Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
44 Komentarzy

Petits fours

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka. Przygotowane są z ciasta biszkoptowego i marcepanu i przełożone kremem (u mnie dżemem). Mogą być pokryte lukrem lub bez niego. Lukier można ozdobić według uznania i zdolności. Aczkolwiek są pracochłonne, ich wygląd i smak rekompensuje poświęcony czas. Przygotowałam je na spotkanie rodziców w przedszkolu i ciasteczka cieszyły się dużym powodzeniem. Takie kolorowe słodkości nadadzą się również jako świąteczny podarunek.

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 80g masy marcepanowej
  • 80g cukru
  • 120g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 150g dżemu malinowego
  • 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego)
  • 30g cukru pudru
  • 120g masy marcepanowej

Lukier:

  • 2 białka
  • ok. 2 szklanki cukru pudru
  • różne barwniki spożywcze

Dodatkowo:

  • perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, marcepan (pokrojony na małe kawałki) i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z marcepanem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto rozłożyć na dwóch dużych blachach z piekarnikach wyłożonych papierem do pieczenia i upiec dwa cienkie placki (u mnie każdy placek miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i ściągnąć papier do pieczenia.

02

  1. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem.
  2. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy ciasta).

03

04

  1. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś położyć na deskę) i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  2. Następnie pokroić na prostokąty o wymiarach: 2x 4cm.

05

  1. Białka zmiksować z cukrem pudrem. (Na jedno białko dałam lekko ponad 1 szklankę cukru pudru). Lukier podzielić na parę miseczek i do każdej wmieszać inny barwnik. Kolorowymi lukrami, przy pomocy pędzelka, posmarować ciasteczka. Ciasteczka układać na kratce z piekarnika. Kolejno dowolnie ozdobić. Jeśli ozdabiamy perełkami cukrowymi, należy ułożyć je od razu na świeżym lukrze. Jeśli dekorujemy roztopioną czekoladą, należy poczekać co najmniej 1 godzinę, aż lukier zaschnie.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „150 Backideen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 45
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

petits fours

Petits fours

Petits fours

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 2 lat temu
    Dobry wieczór, czy te ciastka muszą odpoczywać przed ozdabianiem? Nie mogę ich zrobić, a potem dopiero schłodzić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Małgosiu[/b] tak, najlepiej jest je trzymać w lodówce. Ile maksymalnie wytrzymają to trudno powiedzieć, ale myślę, że tydzień spokojnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgosia · 4 lat temu
    Jak długo mogą być przechowywane i w jakich warunkach(np.lodówka?). Same ciastka łatwe do zrobienia, ale dekoracja wymaga czasu i precyzji, boję się, że kilka dni przed świętami może zabraknąć czasu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Olu[/b] możesz zrobić lukier z cukru pudru i wody. Lukier z białkiem uważam za lepiej kryjący, ale z cukru i wody też jest dobry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Hej, macie pomysł gdzie można dostać sproszkowane białko? Właśnie ciasto odczekuje swoje w lodówce a jutro zabieram się za dekorowanie, na przyjęciu będzie trochę dzieci i boję się dać surowe jajko... rozumiem, że nie można pominąć i zrobić lukru bez? Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    I jak czy któraś z pań zrobiła te ciasteczka?? I jak wyszły??. Ja zaraz się za nie zabieram mam nadzieję, że wyjdą. Jutro dam znać jak poszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] możesz użyć sproszkowane białko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Ciasteczka są przeurocze. Chciaabym je zrobić ale boję sie dodać surowe biaka do lukru. Czym mogę je zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu i nawet bez dekoracji są bardzo smaczne, tyle tylko, że... przesadziłam z barwnikami !!! Pierwszy raz ich używałam i przedobrzyłam, teraz te moje wyglądają śmiesznie a nie apetycznie Tyle pracy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 6 lat temu
    Właśnie była pierwsza próba po wykonaniu poprostu pi byka.Już wiem ze na święta tez bedą u mnie na stole . Opłaca sie poświęcić każda minutę. Bardzo dziękuje za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kasiu[/b] to jest takie akurat ciasto z marcepanem i pokryte marcepanem. Nic bym tutaj nie zmieniała. Jeśli nie chcesz marcepanu to możesz zrobić podobne ciasteczka z dowolnego ciasta, które przekroisz jak najcieniej i je tak poskładasz i udekorujesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    A można zastąpić czymś masę marcepanową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jozefine · 6 lat temu
    wlasnie odpoczywaja w lodowce koncowy efekt nazajutrz efekt bedzie piorunujacy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    ciasteczka wyglądają przepięknie!!!ciekawe jak smakują..mmm..ale pewnie tak samo jak wyglądają:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Wyglądają cudownie,pewnie też tak smakują.Zapisuję do wykonania ,by sie tak nie męczyć patrząc na te delicje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olcik · 6 lat temu
    na pewno je zrobię, cudowne! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wcinajTo · 7 lat temu
    są prześliczne, chciałabym znaleźć takie pod choinką
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Dziękuję :-) Cukiernii niestety nie mam, ale fajnie byłoby mieć ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smaczny Dom · 7 lat temu
    Krajanki wygladaja przepysznie:D Normalnie jak te z filmu Maria Antonina, ktory uwielbiam..Mistrzostwo!! mam nadzieje, ze masz cukiernie? Bo by tam Cie odwedzila:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    Prześliczne,

Polub nas na ...

Początek strony