Strona Główna Babki Białkowiec
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Białkowiec Drukuj Email
środa, 21 kwietnia 2010 12:17

białkowiec

Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10min.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki kokosu
  • 125g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka białek (ok. 7- 8 białek. Wszystko zależy od wielkości jajek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie parę kropelek olejku migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
  • czekolada do dekoracji lub lukier

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę, mak, kokos, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
  4. Gotowe ciasto wylać do formy keksowej (wzięłam na 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
  6. Po ostudzeniu udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polukrować.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10- 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Białkowiec

 

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #14 Izabela 2014-10-18 16:09
Witam :) Zostało mi z pewnego deseru sporo białek i ten przepis był bardzo pomocny. Mak i kokos (nie miałam w domu) zastąpiłam sezamem, orzechami zmielonymi i posiekaną czekoladą, a i tak wyszedł smaczny :) Dziekuję za inspirację :)
Cytować
 
 
0 #13 Kasia 2014-06-11 14:54
Cytuję Joanna:
Kasiu zamiast kokosu dodaj również mak, czyli łącznie powinnaś użyć 1 szklankę suchego maku.

Dziekuje za odpowiedz
Cytować
 
 
-1 #12 Joanna 2014-06-11 12:14
Kasiu zamiast kokosu dodaj również mak, czyli łącznie powinnaś użyć 1 szklankę suchego maku.
Cytować
 
 
0 #11 Kasia 2014-06-10 22:34
Nie przepadam za kokosem,czy jesli go pomine wplynie to na smak ciasta? Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #10 ziutka 2014-05-16 14:37
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i konsumuje na ciepło :-) PYCHA! ale dałam mniej cukru (150ml) bo nie lubie zbyt słodkich ciast. Polecam
Cytować
 
 
-2 #9 Aneta 2013-10-09 15:25
Upiekłam babkę wg przepisu i niestety mnie nie powaliła... jest za słodka. Szklanka cukru to już dużo, a jeszcze do tego kokos. Zawiodłam się, a szkoda, bo zapowiadało się smacznie. Pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #8 Joanna 2013-10-09 12:06
Aneto nie.
Cytować
 
 
0 #7 Aneta 2013-10-09 09:59
A proszę mi doradzić czy mak mielony nadaje się do tej babki?
Cytować
 
 
0 #6 Joanna 2013-10-08 22:24
Aneto powiedziałabym, że możesz wziąć szklankę maku lub szklankę kokosu, ale żeby te dwa składniki jednocześnie zastąpić to trudno doradzić. Może spróbuj z płatkami migdałowymi?
Cytować
 
 
-1 #5 Aneta 2013-10-08 18:47
Witam. Chciałabym upiec jutro to ciacho. Czym można zastąpić mak i kokos?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+