Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

mleczko kokosowe

Próbowaliście zrobić kiedyś mleko kokosowe z orzecha kokosowego? Jeśli nie, to poniższy przepis pokaże Wam jak to zrobić.
Mleko kokosowe przygotowane domowym sposobem jest dużo rzadsze niż kupne z puszki. Konsystencję ma jak mleko krowie. To właśnie krowie mleko można nim zastąpić. Takie mleko kokosowe można wykorzystać zamiast śmietanki do kawy, do zup lub innych dań z dodatkiem mleka kokosowego. Natomiast nie należy go używać do wypieków, zawierających w przepisie mleko kokosowe z puszki, ponieważ jest za płynne.

Z jednego kokosa otrzymamy ok. 600ml mleka kokosowego.

Składniki:

  • 1 kokos
  • 500ml wody (lub lepiej woda z kokosa uzupełniona zwykłą wodą do 500ml)

Dodatkowo:

  • gaza lub ściereczka o luźnym splocie

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy otworzyć kokos. (Pomocny może okazać się artykuł: „Jak otworzyć kokos”).
  2. Wyciągnąć miąższ, obrać go z brązowej skórki i pokroić na małe kawałki.

2

  1. Kawałki miąższu zalać 500ml wrzątku i zmiksować jak najdrobniej, na puree robotem kuchennym z ostrym nożem (lub blenderem). (Miksować co najmniej przez 1min, albo dłużej). Pozostawić na 30 min. (Jeśli nie macie robota kuchennego z ostrym nożem, to możecie zetrzeć kawałki miąższu drobno na tarce i zalać wrzątkiem).

3

  1. Sitko, wyłożone gazą lub ściereczką, położyć na misce (garnku). Puree przelać na sitko i pozostawić na chwilę.
  2. Następnie należy wycisnąć mleko do miski, ściskając porządnie gazę ze zmiksowanym kokosem. (Najlepiej jest przełożyć zmiksowany kokos do innej miski i  porcjami przekładać go na gazę i mocno wyciskać. Łatwiej jest wyciskać mleko z mniejszych porcji).
  3. Mleko należy przechowywać w lodówce do 2 dni. (Gdy postoi w lodówce, to podzieli się na dwie warstwy: dolną płynną i górną białą, zbitą skorupkę. Przed użyciem mleka należy te dwie warstwy ponownie połączyć, dokładnie je mieszając i rozcierając białe części łyżką o bok naczynia. Można również mleko lekko podgrzać, ciągle mieszając).

Smacznego.

mleczko kokosowe

mleczko kokosowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolka · 3 lat temu
    ta skorupka to jest masło kokosowe, również dobre do użycia zamiast margaryny, np. w przepisach na ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Staska · 4 lat temu
    Witam, czy istnieje możliwość przechowywania mleczka kokosowego przez dłuższy czas, np. zamrożone lub wekowane? Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony