Pralinki marcepanowo- czekoladowe w paski

Słodkie pralinki z marcepanu i czekolady. Łatwe do przygotowania, smaczne i efektowne.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 2 łyżeczki oleju np. rzepakowego

Dodatkowo:

  • złoty barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie)
  • cukier puder do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową chwilę zagnieść i rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt ok. 25x 19 cm, podsypując masę i wałek cukrem pudrem, jeśli masa będzie się kleić. (Masa marcepanowa jest plastyczna i można w miarę możliwości wyrównać jej brzegi np. rękami, łopatką/ szpatułką cukierniczą lub dużym nożem, aby miała kształt prostokąta, bez odcinania masy).

1

  1. Czekoladę posiekać i roztopi z olejem w kąpieli wodnej. Poczekać, aż masa ostygnie i zacznie lekko gęstnieć (aby nie spływała z marcepanu).
  2. Czekoladę rozsmarować na masie marcepanowej.

2

3

  1. Gdy czekolada lekko zgęstnieje, przeciąć całość na pół wzdłuż krótszego boku. (Chcąc przyśpieszyć proces gęstnienia czekolady, najlepsze jest do tego chłodne pomieszczenie, ewentualnie lodówka. Dotyczy to wszystkich etapów).

4

  1. Ułożyć jedną połowę na drugą.

5

  1. Jeszcze raz przeciąć całość na pół (wzdłuż tego samego boku. Teraz jest on już dłuższym bokiem). Ułożyć jedną połowę na drugą.

6

7

  1. Gdy czekolada zgęstnieje, odciąć nierówne brzegi ostrym, dużym nożem.
  2. Całość przeciąć ostatni raz na pół.

8

  1. Dwa powstałe paski pociąć na kawałki o wymiarach ok. 2x 3cm.

9

  1. Gdy czekolada całkowicie stężeje, można górę pralinek oprószyć złotym barwnikiem spożywczym, używając pędzelka.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pralinki marcepanowo- czekoladowe w paski Pralinki marcepanowo- czekoladowe w paski