Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go upiec również tylko na samym zakwasie wydłużając jego czas wyrastania (u mnie dwukrotnie).

Chleb jest pieczony w keksówce. Ma ładny, porowaty miąższ i chrupiącą, pełną słonecznika skórkę.

Składniki:
Zaczyn:

  • 16g zakwasu żytniego
  • 160g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
  • 160g wody

Ziarna słonecznika:

  • 100g ziaren słonecznika
  • 8g soli
  • 100g gorącej wody

Namaczanka żytnia:

  • 232g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
  • 7g soli
  • 232g gorącej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podane powyżej)
  • namoczone ziarna słonecznika (podane powyżej)
  • namaczanka żytnia (podane powyżej)
  • 166g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g świeżych drożdży (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka płynnego słodu piekarniczego (dałam płynny miód)
  • ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

  1. 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn, ziarna słonecznika i namaczankę żytnią.
  2. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, aby nie było grudek i pozostawić na 16 godz. w temperaturze pokojowej (optymalnie w temperaturze 26°C).
  3. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Wymieszać z solą, zalać gorącą wodą i odstawić na 16 godz.
  4. Mąkę żytnią pełnoziarnistą wymieszać z solą i gorącą wodą i ostawić również na 16 godz.
  5. Po 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe (czyli zaczyn, namoczone ziarna słonecznika, namaczankę żytnią, mąkę pszenną pełnoziarnistą, pokruszone drożdże i słód). Zagniatać 7 minut robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie należy zagniatać ciasto co najmniej 15- 20min.). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 min.
  6. Formę keksową o długości 30cm wysmarować masłem i posypać ziarnami słonecznika.
  7. Ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do formy, wyrównać, posypać ziarnami słonecznika, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 75min. w temperaturze 32°C, aż ciasto wyrośnie do wysokości formy. (Jeśli do ciasta nie dodajemy drożdży lub wyrasta ono w temperaturze pokojowej to czas wyrastania się wydłuża. U mnie bez drożdży ciasto rosło ok. 2 godz.).
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (funkcja góra- dół). Formę włożyć do piekarnika na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15min.
  9. Po 15 min. uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 45min. (Po 10 min. przykryłam chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć chleb z formy, włożyć go do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przy funkcji termoobiegu 20 min, aby skórka ładnie się przypiekła. (Ja piekę tylko ok. 5 min, bo chleb jest już ładnie wypieczony). Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

 

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Agata

Niestety, dałam za dużo zakwasu, mam tylko zwykla wagę a nie elektroniczna, i wyszło mi na niej ze 16g zakwasu to az ze 2 lub 3 łyżki. coś można z tym zrobic? Po drugie- czy namaczanka zytnia ma być taka gęsta?

  Załączniki
 
  1. Dorota

Witam, czy namoczone ziarna słonecznika dodajemy do ciasta bez tej wody, w której się moczyły?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dorota

Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Cześć, jaką konsystencję powinno mieć ciasto po wyrobieniu? Moje można mieszać łyżką, ale raczej się go nie zagniecie i się zastanawiam czy to jest ok? dziękuję ;-) /Magda

  Załączniki
 
  1. wiktoria

A jeśli bym chciała zrobić bez słonecznika?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    wiktoria

To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Witam,
mam pytanie odnośnie ilości użytego zakwasu żytniego - 16g. To w sumie tylko łyżka, czy nie jest to zbyt mała ilość ja k na taki chlebek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magdalena

Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.

  Załączniki
 
  1. małgosia

witam.z racji że mam liczną rodzinkę chciałabym upiec dwa chleby.czy wszystkie produkty liczyć podwójnie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    małgosia

Tak.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam!
Chleb jest pyszny i nie jest trudny do zrobienia - podany przez Panią sposób wykonania i komentarze są bardzo pomocne. To jest drugi przepis jaki wykorzystałam i przy tej stronie pozostanę. Pierwszy chleb upiekłam wg przepisu z innego...

Witam!
Chleb jest pyszny i nie jest trudny do zrobienia - podany przez Panią sposób wykonania i komentarze są bardzo pomocne. To jest drugi przepis jaki wykorzystałam i przy tej stronie pozostanę. Pierwszy chleb upiekłam wg przepisu z innego portalu i chleb nie był smaczny (za mało słony, bez wyrazu). Postanowiłam spróbować jeszcze raz szukając na innym portalu – trafiłam tutaj. Spróbowałam – udało się – chleb zjedzony ze smakiem. Upiekłam go jeszcze raz, ale zabrakło mi słonecznika – dodałam żurawinę. Wyszedł ciekawy. Bardzo dobry. Dziękuję za przepisy – będę próbować jeszcze innych chlebów.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka Bania

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. mako

Chleb upieczony, bardzo smaczny, nie skończy się na jednym razie Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony