Czekoladki z krokantem

Czekoladki z chrupiącymi kawałkami orzechów lub migdałów w karmelu. Są szybkie i jeśli przygotowanie karmelu nie jest dla was przeszkodą to są również łatwe do przygotowania.

Czekoladki można przygotować z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Wybierzcie swoją ulubioną. Moje czekoladki są z czekoladą gorzką.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 25 g dowolnych orzechów lub migdałów (użyłam włoskich)
  • 25 g cukru
  • 100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy lub migdały posiekać.
  2. Cukier wsypać na małą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie.
  3. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy lub migdały i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił dokładnie orzechy.
  4. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Zimne orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć na drobno.
  5. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (O roztapianiu czekolady można przeczytać: tutaj).
  6. Do roztopionej czekolady dodać krokant (potłuczone orzechy w karmelu) i wymieszać. Gotową masą napełnić silikonowe foremki do czekoladek. Napełnioną foremką postukać o blat, aby czekolada równomiernie się rozłożyła i ewentualne pęcherzyki powietrza zniknęły.
  7. Foremki wstawić na 1- 2 godziny do lodówki, aby czekolada zastygła.

Uwaga:

  • W szybszej wersji możecie użyć kupnego krokantu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Czekoladki z krokantem