Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Pralinki z płatków kukurydzianych

Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców.

Zamiast mlecznej czekolady można użyć również gorzką lub białą.

W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.

Składniki:

  • 50g płatków kukurydzianych
  • 50g płatków migdałowych
  • 200g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Dokładnie wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżeczek zrobić kleksy z masy i układać je na papierze do pieczenia.

2

  1. Pozostawić, na parę godzin, aż czekolada zastygnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 25
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 3- 4 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pralinki z płatków kukurydzianych

Pralinki z płatków kukurydzianych

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    My z reguły robimy z białą czekoladą, bo bardziej nam smakuje, ale często też robimy 3 warianty: pierwsza opcja z białą czekoladą, migdałami i płatkami; druga - z mleczną czekoladą, reszta bez zmian i ostatni wariant - zdecydowanie polecam - biała czekolada, żurawina suszona i płatki. U mnie się wszyscy tym zajadają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natiksaa · 4 lat temu
    Wczoraj w oka mgnieniu zrobiłam pralinki częściowo z mleczną, a częściowo z białą czekoladą. Biała dłużej zastygała, ale mąż mówi, że mu właśnie ta wersja bardziej odpowiada:) W każdym razie sukces pełną gębą - bezglutenowa córka zachwycona. Następnym razem trochę podprażę płatki migdałowe dla większego aromatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wera · 4 lat temu
    a można zamiast płatków migdałowych dać rodzynki?
    :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 5 lat temu
    Czy można zamiast migdałów dodać kawałki bananów lub jabłek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 lat temu
    Napewno smakuje wybornie....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martawkuchni.blog.pl · 5 lat temu
    wyglądają fantastycznie:) już sobie wyobrażam jak musiało smakować:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Rewelacyjny pomysł na zdrową słodycz :lol:

Polub nas na ...

Początek strony