galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie w wersji najprostszej, czyli przygotowane na galaretce w proszku. Do zrobienia tych czekoladek można użyć dowolnej galaretki i ulubionej czekolady. U mnie była to zielona galaretka i mleczna czekolada.

Z podanej ilości zrobiłam 30 czekoladek i pozostała mi mała ilość galaretki (ta którą widać w literatce na zdjęciach).

Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Jeśli chcecie zrobić pralinki bezglutenowe, upewnijcie się, że wybrana galaretka i czekolada są bezglutenowe.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 1 galaretka
  • ok. 200- 220g czekolady lub kuwertury (u mnie mleczna)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek silikonowych. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  3. Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić.
  4. Zimną lub lekko tężejącą galaretkę rozlać do foremek, pozostawiając trochę miejsca na czekoladę. Foremki wstawić do lodówki, aż galaretka dobrze stężeje.
  5. Pozostałą czekoladę roztopić ponownie i wyłożyć na górę galaretek. Wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: Może się zdarzyć, że czekolada ze spodu pralinki, czyli ta wylana na końcu, odklei się od galaretki. Jest to spowodowane tym, że galaretka jest śliska i czekolada ma się ciężko do niej przykleić. (U mnie w paru czekoladkach tak się właśnie stało).

galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie

Powiązane przepisy