Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Chleb orkiszowy z miodem

Delikatny, bardzo smaczny chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Chleb jest miękki, o sprężystym, średnio porowatym miąższu z cienką skórką. Dosłodzony jest miodem, przy czym w połączeniu z orkiszem smak miodu się gubi i nie jest wyczuwalny. Dzięki temu chleb jest neutralny i pasuje do każdego dodatku.

Zabierając się za przygotowanie tego chleba musimy dobrze rozplanować sobie czas. Zaczyn robimy rano (u mnie była to 6) i wczesnym popołudniem przygotowujemy ciasto chlebowe, które musi być parokrotnie składane co 30min. Chleb upiekłam wieczorem, ale zalecane jest, aby gotowe ciasto w koszykach wstawić na noc do lodówki i upiec chleb rano.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 550g mąki orkiszowej typu 630*
  • 250g orkiszu, świeżo zmielonego (dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą)
  • 510g wody
  • 65g płynnego miodu
  • 20g soli

Sposób przygotowania:

  1. Rano należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 6- 10 godz. najlepiej w temperaturze 25°C.
  2. Następnie wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć (najlepiej zagniatając robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30min. w ciepłym miejscu. Następnie złożyć ciasto w misce (tj. zagnieść je ręką od brzegu do środka miski). Znowu pozostawić na 30min. Powtórzyć składanie jeszcze 2 razy.
  4. Kolejno ciasto pozostawić w misce na 3- 4godz, aż podwoi swoją objętość.
  5. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
  6. Następnego ranka piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  7. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 15 min., kolejno zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 20min (u mnie ok. 10 min, ponieważ chleb szybko ciemniał).

Smacznego.

Uwaga:
* Ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze dodatkowo 70g mąki orkiszowej.

Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.

Chleb orkiszowy z miodemchleb orkiszowy z miodem

chleb orkiszowy z miodem

 

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 10 miesięcy temu
    Udało się Skusiłaś mnie czekam, aż ostygnie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 1 lat temu
    Uwielbiam taki chleb własnej roboty i do tego świeżo ubite masełko. Niestety nie mam czasu tak codziennie piec ale staram się jak najczęściej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Zjedliśmy we dwoje 3/4 bochenka na raz.. z miodem.. . Jak dla mnie numer 1 -:).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Lisa · 11 miesięcy temu
      ale mi smaka narobiłaś .. chrupiący chlebek z miodem ... mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Super chlebek! Idealny na dzisiejszy Dzień Chleba.:)

Polub nas na ...

Początek strony