Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
12 Komentarzy
Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem

Suszone śliwki kalifornijskie i daktyle z migdałem w środku, owinięte masą marcepanową i oblane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Są bogate smakowo i łatwe do przygotowania.

Od Was zależy ile owoców chcecie przygotować. Poniżej podaję orientacyjną ilość składników na 40 sztuk.

Składniki:

  • 40 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich lub suszonych daktyli bez pestek
  • 40 migdałów
  • ok. 200g masy marcepanowej
  • ok. 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Do środka każdej śliwki (daktyla) włożyć migdał.
  2. Owoce owinąć w masę marcepanową. (Można dla ułatwienia masę marcepanową rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Ja odrywałam masę po kawałku i formowałam ją w rękach).
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Owoce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
 

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aszka88 · 3 lat temu
    Ja odnośnie czekolady mam zapytanie czy to jest zwykła czekolada gorzka np wedla czy kuwertura ? bo Widzę że jest gładka i jednolita oraz czy jest ze śmietanką ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Wczoraj zrobiłam a dziś zostały tylko 4 sztuki Pyszności, po prostu niebo w gębie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    Witam. Dopiero znalazłam tę stronkę i mam zamiar wypróbować parę przepisów, bo wyglądają naprawdę smakowicie:) Widzę, jednak, że większość pań komentuje wygląd wypieków a nie to jak im wyszły. Czy któraś z pań robiła te owoce i może napisać jak wychodzą smakowo? czy np. lepiej moczyć w alkoholu. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anet · 4 lat temu
    Wyglądają absolutnie wspaniale!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MagdaG · 5 lat temu
    Czy śliwki/daktyle można wcześniej moczyć w alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cudawianki · 8 lat temu
    cudne! dziekuje, ze wzielas udzial w zabawie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 8 lat temu
    wygladaja pychulinka napewno wypróbuje przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 8 lat temu
    Jakie delicje, mniaaamm:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 8 lat temu
    rewelacja!
    po prostu... odebrało mi mowę.
    cóż za królewskie pralinki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 8 lat temu
    to musi być pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 8 lat temu
    Pieknie wygladaja, a do tego latwo je przygotowac - cos mi sie zdaje, ze moja lista prezentow swiatecznych zostanie uzupelniona o te male przysmaki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Jakie pyszności! I do tego z marcepanem, mniam:)

Polub nas na ...

Początek strony