Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie w wersji najprostszej, czyli przygotowane na galaretce w proszku. Do zrobienia tych czekoladek można użyć dowolnej galaretki i ulubionej czekolady. U mnie była to zielona galaretka i mleczna czekolada.

Z podanej ilości zrobiłam 30 czekoladek i pozostała mi mała ilość galaretki (ta którą widać w literatce na zdjęciach).

Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Jeśli chcecie zrobić pralinki bezglutenowe, upewnijcie się, że wybrana galaretka i czekolada są bezglutenowe.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 1 galaretka
  • ok. 200- 220g czekolady lub kuwertury (u mnie mleczna)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek silikonowych. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  3. Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić.
  4. Zimną lub lekko tężejącą galaretkę rozlać do foremek, pozostawiając trochę miejsca na czekoladę. Foremki wstawić do lodówki, aż galaretka dobrze stężeje.
  5. Pozostałą czekoladę roztopić ponownie i wyłożyć na górę galaretek. Wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: Może się zdarzyć, że czekolada ze spodu pralinki, czyli ta wylana na końcu, odklei się od galaretki. Jest to spowodowane tym, że galaretka jest śliska i czekolada ma się ciężko do niej przykleić. (U mnie w paru czekoladkach tak się właśnie stało).

galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Kinga

Troche z tym zabawy ale wyszly dobre

  Załączniki
 
  1. Kasia

Zrobiłam niedawno, wyszły doskonałe!

  Załączniki
 
  1. Emilia

Wyszły pani idealnie równiutki, mi troszkę mniej;(
Ale dałam grubsze ścianki boczne i nie było problemu ze spodem czekoladek. Czekam na kolejne przepisy na pralinki

  Załączniki
 
  1. www.MagiczneWypieki.pl

Świetnie wyglądają

  Załączniki
 
  1. Majana

O raju, jakie cuda!!!

  Załączniki
 
  1. Ewa Capri

chyba odważę się je zrobić, uwielbiam galaretkę w czekoladzie )cudnotki

  Załączniki
 
  1. gin

Ależ cudeńka! Równiutkie jak spod igły

  Załączniki
 
  1. Kuchenne fascynacje

Mniam,skuszę się na pewno

  Załączniki
 
  1. Dorota

Witam jakich foremek pani użyła??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dorota

Dwóch foremek silikonowych do pralinek (każda na 15 pralinek) o wzorze jak na zdjęciu.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony