Rogaliki marcepanowe

Kto lubi marcepan, pokocha te rogaliki. To czysta, marcepanowa przyjemność. Rogaliki są miękkie i wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące, dzięki skorupce z przypieczonych, aromatycznych płatków migdałowych. Do tego są bezglutenowe, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na 10 sztuk:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g zmielonych migdałów, blanszowanych lub ze skórką
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko (z jajka rozmiaru M)

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przesiany cukier puder, zmielone migdały i białko. Zagnieść na gładką masę*. (Masa jest klejąca).
  2. Płatki migdałowe wsypać do miski lub głębokiego talerza.
  3. Białko rozkłócić w głębokim talerzu.
  4. Masę marcepanową przełożyć na posypany cukrem pudrem blat i podzielić na 10 części.

2

  1. Z każdej części uformować wałek o długości 10 cm.
  2. Marcepanowy wałek obtoczyć w rozkłóconym białku, wygiąć w rogala, a następnie obtoczyć w migdałach.

 3

  1. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 14 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią. Po upieczeniu, wyciągnąć blachę z piekarnika i pozostawić rogaliki na blasze do ostygnięcia. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie).
  2. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Końce rogalików zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
  3. Rogaliki przechowywać w szczelnej puszce do ok. 1- 2 tygodni.

Uwaga:

*Według mnie najłatwiej zagnieść ręką, niż czyścić później haka z robota ;)

Kuchnia

Kuchnia:

Niemiecka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rogaliki marcepanowe Rogaliki marcepanowe