Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

chleb orzechowy

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Z tej okazji przygotowałam ten oto chleb orzechowy na zakwasie. Zdrowy chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej i z dużą ilością orzechów.

Z podanego przepisu wychodzą 2 chleby o ok. 1kg.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 1kg zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g soli
  • 2g świeżych drożdży (opcjonalnie. Ja nie dodawałam)
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 550g wody
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godz. najlepiej w temperaturze 28°C. (Ja wstawiłam do piekarnika włączonego na 30°C).
  2. Orzechy i pestki z dyni podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia i posiekać, ale nie za drobno.
  3. Po 16 godz. wszystkie składniki na ciasto chlebowe (poza orzechami i pestkami z dyni) połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez ok. 8 min. na średnich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać wszystkie ziarna i zagnieść ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  5. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Ciasto po uformowaniu:

2

Ciasto po wyrośnięciu:

3

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  2. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40min. (Ja po 20min. zmniejszyłam temperaturę. Najlepiej obserwować chleb, żeby nie wyszedł za ciemny). Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.

 

chleb orzechowychleb orzechowy

 WORLD BREAD DAY 2013:

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sabina · 4 lat temu
    mam pytanie, czy ciasto ma odchodzic od ręki czy ma być klejące?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zorra · 4 lat temu
    Great looking loaf. Love it!

    Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewe.wojtasik · 4 lat temu
    Wzorcowy ten Twój bochenek! Lubimy w domu pieczywo z dodatkiem orzechów. Zakwasu żytniego u mnie teraz dostatek, więc wypróbuję przepis w najbliższym czasie.
    pozdrawiam ciepło!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 4 lat temu
    Wygląda cudownie!

Polub nas na ...

Początek strony