Lukier cytrynowy

Prosty, szybki, biały lukier o smaku cytrynowym. Jest lśniący i gładki, idealny do ciast, szczególnie babek, serników, drożdżówek, pączków, ciasteczek i pierniczków. Szybko zastyga, ale równocześnie po zastygnięciu nie jest bardzo twardy i ciasto nim polane dobrze się kroi. Taki lukier wzbogaca smak wypieków.

Składniki:

  • 140g cukru pudru (ok. 1 szklanki)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder przesiać do miseczki. (Jeśli cukier jest gładki i niezbity nie jest to konieczne).
  2. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty dodać jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać zależy od Was np. do pączków polecam rzadszy, przeźroczysty lukier, a do ozdabiania pierniczków musi być gęstszy, aby się nie rozlewał przy dekorowaniu i był biały).

2

  1. Lukier zaraz po przygotowaniu wykorzystać. Ciasto polewamy lukrem, rozprowadzając go szybko tylną stroną łyżki lub przekładamy lukier do jednorazowego rękawa cukierniczego/ woreczka do mrożenia (po napełnieniu woreczka lukrem odciąć jeden róg) i dekorujemy ciasteczka, pierniczki, drożdżówki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

Lukru wystarczy na pokrycie babki o dł. 30 cm

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Lukier cytrynowy Lukier cytrynowy

Powiązane przepisy