Chleb orkiszowy z miodem

Delikatny, bardzo smaczny chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Chleb jest miękki, o sprężystym, średnio porowatym miąższu z cienką skórką. Dosłodzony jest miodem, przy czym w połączeniu z orkiszem smak miodu się gubi i nie jest wyczuwalny. Dzięki temu chleb jest neutralny i pasuje do każdego dodatku.

Zabierając się za przygotowanie tego chleba musimy dobrze rozplanować sobie czas. Zaczyn robimy rano (u mnie była to 6) i wczesnym popołudniem przygotowujemy ciasto chlebowe, które musi być parokrotnie składane co 30min. Chleb upiekłam wieczorem, ale zalecane jest, aby gotowe ciasto w koszykach wstawić na noc do lodówki i upiec chleb rano.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 550g mąki orkiszowej typu 630*
  • 250g orkiszu, świeżo zmielonego (dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą)
  • 510g wody
  • 65g płynnego miodu
  • 20g soli

Sposób przygotowania:

  1. Rano należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 6- 10 godz. najlepiej w temperaturze 25°C.
  2. Następnie wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć (najlepiej zagniatając robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30min. w ciepłym miejscu. Następnie złożyć ciasto w misce (tj. zagnieść je ręką od brzegu do środka miski). Znowu pozostawić na 30min. Powtórzyć składanie jeszcze 2 razy.
  4. Kolejno ciasto pozostawić w misce na 3- 4godz, aż podwoi swoją objętość.
  5. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
  6. Następnego ranka piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  7. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 15 min., kolejno zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 20min (u mnie ok. 10 min, ponieważ chleb szybko ciemniał).

Smacznego.

Uwaga:
* Ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze dodatkowo 70g mąki orkiszowej.

Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.

Chleb orkiszowy z miodemchleb orkiszowy z miodem

chleb orkiszowy z miodem