Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
16 Komentarzy

Mleczna pianka w czekoladzie

Delikatne, piankowe kosteczki. Smakiem zbliżone do oryginału. Kosteczki są lekko cytrynowe. Można zrobić je również w wersji czekoladowej, dodając do gotowej masy trochę kakao dla koloru.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk o wymiarach ok. 5x 3cm.

Składniki:

  • 4 białka
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 20g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (= 9g)
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Płaską formę prostokątną* wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  2. Żelatynę namoczyć w śmietanie. Pozostawić na 5 min. do napęcznienia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
  4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dalej ubijając białka wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
  5. Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

2

  1. Pojemnik z masą odwrócić do góry dnem np. na deskę. Delikatnie ściągnąć papier lub folię. Masę pokroić w nieduże prostokąty.

3

4

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Ptasie mleczko oblewać czekoladą i układać najlepiej na papier do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek do zastygnięcia. (Czekolada może być najwyżej lekko ciepła. Za ciepła spowoduje, że panka będzie się topić).

Smacznego.

* Użyłam pojemnika plastikowego o wymiarach 16x 24cm, wysokiego na 3cm. Pojemnik może być jeszcze większy, ponieważ mi jeszcze trochę masy pozostało.

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ptasie Mleczko Wczekoladzie · 1 lat temu
    Ten przepis to totalna katastrofa. Pianka wyszła zbyt miękka, bardzo mocny smak waniliny, a samo pokrycie czekoladą jest wręcz niemożliwe. W smaku więc paskudne, w konsystencji bardzo podobnie. Kasa, która poszła na zakupy wylądowała w koszu (dosłownie). Szkoda zachodu. Jednym słowem PORAŻKA. (Obrazek symboliczny)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sonia · 1 lat temu
    A czy wiadomo jak długo mogą leżeć w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 2 lat temu
    a gdzie kremowka? bo nie widze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Czy zamiast oleju mogę dodać innego tłuszczu? Masło? Oliwa z oliwek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elzbieta · 2 lat temu
    interesujacy jest PANI blog a co do tej pianki to prawidlowo trzeba ubic bialka i ubijajac wlac syrop 3 stopnia tz 118 siopni c ubijac na srednich obrotach do wystygniecia ale wczesniej po syropie wlac zelatyne a pozniej wymieszac z ubita smietana prosze popatrzec na francuskie strony jest duzo video Herve cuisine,fr Pani bystra to sie domysli pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Antonina · 3 lat temu
    Witam! Chciałabym zamiast żelatyny dać galaretkę, aby uzyskać inny smak i kolor. Rozpuszczając więc ją w (załóżmy) niepełnej szklance wody, co powinnam zrobić ze śmietaną? Wciąż ją dodawać, czy będzie to już zbytnia zmiana konsystencji poprzez ilość wody? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanna · 3 lat temu
    Dziękuję za informację :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanna · 3 lat temu
    Wyglądają super! Ile w sumie trwa przygotowanie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ok. 40 minut sam czas przygotowania. Najdłużej trwa obtaczanie pianek w czekoladzie. Plus do tego czas oczekiwania na stężenie masy w lodówce (parę godzin ok. 3).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 3 lat temu
    Wygląda naprawdę wyśmienicie. Muszę koniecznie spróbować;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 3 lat temu
    Pyszne:-) . mialam tylko pb z odlepianiem ich z tacki. To jeszcze pocwicze:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Mysle, ze mozna zamiast zelatyny dodać tezejaca galaretke, oczywiscie rozpuszczona w malej ilosci wody. Wówczas stworzymy swój własny, owocowy smak pianek. A może ktoś już spróbował?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bryssska · 3 lat temu
    która z nas nie uwielbia ptasiego mleczka, bo ja uwielbiam na pewno, pozdrawiam;
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karmel-itka · 3 lat temu
    coś niesamowitego! genialność nad genialnością!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Blog Babeczka · 3 lat temu
    Wyglądają po prostu obłędnie, mistrzostwo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastkarka · 3 lat temu
    wow.. Jak pięknie wygląda domowe ptasie mleczko ..

    Koniecznie muszę zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Ptasie mleczko?
    Uwielbiam!
    Znam niestety tylko to kupne...
    Ale widze, ze domowe wyglada magicznie!

Polub nas na ...

Początek strony