Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

Trufle daktylowe

Niedawno przedstawiłam Wam „wegańskie trufle daktylowe”. Ponieważ do ich przygotowania potrzebne są specyficzne składniki jak np. masło migdałowe, olej kokosowy, nasiona chia, postanowiłam przygotować te trufle na bardziej dostępnych składnikach. Nie są już teraz wegańskie, ale dalej bezglutenowe i bez cukru. Obie wersje smakowo są bardzo zbliżone do siebie.

Przy przygotowywaniu trufli ważne jest posiadanie blendera/ malaksera o dużej mocy. Ja zrobiłam je w thermomixie.

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

  • 100g zmielonych migdałów (lub orzechów)
  • 200g suszonych daktyli (z pestkami lub bez)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli daktyle są z pestkami należy je usunąć.
  2. Dodać resztę składników i łyżkę wody. Miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca). W thermomixie miksować 15s./ obr.6.
  3. Z masy formować kulki, układać je na deseczce i schłodzić w lodówce.
  4. Trufle można przechowywać przez długi czas w lodówce, szczelnie zamknięte.

Smacznego.

Trufle daktylowe

Trufle daktylowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony