Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Lukier cytrynowy

Prosty, szybki, biały lukier o smaku cytrynowym. Jest lśniący i gładki, idealny do ciast, szczególnie babek, serników, drożdżówek, pączków, ciasteczek i pierniczków. Szybko zastyga, ale równocześnie po zastygnięciu nie jest bardzo twardy i ciasto nim polane dobrze się kroi. Taki lukier wzbogaca smak wypieków.

Składniki:

  • 140g cukru pudru (ok. 1 szklanki)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder przesiać do miseczki. (Jeśli cukier jest gładki i niezbity nie jest to konieczne).
  2. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty dodać jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać zależy od Was np. do pączków polecam rzadszy, przeźroczysty lukier, a do ozdabiania pierniczków musi być gęstszy, aby się nie rozlewał przy dekorowaniu i był biały).

2

  1. Lukier zaraz po przygotowaniu wykorzystać. Ciasto polewamy lukrem, rozprowadzając go szybko tylną stroną łyżki lub przekładamy lukier do jednorazowego rękawa cukierniczego/ woreczka do mrożenia (po napełnieniu woreczka lukrem odciąć jeden róg) i dekorujemy ciasteczka, pierniczki, drożdżówki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

Lukru wystarczy na pokrycie babki o dł. 30 cm

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Lukier cytrynowy Lukier cytrynowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony