Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Fudge marmurkowe

Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.

Składniki:

  • 150g gorzkiej  czekolady
  • 150g białej czekolady
  • 400g słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

  1. Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
  3. Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
  4. Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
  5. Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

2

  1. Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
  3. Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 8 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Fudge marmurkoweFudge marmurkowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. Kasia

Czy po pokrojeniu trzymam nadal w lodówce ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Tak lub w innym, chłodnym miejscu.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. k

rozpuszczasz czekolade z mlekiem sk. w kapileli wodnej, czy bezposrednio w garnku?

  Załączniki
 
  1. k    k

dziekuje, wyszly dokladnie jak ze zdjecia, bez problemu odeszly od papieru i trzymaja sie kupy
uzylam gorzkiej czekolady 70% kakao i bialej czekolady do wypiekow (25% cocoa butter) oraz slodzonego mleka skondensowanego

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    k

Bezpośrednio w garnku.

  Załączniki
 
  1. Karola

Witam! Czy mleko ma być to w płynnej postaci czy to gęste? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karola

Powinno być słodkie mleko skondensowane z puszki, takie jasne, nie gotowy kajmak. Zwróć uwagę, żeby mleko było słodzone.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. S.

Niestety i przepis mi nie wyszedł po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko...

Niestety i przepis mi nie wyszedł po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko skondensowane słodzone Gostyń

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ada    S.

Użyj raczej papieru niż folii i trochę krócej w lodówce. Powinno zadziałać.

  Załączniki
 
  1. teresa

smaczne, ale niestety nie udało mi się wyjąć z foremek. stały kilka dni i cały czas "ciapka" coś musiałam zrobić źle. myślę że kostka też by mi nie wyszła. Jeszcze kiedyś spróbuje. pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. magda

Pyszne czekoladki ;-)

  Załączniki
 
  1. teresa

Witam. Mam pytania: czy mleko musi być słodkie czy wystarczy skondensowane? i czy mogę masę dać do malutkich silikonowych foremek?, jeśli tak to czy trzeba je nasmarować? dziękuję za poprzednie odp. pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    teresa

Musi być słodkie skondensowane. Mogą być foremki silikonowe. Najlepiej wysmarować je, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął.

  Załączniki
 
  1. magda

Witam. Czy tego mleka skondensowanego nie trzeba wczesniej gotowac 2godz? Mozna je dac bez gotowania? Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    magda

Mleko ma być prosto z puszki.

  Załączniki
 
  1. Justyna

czy wielkość formy jest dobra, bo wydaje mi się malutka. Nie mogę nigdzie takiej kupić a chciałabym zrobić te pyszności

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Tak, ona jest taka malutka. Ja użyłam plastkikowego pojemnika takiego na żywność.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Zrobiłam i są znakomite
Dziekuje za znakomity pomysł

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony