Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.

Ten chleb upiekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012, który prowadzony jest jak co roku przez Zorrę. 

Składniki:

  • 500g mąki pszenno- żytniej (lub pszennej- chlebowej typ 750)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • ½ szklanki otrębów pszennych lub żytnich
  • 100g suszonych śliwek bez pestek
  • ⅓ szklanki zakwasu żytniego
  • 375ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki pokroić drobno.
  2. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, wszystkie ziarna, otręby, śliwki i zakwas.
  3. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (optymalnie w temperaturze 25°C).
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podrośnie. (Zostawiłam na godzinę).
  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10minut. Po 10minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 50 minut.
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml

Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Chleb z ziarnami i śliwkami

 

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]julsą[/b] aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    julsą · 4 lat temu
    ile powinien wyrastać ten chleb za pierwszym razem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Mam troszkę inny przepis ale chleb jest genialny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zorra · 5 lat temu
    Perfect loaf, love it!

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Ja zakwasu nie mam, ale dla takiego chlebka warto by było wyhodować Piękny Ci wyszedł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Beciaku[/b] śliwki są wyczuwalne, nie bardzo, ale jednak. Przez to chleb jest delikatnie słodki. Nie ma ich dużo. Kawałki śliwek występują sporadycznie w chlebie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beciak · 5 lat temu
    Dzień chleba.Nawet nie wiedziałem o czymś takim. A ten smak śliwek to czuć w tym chlebie, bo nie lubię ich smaku a chce ten chlebek zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Przepiękny, pyszny chlebek. Wspaniały ten Dzień Chleba.
    Pozdrowienia

Polub nas na ...

Początek strony