Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem

Suszone śliwki kalifornijskie i daktyle z migdałem w środku, owinięte masą marcepanową i oblane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Są bogate smakowo i łatwe do przygotowania.

Od Was zależy ile owoców chcecie przygotować. Poniżej podaję orientacyjną ilość składników na 40 sztuk.

Składniki:

  • 40 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich lub suszonych daktyli bez pestek
  • 40 migdałów
  • ok. 200g masy marcepanowej
  • ok. 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Do środka każdej śliwki (daktyla) włożyć migdał.
  2. Owoce owinąć w masę marcepanową. (Można dla ułatwienia masę marcepanową rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Ja odrywałam masę po kawałku i formowałam ją w rękach).
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Owoce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
 

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem