrobić ten tort na urodziny teścia i mam dwa pytania. Przeczytałam uważnie wszystkie komentarze, ale nie znalazłam podobnych wątpliwości..
1. Czy śmietanę Śnieżkę z mlekiem należy ubić do sztywności czy tylko wymieszać?
2. Czy mogę dodać dwie galaretki rozpuszczone w 200 ml wody żeby kolor był intensywniejszy czy lepiej nie eksperymentować? I czy galaretka ma być tylko wystudzona czy już tężęjąca?

Mam złe doświadczenia z wmieszywaniem galaretki więc tym razem chcę się upewnić ;-)

Dziękuję za świetne przepisy, szczególnie te mało skomplikowane a pyszne ;-) Jestem bardzo częstym gościem i zawsze coś znajdę dla siebie ;-)
Cytować
 
 
+1 #60 Joanna 2014-10-18 20:08
Klaudio 6, tyle co białek. Pieczemy biszkopt z 6 jajek.
Cytować
 
 
-1 #59 klaudia 2014-10-18 14:10
ile na koncu zoltek do ciasta dodac?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+