Żelka pomarańczowa

Żelka pomarańczowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych pomarańczy, żelatyny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie pomarańczowa w smaku, ma piękny żółty kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić i później zamrożoną ułożyć na kremie. Przez noc żelka rozmrozi się w torcie.

Żelkę można zrobić z kawałkami pomarańczy lub bez. (Na zdjęciu 1 jest z kawałkami, a na ostatnim bez kawałków). Tort kroi się lepiej, jeśli żelka nie ma kawałków. Do monoporcji można użyć np. z kawałkami. Wybór należy do was ;)

Żelka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy:

Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1,2 cm:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebne są 2 pomarańcze)
  • 1 pomarańcza
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy ok. 16- 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  3. Pomarańczę wyfiletować tzn. obrać ze skórki, usuwając białe błony i wykroić same cząstki pomarańczy. Pokroić w drobną kostkę. (Jak to dokładnie zrobić można przeczytać w tym przepisie: "Jak wyfiletować pomarańczę").

2

  1. 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy przełożyć do rondelka. Sok mocno podgrzać. Wlać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła. Dodać kawałki pomarańczy. Spróbować i dosłodzić do smaku. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. (Ilość cukru w zależności od słodkości pomarańczy. Dodaję ok. 1 łyżki).

3

  1. Przelać do tortownicy. Chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
  2. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.

4

  1. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.

5

Żelka pomarańczowa bez kawałków pomarańczy:

Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1,2 cm:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebne są 2 pomarańcze)
  • 1 pomarańcza
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy ok. 16- 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  3. Pomarańczę wyfiletować tzn. obrać ze skórki, usuwając białe błony i wykroić same cząstki pomarańczy. Pokroić w kostkę. (Jak to dokładnie zrobić można przeczytać w tym przepisie: "Jak wyfiletować pomarańczę").
  4. 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy przełożyć do rondelka. Dodać kawałki pomarańczy i zmiksować blenderem. Całość mocno podgrzać. Wlać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła. Spróbować i dosłodzić do smaku. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. (Ilość cukru w zależności od słodkości pomarańczy. Dodaję ok. 1 łyżki).
  5. Puree wlać do tortownicy. Chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
  6. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
  7. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Żelka pomarańczowa Żelka pomarańczowa