Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

chleb orzechowy

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Z tej okazji przygotowałam ten oto chleb orzechowy na zakwasie. Zdrowy chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej i z dużą ilością orzechów.

Z podanego przepisu wychodzą 2 chleby o ok. 1kg.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 1kg zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g soli
  • 2g świeżych drożdży (opcjonalnie. Ja nie dodawałam)
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 550g wody
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godz. najlepiej w temperaturze 28°C. (Ja wstawiłam do piekarnika włączonego na 30°C).
  2. Orzechy i pestki z dyni podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia i posiekać, ale nie za drobno.
  3. Po 16 godz. wszystkie składniki na ciasto chlebowe (poza orzechami i pestkami z dyni) połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez ok. 8 min. na średnich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać wszystkie ziarna i zagnieść ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  5. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Ciasto po uformowaniu:

2

Ciasto po wyrośnięciu:

3

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  2. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40min. (Ja po 20min. zmniejszyłam temperaturę. Najlepiej obserwować chleb, żeby nie wyszedł za ciemny). Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.

 

chleb orzechowychleb orzechowy

 WORLD BREAD DAY 2013:

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony