Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go upiec również tylko na samym zakwasie wydłużając jego czas wyrastania (u mnie dwukrotnie).

Chleb jest pieczony w keksówce. Ma ładny, porowaty miąższ i chrupiącą, pełną słonecznika skórkę.

Składniki:
Zaczyn:

  • 16g zakwasu żytniego
  • 160g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
  • 160g wody

Ziarna słonecznika:

  • 100g ziaren słonecznika
  • 8g soli
  • 100g gorącej wody

Namaczanka żytnia:

  • 232g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
  • 7g soli
  • 232g gorącej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podane powyżej)
  • namoczone ziarna słonecznika (podane powyżej)
  • namaczanka żytnia (podane powyżej)
  • 166g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g świeżych drożdży (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka płynnego słodu piekarniczego (dałam płynny miód)
  • ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

  1. 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn, ziarna słonecznika i namaczankę żytnią.
  2. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, aby nie było grudek i pozostawić na 16 godz. w temperaturze pokojowej (optymalnie w temperaturze 26°C).
  3. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Wymieszać z solą, zalać gorącą wodą i odstawić na 16 godz.
  4. Mąkę żytnią pełnoziarnistą wymieszać z solą i gorącą wodą i ostawić również na 16 godz.
  5. Po 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe (czyli zaczyn, namoczone ziarna słonecznika, namaczankę żytnią, mąkę pszenną pełnoziarnistą, pokruszone drożdże i słód). Zagniatać 7 minut robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie należy zagniatać ciasto co najmniej 15- 20min.). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 min.
  6. Formę keksową o długości 30cm wysmarować masłem i posypać ziarnami słonecznika.
  7. Ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do formy, wyrównać, posypać ziarnami słonecznika, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 75min. w temperaturze 32°C, aż ciasto wyrośnie do wysokości formy. (Jeśli do ciasta nie dodajemy drożdży lub wyrasta ono w temperaturze pokojowej to czas wyrastania się wydłuża. U mnie bez drożdży ciasto rosło ok. 2 godz.).
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (funkcja góra- dół). Formę włożyć do piekarnika na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15min.
  9. Po 15 min. uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 45min. (Po 10 min. przykryłam chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć chleb z formy, włożyć go do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przy funkcji termoobiegu 20 min, aby skórka ładnie się przypiekła. (Ja piekę tylko ok. 5 min, bo chleb jest już ładnie wypieczony). Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

 

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony