Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladki z likierem jajecznym

Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady i likieru jajecznego.

Z podanych składników przygotowałam 2 foremki, czyli 30 pralinek. Pozostało mi troszeczkę nadzienia i czekolady mlecznej, więc wykorzystując wszystkie składniki otrzymamy ponad 30 sztuk.

Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Składniki:
Nadzienie:

  • 180g czekolady białej
  • 50ml likieru jajecznego

Dodatkowo:

  • 240g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  3. Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok.
  4. Likier jajeczny wlać do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekaną, białą czekoladę. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodną masę przełożyć do foremek (pozostawiając trochę miejsca) i wstawić do lodówki do stężenia.
  6. Resztę mlecznej czekolady roztopić ponownie w kąpieli wodnej i rozłożyć na twardym nadzieniu.
  7. Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Czekoladki z likierem jajecznym

Czekoladki z likierem jajecznym

Czekoladki z likierem jajecznym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Alicja

Witam mam jedno pytanie a mianowicie czy dobrze kojarzę że przy podgrzewania ajerkoniaku alkohol powinien wypracować. Mam w rodzinie osobę która nie powinna go spożywać dlatego chciałam się upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam...

Witam mam jedno pytanie a mianowicie czy dobrze kojarzę że przy podgrzewania ajerkoniaku alkohol powinien wypracować. Mam w rodzinie osobę która nie powinna go spożywać dlatego chciałam się upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Alicja

Część wyparuje, czy cały trudno mi powiedzieć.

  Załączniki
 
  1. Renata

Super czekoladki, ale występuję u mnie jeden problem... pralinki jak zrobię czasami mają posmak lekki silikonu. Co robię nie tak? ( zaznaczam, że foremki, które kupiłam na pralinki kosztowały normalnie, a nie 5 zł, no i nie jest to żadna...

Super czekoladki, ale występuję u mnie jeden problem... pralinki jak zrobię czasami mają posmak lekki silikonu. Co robię nie tak? ( zaznaczam, że foremki, które kupiłam na pralinki kosztowały normalnie, a nie 5 zł, no i nie jest to żadna chińszczyzna)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Renata

Renato, jeśli czujesz silikon to na pewno od foremek, przecież nie od czekolady Spróbuj następnym razem, czy to przy tym przepisie, czy innym zrobić w innej formie silikonowej.

  Załączniki
 
  1. Natalia

Pani Joanno czy likier jajeczny mozna zastapic np likierem Bayileys??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Tak.

  Załączniki
 
  1. Emilia

Zrobiłam czekoladki w foremce w kształcie róż, wyszło tylko 15, ale zrobiły furorę. Dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. gin

Rewelacja Uwielbiam słodkości z ajerkoniakiem

  Załączniki
 
  1. elżbieta

Takie pyszności Pani nam serwuje....

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony