Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pralinki z płatków kukurydzianych

Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców.

Zamiast mlecznej czekolady można użyć również gorzką lub białą.

W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.

Składniki:

  • 50g płatków kukurydzianych
  • 50g płatków migdałowych
  • 200g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Dokładnie wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżeczek zrobić kleksy z masy i układać je na papierze do pieczenia.

2

  1. Pozostawić, na parę godzin, aż czekolada zastygnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 25
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 3- 4 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pralinki z płatków kukurydzianych

Pralinki z płatków kukurydzianych

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Magda

My z reguły robimy z białą czekoladą, bo bardziej nam smakuje, ale często też robimy 3 warianty: pierwsza opcja z białą czekoladą, migdałami i płatkami; druga - z mleczną czekoladą, reszta bez zmian i ostatni wariant - zdecydowanie polecam - ...

My z reguły robimy z białą czekoladą, bo bardziej nam smakuje, ale często też robimy 3 warianty: pierwsza opcja z białą czekoladą, migdałami i płatkami; druga - z mleczną czekoladą, reszta bez zmian i ostatni wariant - zdecydowanie polecam - biała czekolada, żurawina suszona i płatki. U mnie się wszyscy tym zajadają

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. natiksaa

Wczoraj w oka mgnieniu zrobiłam pralinki częściowo z mleczną, a częściowo z białą czekoladą. Biała dłużej zastygała, ale mąż mówi, że mu właśnie ta wersja bardziej odpowiada W każdym razie sukces pełną gębą - bezglutenowa córka zachwycona....

Wczoraj w oka mgnieniu zrobiłam pralinki częściowo z mleczną, a częściowo z białą czekoladą. Biała dłużej zastygała, ale mąż mówi, że mu właśnie ta wersja bardziej odpowiada W każdym razie sukces pełną gębą - bezglutenowa córka zachwycona. Następnym razem trochę podprażę płatki migdałowe dla większego aromatu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Wera

a można zamiast płatków migdałowych dać rodzynki?
:roll:

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Wera

Tak.

  Załączniki
 
  1. nowa

Czy można zamiast migdałów dodać kawałki bananów lub jabłek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    nowa

Raczej dodałabym suszone owoce jak np. morele, rodzynki.

  Załączniki
 
  1. Aneta

Napewno smakuje wybornie....

  Załączniki
 
  1. martawkuchni.blog.pl

wyglądają fantastycznie już sobie wyobrażam jak musiało smakować

  Załączniki
 
  1. Justyna

Rewelacyjny pomysł na zdrową słodycz :lol:

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony