Mleczna pianka w czekoladzie

Delikatne, piankowe kosteczki. Smakiem zbliżone do oryginału. Kosteczki są lekko cytrynowe. Można zrobić je również w wersji czekoladowej, dodając do gotowej masy trochę kakao dla koloru.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk o wymiarach ok. 5x 3cm.

Składniki:

  • 4 białka
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 20g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (= 9g)
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Płaską formę prostokątną* wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  2. Żelatynę namoczyć w śmietanie. Pozostawić na 5 min. do napęcznienia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
  4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dalej ubijając białka wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
  5. Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

2

  1. Pojemnik z masą odwrócić do góry dnem np. na deskę. Delikatnie ściągnąć papier lub folię. Masę pokroić w nieduże prostokąty.

3

4

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Ptasie mleczko oblewać czekoladą i układać najlepiej na papier do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek do zastygnięcia. (Czekolada może być najwyżej lekko ciepła. Za ciepła spowoduje, że panka będzie się topić).

Smacznego.

* Użyłam pojemnika plastikowego o wymiarach 16x 24cm, wysokiego na 3cm. Pojemnik może być jeszcze większy, ponieważ mi jeszcze trochę masy pozostało.

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie