Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Kulki marcepanowe z krokantem orzechowym w czekoladzie.

Składniki:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g cukru
  • 300g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • 200g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
  2. Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno.

3

  1. Powstały krokant zagnieść z masą marcepanową.

4

  1. Odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Zrobiłam 25 pralinek o średnicy 3cm).

5

  1. Pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. (Chcąc uzyskać taki wzorek z czekolady jak na zdjęciach należy pralinkę obtoczyć w czekoladzie, a następnie położyć ją na kratce do pralinek. Kratką należy poruszać, aby pralinka toczyła się po kratce w różnych kierunkach. Następnie ułożyć pralinkę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i pozostawić, aż czekolada zastygnie. Można przyśpieszyć ten proces wkładając gotowe pralinki do lodówki).
  2. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Są pyszne! Robiłam w zeszłym roku, rozeszły się błyskawicznie i wszyscy zachwalali!

    A jutro robię znowu, tyle, że połowę chcę zrobić z daktylami ;-) Zobaczymy jak wyjdzie
    Ale przepis godny polecenia! Pralinki palce lizać!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marietka · 4 lat temu
    sa cudowne uwielbiam marcepan ale czy zamiast orzechow laskowych moge dac wloskie :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Cudowne! Idealne, w sam raz na jeden kęs zaspokajający podniebienie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    candy - The taste of · 5 lat temu
    Cudownie wyglądają Uwielbiam marcepan. I orzechy. Totalnie moje smaki Na 100% zrobię takie na Święta, ale 4 razy tyle - będą idealnie pasować do mojego zestawu ciasteczek, które rozdaję bliskim w Święta Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Wyjątkowo elegancko się prezentują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 5 lat temu
    Muszą być pyszne, uwielbiam marcepan
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalie · 5 lat temu
    Wspaniałe ! Wyglądają lepiej niż rafaello !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazyna · 5 lat temu
    pychotka, tylko że ja nie mogę jeść czekolady buu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie musi być z czekoladą. Możesz zrobić bez, albo nie dawać wszystkich orzechów do środka, tylko część pozostawić do obtoczenia. Można również obtoczyć pralinki w mielonych orzechach

Polub nas na ...

Początek strony