Chocolate Fudge (low carb, keto)

Będąc na diecie keto trzeba wyszukiwać zdrowych zamienników słodyczy i wybierać te, które mają jak najmniejszą zawartość węglowodanów. Te czekoladki lub jak kto woli a’la blok czekoladowy zawiera tylko 3 składniki: czekoladę, masło orzechowe i śmietankę. Do powstałej masy możemy dodać jeszcze ulubione orzechy. Jeśli nie jesteście na diecie ketogenicznej możecie użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao już od 50%.

Makro 1 kostki (ok. 12g): 63 kcal, B: 1,9g, T: 5,6g, W: 2,7g (W netto: 2,27g).

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej (na diecie keto od 70% zawartości kakao, u mnie 85%)
  • 50 g słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
  • 50 g dowolnych orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać nie za drobno.
  2. Małą formę lub pojemnik np. plastikowy (u mnie o wymiarach 15 x 15 cm) wyłożyć folią spożywczą.
  3. Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietanką przełożyć do metalowej (lub szklanej miski). Podgrzewać w kąpieli wodnej na niskiej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Miskę ściągnąć z pieca.
  4. Wmieszać masło orzechowe, a na końcu kawałki orzechów.
  5. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i bez przykrycia wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej, aby masa stwardniała.
  6. Twardą masę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
  7. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce. (Kawałki muszą być w lodówce, bo szybko miękką. Najlepiej podawać prosto z lodówki).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chocolate Fudge (low carb, keto) Chocolate Fudge (low carb, keto)