Strona Główna Bułki i bagietki Precle
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Precle Drukuj Email
piątek, 30 kwietnia 2010 21:43

precle

Precle z tego przepisu są smaczne, choć nie dorównują niestety tym oryginalnym, jakie można dostać w Niemczech. Nie mają tej charakterystycznej, chrupiącej skórki. Przypominają raczej bułkę.  Po długim poszukiwaniu idealnego przepisu na precle, dowiedziałam się, że produkcja precli w warunkach domowych nie jest wcale taka prosta. Kluczem do całego sukcesu jest soda. To nie może być zwykła soda oczyszczona do pieczenia. Ona jest za słaba. Należy użyć specjalnej sody NaOH. Jeśli ktoś jest zainteresowany produkcją precli w warunkach domowych, więcej napisałam o tym na forum.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 21g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 20g margaryny, masła albo smalcu
  • 3 łyżki sody oczyszczonej

dodatkowo:

  • gruboziarnista sól lub ziarna słonecznika lub dyni

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną mleka. Pozostawić na 15 min. w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę, sól, resztę mleka, zaczyn i margarynę zagnieść na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto odstawić na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie na posypanym mąką blacie. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować wałek o długości 30cm. Z wałka uformować precla (skrzyżować końcówki i jeszcze raz skręcić).

03

04

  1. Precle pozostawić na 15min. do wyrośnięcia.

05

  1. Kolejno wstawić precle na godzinę do lodówki. Precli nie przykrywać!
  2. Zagotować litr wody. Dodać 3 łyżki sody. Pojedynczo wkładać precle do gotującej się wody i gotować 30 sekund (Precle pływają we wodzie). Wyciągać łyżką cedzakową i układać na kratce z piekarnika, aby lekko przeschły. Kolejno można posypać je z góry  solą lub ziarnami.

07

  1. Precle ułożyć na dobrze natłuszczonej blasze. Wstawić do zimnego piekarnika! Piec około 18- 20 min. w temperaturze 220°C. Gdy precle uzyskają złoty kolor, są już gotowe.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.essen-und-trinken.de, „Laugenbrezen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 18- 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

precle

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze