Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Czekoladki z likierem jajecznym

Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady i likieru jajecznego.

Z podanych składników przygotowałam 2 foremki, czyli 30 pralinek. Pozostało mi troszeczkę nadzienia i czekolady mlecznej, więc wykorzystując wszystkie składniki otrzymamy ponad 30 sztuk.

Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Składniki:
Nadzienie:

  • 180g czekolady białej
  • 50ml likieru jajecznego

Dodatkowo:

  • 240g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  3. Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok.
  4. Likier jajeczny wlać do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekaną, białą czekoladę. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodną masę przełożyć do foremek (pozostawiając trochę miejsca) i wstawić do lodówki do stężenia.
  6. Resztę mlecznej czekolady roztopić ponownie w kąpieli wodnej i rozłożyć na twardym nadzieniu.
  7. Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Czekoladki z likierem jajecznym

Czekoladki z likierem jajecznym

Czekoladki z likierem jajecznym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    Witam mam jedno pytanie a mianowicie czy dobrze kojarzę że przy podgrzewania ajerkoniaku alkohol powinien wypracować. Mam w rodzinie osobę która nie powinna go spożywać dlatego chciałam się upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 3 lat temu
    Super czekoladki, ale występuję u mnie jeden problem... pralinki jak zrobię czasami mają posmak lekki silikonu. Co robię nie tak? ( zaznaczam, że foremki, które kupiłam na pralinki kosztowały normalnie, a nie 5 zł, no i nie jest to żadna chińszczyzna)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Renato, jeśli czujesz silikon to na pewno od foremek, przecież nie od czekolady Spróbuj następnym razem, czy to przy tym przepisie, czy innym zrobić w innej formie silikonowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Pani Joanno czy likier jajeczny mozna zastapic np likierem Bayileys??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 4 lat temu
    Zrobiłam czekoladki w foremce w kształcie róż, wyszło tylko 15, ale zrobiły furorę. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 4 lat temu
    Rewelacja Uwielbiam słodkości z ajerkoniakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elżbieta · 4 lat temu
    Takie pyszności Pani nam serwuje....

Polub nas na ...

Początek strony