Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Kulki marcepanowe z krokantem orzechowym w czekoladzie.

Składniki:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g cukru
  • 300g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • 200g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
  2. Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno.

3

  1. Powstały krokant zagnieść z masą marcepanową.

4

  1. Odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Zrobiłam 25 pralinek o średnicy 3cm).

5

  1. Pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. (Chcąc uzyskać taki wzorek z czekolady jak na zdjęciach należy pralinkę obtoczyć w czekoladzie, a następnie położyć ją na kratce do pralinek. Kratką należy poruszać, aby pralinka toczyła się po kratce w różnych kierunkach. Następnie ułożyć pralinkę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i pozostawić, aż czekolada zastygnie. Można przyśpieszyć ten proces wkładając gotowe pralinki do lodówki).
  2. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Kasia

Są pyszne! Robiłam w zeszłym roku, rozeszły się błyskawicznie i wszyscy zachwalali!

A jutro robię znowu, tyle, że połowę chcę zrobić z daktylami ;-) Zobaczymy jak wyjdzie

Ale przepis godny polecenia! Pralinki palce lizać!

  Załączniki
 
  1. marietka

sa cudowne uwielbiam marcepan ale czy zamiast orzechow laskowych moge dac wloskie :-*

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marietka

Tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. Magda C.

Cudowne! Idealne, w sam raz na jeden kęs zaspokajający podniebienie

  Załączniki
 
  1. candy - The taste of sweet

Cudownie wyglądają Uwielbiam marcepan. I orzechy. Totalnie moje smaki Na 100% zrobię takie na Święta, ale 4 razy tyle - będą idealnie pasować do mojego zestawu ciasteczek, które rozdaję bliskim w Święta Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. gin

Wyjątkowo elegancko się prezentują

  Załączniki
 
  1. Angie

Muszą być pyszne, uwielbiam marcepan

  Załączniki
 
  1. Natalie

Wspaniałe ! Wyglądają lepiej niż rafaello !

  Załączniki
 
  1. grazyna

pychotka, tylko że ja nie mogę jeść czekolady buu

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    grazyna

Nie musi być z czekoladą. Możesz zrobić bez, albo nie dawać wszystkich orzechów do środka, tylko część pozostawić do obtoczenia. Można również obtoczyć pralinki w mielonych orzechach

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony