Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kostka domino- Dominosteine

Dominosteine, czyli kostki domino to bardzo popularne w Niemczech ciasteczka/ pralinki, które są dostępne w sprzedaży w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

W tym roku pokusiłam się o zrobienie ich w domu. Starałam się wykonać je tak, aby jak najbardziej przypominały te kupne.

Dominosteine rozdałam na imprezie w przedszkolu. Były bardzo chwalone. Wielu twierdziło że są smaczniejsze niż te kupne.

Trochę trudności sprawia pokrycie ich czekoladą. Ze względu na cieńką warstwę ciasta nie jest to zabieg łatwy ;) Jednak jeśli uzbroicie się w cierpliwość to myślę, że dacie sobie z tym radę :)

Składniki:
Ciasto piernikowe:

  • 1 jajko
  • 26g masła
  • 50g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 26g cukru
  • 76g mąki pszennej
  • 40g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki dżemu morelowego (po przetarciu owoców potrzebne będzie 600g dżemu)
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 300g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Jajko, miód i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać miękkie masło.
  2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami i przyprawą do piernika. Dodać stopniowo do ubitego jajka, miksując na średnich obrotach. (Miksować tylko do połączenia składników. Za długie miksowanie spowoduje, że ciasto będzie później twarde).
  3. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm (lub mniejszej), wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciasto rozsmarować tak, aby z każdej strony dotykało brzegu formy. Dzięki temu nałożony później dżem nie będzie wypływał poza ciasto).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut w temperaturze 170°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  5. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut. Do napęcznienia.
  6. Dżemy przetrzeć przez sitko. Odważyć 600g dżemu bez owoców. Dżem mocno podgrzać, ściągnąć z pieca i dodać namoczoną żelatynę mieszając, aby żelatyna się rozpuściła. Gotową masę pozostawić do ostygnięcia. Zimną masę lub lekko tężejącą wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, aby dżem stężał.
  7. Masę marcepanową rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach formy. Marcepan nałożyć na stężały dżem. Wstawić do lodówki na noc.

03

  1. Ciasto pokroić na kwadraty o boku 3- 3,5 cm.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kostki nabijać od dołu np. na patyczek do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie. Układać na kratkę i pozostawić do zastygnięcia.
  3. Gotowe kostki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 16 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Kostka domino- Dominosteine

Kostka domino- Dominosteine

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Ashley

Witam,
przepis wyglada bardzo fajnie, wiec pewnie poleci na swieta. mam jednak pytanie odnosnie modyfikacji - nigdy takich ciastek nie jadlam, wiec ciezko mi samej ocenic. Czy mozna czyms zastapic mase marcepanowa? nie bardzo przepadam za tym...

Witam,
przepis wyglada bardzo fajnie, wiec pewnie poleci na swieta. mam jednak pytanie odnosnie modyfikacji - nigdy takich ciastek nie jadlam, wiec ciezko mi samej ocenic. Czy mozna czyms zastapic mase marcepanowa? nie bardzo przepadam za tym smakiem :P z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Hanna

Jaki rewelacyjny blog ...cieszę się jak dziecko, że tutaj trafiłam.
Wielki szacunek dla właścicielki blogu.

  Załączniki
 
  1. Jakub Dopieralski

ufff.... zrobione.. troch mi zajelo oblewanie kostek czekolada bo marcepan troche zjezdzal ale udalo sie! wszystkim bardzo smakuja.. super przepis!

  Załączniki
 
  1. Joanna

dg tak.

  Załączniki
 
  1. dg

czy te proporcje są na pewno ok ?

  Załączniki
 
  1. Monika

Miałam problem z czekoladą, moja pomimo kąpieli wodnej była zbyt "twarda" i nie dało się w niej zanurzać kosteczek, bo się rozpadały. Pozostało więc polać trochę z góry a ta rozpłynęła się na brzegi. Nie wygląda to źle. Za to jak smakuje...

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu przechowywać należy je w lodówce. Jeśli chcesz je mieć na święta to spokojnie możesz je zrobić tydzień przed lub nawet wcześniej.

  Załączniki
 
  1. Ola

A ja ciągle z tym samym pytaniem. Jak długo można przechowywać te ciasteczka i w jaki sposób. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe świąteczne inspiracje jakie tu odnalazłam. :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Roksano możesz kupić gotową masę marcepanową lub zrobić sama z tego przepisu: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Roksana

Jak zrobić tą masę marcepanową ? jestem w trakcie robienia tego przepisu

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony