Kartofelki marcepanowe

Kartofelki marcepanowe to nic innego jak małe kuleczki uformowane z masy marcepanowej i obtoczone w niewielkiej ilości kakao (lub kakao wymieszanym z cynamonem). Pralinki te przygotowuje się najczęściej w okresie bożonarodzeniowym.

Składniki:

  • masa marcepanowa (domowa przygotowana według przepisu: "Marcepan" lub kupna)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Z masy marcepanowej uformować kuleczki o średnicy ok. 1,5- 2cm.
  2. Każdą kulkę obtoczyć w małej ilości kakao. (Najlepiej jest zanurzyć palec wskazujący w kakao i rozsmarowywać go delikatnie na kulce. Kakao powinno być niedużo tak, żeby marcepan lekko przez niego przebijał. Wówczas kuleczki będą przypominały ziemniaki, stąd też ich nazwa. W szybszym wersji, można oczywiście nasypać kakao do miseczki, wkładać pojedynczo kulki i potrząsać miską, aż obtoczą się w kakao).
Kartofelki marcepanowe Kartofelki marcepanowe Kartofelki marcepanowe