Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kartofelki marcepanowe

Wczoraj przedstawiłam Wam przepis na domową masę marcepanową. Masę tą wykorzystałam do przygotowania kartofelków marcepanowych. Kartofelki marcepanowe to nic innego jak małe kuleczki uformowane z masy marcepanowej i obtoczone w niewielkiej ilości kakao (lub kakao wymieszanym z cynamonem).

Kartofelki marcepanowe przygotowuje się najczęściej na Święta Bożego Narodzenia, ale na prośbę Zuzanny przygotowałam je już teraz.

Składniki:

  • masa marcepanowa przygotowana według tego przepisu (lub gotowa masa marcepanowa)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Z marcepana uformować małe kuleczki. (Kuleczki powinny mieć średnicą 1,5- 2cm).
  2. Każdą kulkę obtoczyć w małej ilości kakao. Najlepiej jest nabierać kakao na palec wskazujący i rozsmarowywać go na kuleczce. Kakao powinno być niedużo tak, żeby marcepan lekko przez niego przebijał. Wówczas kuleczki będą przypominały ziemniaki (stąd też ich nazwa). W szybszym wariancie, można oczywiście nasypać kakao do miseczki i obtoczyć w nim kulki.
  3. Kartofelki przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Smacznego Smile.

porcje

Liczba sztuk:

około 65
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Kartofelki marcepanowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony