Strona Główna Babki Babka kawowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babka kawowa Drukuj Email
czwartek, 23 lutego 2012 09:58

Babka kawowa

Babka jest bardzo smaczna i bogata w smaku. Smak kawy jest wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. Dla pogłębienia smaku dodałam, zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę kawową. Dodatkowo dżem brzoskwiniowy, którym pokryta jest babka i polewa czekoladowa wzbogacają jej smak. Dlatego polecam z nich nie rezygnować. Babka jest pyszna i raczej nie wilgotna.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej (dałam kawową)

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu brzoskwiniowego (najlepszy niskosłodzony)
  • ok. 200g czekolady gorzkiej lub polewy czekoladowej
  • posiekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Czekoladę gorzką (lub kawową) posiekać na małe kawałki.
  3. Żółtka wymieszać np. w kubku dokładnie z kawą. (Mieszać tak długo, aż kawa się rozpuści i powstanie jednolita masa).
  4. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo jajka z kawą. Dodać startą skórkę z pomarańczy.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Wmieszać delikatnie do utartej masy.
  7. Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  8. Na końcu wmieszać delikatnie czekoladę.
  9. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy ok. 22cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem).
  11. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 10 min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Dżem przetrzeć przez sitko i podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować babkę. Pozostawić do zastygnięcia.
  13. Babkę polać polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną z 2 łyżeczkami oleju w kąpieli wodnej. Z góry posypać pistacjami.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: ”Backen nach Großmutters Art” wydanie specjalne magazynu "Frau mit Herz".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45-50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babka kawowa

Babka kawowa

babka kawowa

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #15 marcin 2014-01-14 15:10
Polecam babeczka wyśmienita a jaka pyszna :lol: :lol: :lol:
Cytować
 
 
+2 #14 Joanna 2012-03-30 22:15
Kristiano zgadzam się z tym co napisałaś. Ciasto robi się rzadsze po dodaniu piany z białek. Pisząc o delikatnym mieszaniu miałam na myśli wymieszanie np. szpatułką, a nie dalsze miksowanie ;-)
Cytować
 
 
+9 #13 kristiana 2012-03-30 15:22
Babka kawowa jest bardzo smaczna i nie często spotykana.Upiekłam ją , ale miałam trudności techniczne z jej wykonaniem.Nie wiem jak piekły ją osoby , piszące tutaj swoje uwagi, ale mnie po dodaniu żółtek do utartego masła , a następnie mąki zrobiła się zbita masa , więc jak tu delikatnie wmieszać mąkę do masy.Dopiero ubite białka rozrzedziły troche masę, i miałam wątpliwości czy babka w ogóle wyjdzie.Na szczęście urosła babka i była smaczna.Może autorka tej strony p.Joanna wypowie się na temat sposobu wykonywania tej dobrej przecież babki.Bardzo o to proszę i z góry dziękuję
Cytować
 
 
+6 #12 Marta 2012-03-05 20:07
babka bardzo smaczna :) w następna sobotę znów będzie babeczka dla kolejnych gości. Bardzo fajna strona, polecam :)
Cytować
 
 
+2 #11 Joanna 2012-02-27 11:31
Marzeno dziękuję :-) Babkę polecam.
Cytować
 
 
+1 #10 Marzena 2012-02-27 11:02
wygląda cudnie i chyba skuszę się na jej wykonanie,w tym co robisz Joanno widać ogromną pasję i wielki talent!pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #9 Joanna 2012-02-23 19:33
Dziękuję bardzo :-)
crummblle :D
Cytować
 
 
-3 #8 Majana 2012-02-23 18:36
Przepiękna babka! A ta polewa jak błyszczy ślicznie:)
Cytować
 
 
+1 #7 crummblle 2012-02-23 17:56
Pysznie wygląda! Do schrupania ;) Ale trochę się rozczarowałam - przez pomyłkę przeczytałam tytuł bloga jako "DARMOWE wypieki". Wielka szkoda ;))) Pozdrawiam serdecznie :)
Cytować
 
 
+2 #6 Kuchenne fascynacje 2012-02-23 17:17
Pięknie wygląda, przypomniałaś mi o moim ulubionym przepisie na babkę kawową wkrótce postaram się zrobić :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl