Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb orkiszowy z miodem

Delikatny, bardzo smaczny chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Chleb jest miękki, o sprężystym, średnio porowatym miąższu z cienką skórką. Dosłodzony jest miodem, przy czym w połączeniu z orkiszem smak miodu się gubi i nie jest wyczuwalny. Dzięki temu chleb jest neutralny i pasuje do każdego dodatku.

Zabierając się za przygotowanie tego chleba musimy dobrze rozplanować sobie czas. Zaczyn robimy rano (u mnie była to 6) i wczesnym popołudniem przygotowujemy ciasto chlebowe, które musi być parokrotnie składane co 30min. Chleb upiekłam wieczorem, ale zalecane jest, aby gotowe ciasto w koszykach wstawić na noc do lodówki i upiec chleb rano.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 550g mąki orkiszowej typu 630*
  • 250g orkiszu, świeżo zmielonego (dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą)
  • 510g wody
  • 65g płynnego miodu
  • 20g soli

Sposób przygotowania:

  1. Rano należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 6- 10 godz. najlepiej w temperaturze 25°C.
  2. Następnie wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć (najlepiej zagniatając robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30min. w ciepłym miejscu. Następnie złożyć ciasto w misce (tj. zagnieść je ręką od brzegu do środka miski). Znowu pozostawić na 30min. Powtórzyć składanie jeszcze 2 razy.
  4. Kolejno ciasto pozostawić w misce na 3- 4godz, aż podwoi swoją objętość.
  5. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
  6. Następnego ranka piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  7. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 15 min., kolejno zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 20min (u mnie ok. 10 min, ponieważ chleb szybko ciemniał).

Smacznego.

Uwaga:
* Ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze dodatkowo 70g mąki orkiszowej.

Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.

Chleb orkiszowy z miodemchleb orkiszowy z miodem

chleb orkiszowy z miodem

 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony