Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Mleczna pianka w czekoladzie

Delikatne, piankowe kosteczki. Smakiem zbliżone do oryginału. Kosteczki są lekko cytrynowe. Można zrobić je również w wersji czekoladowej, dodając do gotowej masy trochę kakao dla koloru.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk o wymiarach ok. 5x 3cm.

Składniki:

  • 4 białka
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 20g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (= 9g)
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Płaską formę prostokątną* wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  2. Żelatynę namoczyć w śmietanie. Pozostawić na 5 min. do napęcznienia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
  4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dalej ubijając białka wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
  5. Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

2

  1. Pojemnik z masą odwrócić do góry dnem np. na deskę. Delikatnie ściągnąć papier lub folię. Masę pokroić w nieduże prostokąty.

3

4

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Ptasie mleczko oblewać czekoladą i układać najlepiej na papier do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek do zastygnięcia. (Czekolada może być najwyżej lekko ciepła. Za ciepła spowoduje, że panka będzie się topić).

Smacznego.

* Użyłam pojemnika plastikowego o wymiarach 16x 24cm, wysokiego na 3cm. Pojemnik może być jeszcze większy, ponieważ mi jeszcze trochę masy pozostało.

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Sonia

A czy wiadomo jak długo mogą leżeć w lodówce?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sonia

Myślę, że parę dni.

  Załączniki
 
  1. karolina

a gdzie kremowka? bo nie widze

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    karolina

Jest potrzebna do namoczenia żelatyny pkt. 2.

  Załączniki
 
  1. Marta

Czy zamiast oleju mogę dodać innego tłuszczu? Masło? Oliwa z oliwek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Możesz pominąć lub dać masło.

  Załączniki
 
  1. elzbieta

interesujacy jest PANI blog a co do tej pianki to prawidlowo trzeba ubic bialka i ubijajac wlac syrop 3 stopnia tz 118 siopni c ubijac na srednich obrotach do wystygniecia ale wczesniej po syropie wlac zelatyne a pozniej wymieszac z ubita...

interesujacy jest PANI blog a co do tej pianki to prawidlowo trzeba ubic bialka i ubijajac wlac syrop 3 stopnia tz 118 siopni c ubijac na srednich obrotach do wystygniecia ale wczesniej po syropie wlac zelatyne a pozniej wymieszac z ubita smietana prosze popatrzec na francuskie strony jest duzo video Herve cuisine,fr Pani bystra to sie domysli pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Antonina

Witam! Chciałabym zamiast żelatyny dać galaretkę, aby uzyskać inny smak i kolor. Rozpuszczając więc ją w (załóżmy) niepełnej szklance wody, co powinnam zrobić ze śmietaną? Wciąż ją dodawać, czy będzie to już zbytnia zmiana konsystencji poprzez...

Witam! Chciałabym zamiast żelatyny dać galaretkę, aby uzyskać inny smak i kolor. Rozpuszczając więc ją w (załóżmy) niepełnej szklance wody, co powinnam zrobić ze śmietaną? Wciąż ją dodawać, czy będzie to już zbytnia zmiana konsystencji poprzez ilość wody? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Hanna

Dziękuję za informację :-)

  Załączniki
 
  1. Hanna

Wyglądają super! Ile w sumie trwa przygotowanie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Hanna

Ok. 40 minut sam czas przygotowania. Najdłużej trwa obtaczanie pianek w czekoladzie. Plus do tego czas oczekiwania na stężenie masy w lodówce (parę godzin ok. 3).

  Załączniki
 
  1. Gość

Wygląda naprawdę wyśmienicie. Muszę koniecznie spróbować

  Załączniki
 
  1. asia

Pyszne:-) . mialam tylko pb z odlepianiem ich z tacki. To jeszcze pocwicze:-)

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Mysle, ze mozna zamiast zelatyny dodać tezejaca galaretke, oczywiscie rozpuszczona w malej ilosci wody. Wówczas stworzymy swój własny, owocowy smak pianek. A może ktoś już spróbował?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony