Polewa czekoladowa
Ocena użytkowników: 5 / 5
Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.
Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy", "Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".
Składniki:
- 100g masła lub margaryny
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Sposób przygotowania:
- Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
- Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy polewa po zastygnięciu pozostaje błyszcząca?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja :) polecam :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy dla "blondynki"( nie posiadajacej wagi) możnaby uprościć jeszcze bardziej i podać przelicznik na łyżeczki i szklanki :$ zapowiada się smakowicie ale czy będzie smakować do sernika.. na zimno?
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dla mnie waga kuchenna to podstawa. Ale niech będzie. Podaję na oko. Pół kostki masła (jeśli kostka to 200g), szklanka cukru pudru, 6 łyżek kakao i mleko jak podane.
Do sernika jak najbardziej ta polewa się nadaje.- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.bardzo dziekuję ☺️ przepychota wyszło
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dla Pani, nie oznacza to że dla każdego.. ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szybka w wykonaniu i świetnie smakuje.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Idealna i przepyszne (nod)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A mleko to jakie do tej polewy? Pytam czy mleko w proszku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mleko zwykłe ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co w przypadku gdy pododania mleka rozwarstwiła mi się i tłuszcz pływa osobno a gęsta masa kakaowa osobno?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodaję w kolejności: mleko już z masłem w rondelku roztapiam, cukier puder mieszam z kakao na sucho w innym naczyniu, gdy masło się roztopi mieszając dodaję sypkie, dokładnie wymieszam. Raz mi się rozwarstwiło, należy podgrzewając na małym ogniu intensywnie mieszać. pzdr
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodaj jeszcze kapkę mleka i wymieszaj mocno - będzie ok ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.pycha, minutka i gotowe :)
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetna i pyszna
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy polane tą polewą pralinki należy później przechowywać w lodówce czy na tyle dobrze zastyga że spokojnie mogą leżeć poza lodówką (np przez kilka godzin, chodzi o podanie dla gości czyli czy przy czasie 5-6h poza lodówką się nie rozpuści)?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ta polewa jest miękka i lekko klejąca nawet po schłodzeniu w lodówce. Do pralinek nadaje się czekolada.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.NAJLEPSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polewa rewelacja. Dziękuję za przepis
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy polewa może zastąpić ganache na torcie? Muszę zrobić tort czekoladowy dla osoby uczulonej na orzechy. W czekoladzie mogą znajdować się śladowe ilości orzechów więc pomyślałam, że zrobię sopelki na bokach tortu z tej polewy. Co Pani o tym sądzi?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz tak zrobić :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy polewę można wylać na krem malinowy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jaki to ma być krem?
- {"set":null,"list":{"5":0,"6":0,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polewa świetna lekka konsystencja pyszna noi łatwo zrobić super polewa polecam szybko się robi.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(heart) Nigdy nie miałam idealnego przepisu na czekoladową polewę do ciasta, aż do dnia dzisiejszego. Zachowałam wszystkie proporcje wagowe. Dałam nieco więcej mleka 6-7 łyżek. No jest cudownie smaczna i aksamitna. Dziękuję :)
- {"set":null,"list":{"2":3,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polewa swietna nawet wyszla ze zwyklego cukru bo nie milam pudru. Szybko zastyga wiec trzeba szybko dekorowac
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobra rada to zwiekszenie ilosci skladnikow, poniewaz ma sie ochote jesc mase lyzkami. Mega pyszna!
- {"set":null,"list":{"3":0,"4":4,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Uzylem smietanki 30 zamiast mleka powiem no no (nod)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis na polewę. Robię ją od jakiegoś czasu zawsze wychodzi. Palce lizać!!! (heart)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super.Najlepsza.Rewelacyjna
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
- ← Poprzednie
- 1
- ...
- 7
- 8
- 9
- 10
- Następne →