Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy

Fudge marmurkowe

Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.

Składniki:

  • 150g gorzkiej  czekolady
  • 150g białej czekolady
  • 400g słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

  1. Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
  3. Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
  4. Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
  5. Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

2

  1. Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
  3. Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 8 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Fudge marmurkoweFudge marmurkowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Czy po pokrojeniu trzymam nadal w lodówce ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    k · 1 lat temu
    rozpuszczasz czekolade z mlekiem sk. w kapileli wodnej, czy bezposrednio w garnku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      k · 1 lat temu
      dziekuje, wyszly dokladnie jak ze zdjecia, bez problemu odeszly od papieru i trzymaja sie kupy uzylam gorzkiej czekolady 70% kakao i bialej czekolady do wypiekow (25% cocoa butter) oraz slodzonego mleka skondensowanego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Bezpośrednio w garnku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 3 lat temu
    Witam! Czy mleko ma być to w płynnej postaci czy to gęste? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Powinno być słodkie mleko skondensowane z puszki, takie jasne, nie gotowy kajmak. Zwróć uwagę, żeby mleko było słodzone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    S. · 4 lat temu
    Niestety i przepis mi nie wyszedł po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko skondensowane słodzone Gostyń
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ada · 1 lat temu
      Użyj raczej papieru niż folii i trochę krócej w lodówce. Powinno zadziałać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 4 lat temu
    smaczne, ale niestety nie udało mi się wyjąć z foremek. stały kilka dni i cały czas "ciapka" coś musiałam zrobić źle. myślę że kostka też by mi nie wyszła. Jeszcze kiedyś spróbuje. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 4 lat temu
    Pyszne czekoladki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 4 lat temu
    Witam. Mam pytania: czy mleko musi być słodkie czy wystarczy skondensowane? i czy mogę masę dać do malutkich silikonowych foremek?, jeśli tak to czy trzeba je nasmarować? dziękuję za poprzednie odp. pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Musi być słodkie skondensowane. Mogą być foremki silikonowe. Najlepiej wysmarować je, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 4 lat temu
    Witam. Czy tego mleka skondensowanego nie trzeba wczesniej gotowac 2godz? Mozna je dac bez gotowania? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    czy wielkość formy jest dobra, bo wydaje mi się malutka. Nie mogę nigdzie takiej kupić a chciałabym zrobić te pyszności
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    Zrobiłam i są znakomite
    Dziekuje za znakomity pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    wspaniałe te czekoladki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Zachwycające są Nie mogę się na nie napatrzeć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Shabbyeat.pl · 5 lat temu
    wow! piękne i smakowite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Chyba nawet moje dwie lewe ręce do kuchni nie powstrzymają mnie od zrobienia tego !

Polub nas na ...

Początek strony