Ciasteczka z szafranem

Proste, kruche ciasteczka z przyprawą szafran. Ciasteczka są lekkie, puszyste, a dzięki przyprawie mają ładny żółty kolor i oryginalny smak. Są szybkie do zrobienia i można je przygotować, gdy goście są już w drodze.

Składniki:

  • 100g masła
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta szafranu mielonego
  • gruby cukier do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szafranem. Dalej miksując dodać jajko.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do utartej masy.
  3. Z ciasta uformować, na posypanym mąką blacie, wałek o długości prawie 40cm.

2

  1. Wałek pokroić na 13 kawałków (1 kawałek o długości 3cm).

3

  1. Do talerza nasypać gruby cukier. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć i położyć na cukrze lekko go dociskając.

4

  1. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, na środkowej szynie piekarnika, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).

Uwaga:

  • Zamiast szafranu można zrobić te ciasteczka z 1 łyżeczką cynamonu.

Źródło: Przepis pochodzi z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka z szafranem Ciasteczka z szafranem Ciasteczka z szafranem