Kostki domino

Kostki domino (Dominosteine) to bardzo popularne w Niemczech ciasteczka/ pralinki, które są dostępne w sprzedaży w okresie Świąt Bożego Narodzenia. To pierniczki z konfiturą morelową i marcepanem, oblane czekoladą. Pyszne kosteczki na dwa gryzy ;)

Składniki (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto piernikowe:

  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 26 g masła, temperatura pokojowa
  • 50 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 26 g cukru
  • 76 g mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 duży słoik dżemu morelowego (waga ok. 450 g)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 400 g masy marcepanowej

Polewa czekoladowa:

  • ok. 400 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Polecam formę z odpinaną obręczą). Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto piernikowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i przyprawą do piernika.
  3. Jajko, miód i cukier przełożyć do drugiej miski i ubić na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać kawałki miękkiego masła. (Masa może wyglądać na zwarzoną). Następnie dodać suche składniki z pierwszej miski, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Jest go niedużo). Ciasto rozsmarować tak, aby z każdej strony dotykało brzegu formy. (Dzięki temu nałożony później dżem nie będzie wypływał poza ciasto).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 20 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować nadzienie: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka i namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. W tym czasie przetrzeć dżem przez sitko. Odważyć 300 g przetartego dżemu.
  7. Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Nie zagotować!). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając dodawać stopniowo dżem.
  8. Dżem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
  9. Masę marcepanową rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kwadrat o wymiarach formy. Marcepan nałożyć na stężały dżem i lekko docisnąć ręką. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
  10. Ciasto pokroić na kwadraty o boku 3- 3,5 cm.

2

  1. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę roztopić z olejem w kąpieli wodnej. Kostki obtaczać w czekoladzie. (Kostkę trzymałam na widelcu i polewałam łyżką). Poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie. Odkładać na kratkę do pralinek lub papier do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
  2. Gotowe kostki przechowywać w lodówce.

Kuchnia:

Niemiecka

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 60

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kostki domino Kostki domino Kostki domino

Powiązane przepisy