Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Czekoladki z krokantem

Czekoladki z chrupiącymi kawałkami orzechów lub migdałów w karmelu. Są szybkie i jeśli przygotowanie karmelu nie jest dla was przeszkodą to są również łatwe do przygotowania.

Czekoladki można przygotować z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Wybierzcie swoją ulubioną. Moje czekoladki są z czekoladą gorzką.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 25 g dowolnych orzechów lub migdałów (użyłam włoskich)
  • 25 g cukru
  • 100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy lub migdały posiekać.
  2. Cukier wsypać na małą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie.
  3. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy lub migdały i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił dokładnie orzechy.
  4. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Zimne orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć na drobno.
  5. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (O roztapianiu czekolady można przeczytać: tutaj).
  6. Do roztopionej czekolady dodać krokant (potłuczone orzechy w karmelu) i wymieszać. Gotową masą napełnić silikonowe foremki do czekoladek. Napełnioną foremką postukać o blat, aby czekolada równomiernie się rozłożyła i ewentualne pęcherzyki powietrza zniknęły.
  7. Foremki wstawić na 1- 2 godziny do lodówki, aby czekolada zastygła.

Uwaga:

  • W szybszej wersji możecie użyć kupnego krokantu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Czekoladki z krokantem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony