Strona Główna Biszkoptowe Lekki tort śmietankowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Bulion warzywny (20 May 2016)
Zupa ogórkowa (12 May 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Lekki tort śmietankowy Drukuj Email
piątek, 19 marca 2010 15:01

Lekki tort śmietankowy

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500g śmietany słodkiej 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 czerwona galaretka
  • sok z połowy cytryny

Poncz:

  • 300 ml wody
  • 1 torebka ekspresowej herbaty czarnej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Śmietanę  ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  6. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem i połączyć z ubitą śmietaną.
  7. Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody, dodać sok z cytryny, ostudzić i powoli dodać do masy śmietanowej. (Masy wychodzi bardzo dużo).
  8. Przygotować poncz. W 300ml gorącej wody zaparzyć lekką herbatę, dodać cukier i cytrynę. Ostudzić.
  9. Nasączyć dolny krążek biszkoptu ponczem. Wyłożyć 1/3 masy. Przykryć drugim krążkiem. Nasączyć. Ponownie wyłożyć 1/3 masy. Przykryć 3cim krążkiem. Nasączyć. Posmarować boki i górę torta i resztą masy dowolnie udekorować. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Uwagi:

1 szklanka= 250ml

Wszystkie składniki masy są zimne tj. mleko, śmietana i jak się dodaje chłodną galaretkę to ona od razu tężeje i można ją wykładać na biszkopt. Gdyby się zdarzyło, że masa będzie za rzadka, to należy ją na chwilę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lekki tort śmietankowy

Lekki tort śmietankowy

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #72 Joanna 2016-02-02 23:46
Beato można. Dałabym jednak na biszkopt kawałki owoców i dopiero masę.
Cytować
 
 
0 #71 beata 2016-02-02 09:56
Witam Pani Joanno mam pytanie czy mozna dodac do ciasta brzoskwinie juz jak naloze na biszkopt mase potem owoce i znowu biszkopt ?
Cytować
 
 
0 #70 Joanna 2015-11-09 13:33
Angelo nie. Papier do pieczenia jest jak najbardziej odpowiedni. Ja osobiście zaczęłam używać tylko i wyłącznie papieru do pieczenia przy pieczeniu biszkoptów.
Cytować
 
 
+1 #69 Angela 2015-11-08 20:05
Witam, 10 minut temu wsadziłam biszkopt do piekarnika, a czytając jeszcze raz przepis zauważyłam ze z rozmachu zamiast posmarować tortownicę masłem to wyłożyłam dno papierem do pieczenia. Czy to moze źle wpłynąć na biszkopt?
Cytować
 
 
+2 #68 Joanna 2015-07-24 12:17
Karolino ja z reguły robię torty dzień lub dwa przed podaniem. Jeśli coś zostanie to przechowuję w lodówce i do dwóch dni znika. Z tym tortem jest tak samo.
Cytować
 
 
+2 #67 Karolina 2015-07-24 05:15
Chciałabym dowiedziec się przez ile dni można ten tort przechowywac w lodówce
Cytować
 
 
+2 #66 Joanna 2015-02-21 21:44
Izo krem jest dość luźny. Jak dodasz zmiksowane owoce to obawiam się, że będzie za rzadki.
Cytować
 
 
+2 #65 Iza 2015-02-21 10:48
Witam, mam pytanie czy do masy mogę dodać np. maliny bądź truskawki i zmiksować,żeby wyszedł krem owocowy??
Cytować
 
 
+2 #64 Iza 2014-12-22 19:16
Przepis rewelacyjny !! To mój pierwszy tort i goście byli zachwyceni. Robiłam go praktycznie tuż przed imprezą i zanim przystąpiłam do dekoracji włożyłam na 30 min do zamrażalnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa bitej śmietany błyskawicznie zaczęła tężeć. Potem od razu udekorowałam i ponownie włożyłam do zamrażalnika na jakieś 20 minut. Nie musiałam czekać 3 godzin aż tort stężeje w lodówce. Pozwoliło mi to podać tort zaraz po przygotowaniu na stół!! Faktycznie masy bitej śmietany wychodzi bardzo dużo i nie da się całości zużyć. Dlatego to co mi zostało przełożyłam do małych plastikowych kubeczków i zamroziłam. Miałam dzięki temu jeszcze kilka sztuk fantastycznych lodów dla dzieci!! Przepis pierwsza klasa!! Bardzo dziękuję.
Cytować
 
 
-4 #63 Asia 2014-11-28 09:48
Wiem, że dużo będzie zależeć od rodzaju galaretki, ale chciałabym wiedzieć czy kolor masy będzie różowy czy tylko taki przybrudzony?

Próbował moze ktos z innym kolorem galaretki? Moze z żółtą wyszedłby w miarę biały?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+