Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.

Ten chleb upiekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012, który prowadzony jest jak co roku przez Zorrę. 

Składniki:

  • 500g mąki pszenno- żytniej (lub pszennej- chlebowej typ 750)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • ½ szklanki otrębów pszennych lub żytnich
  • 100g suszonych śliwek bez pestek
  • ⅓ szklanki zakwasu żytniego
  • 375ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki pokroić drobno.
  2. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, wszystkie ziarna, otręby, śliwki i zakwas.
  3. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (optymalnie w temperaturze 25°C).
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podrośnie. (Zostawiłam na godzinę).
  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10minut. Po 10minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 50 minut.
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml

Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Chleb z ziarnami i śliwkami

 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Joanna

julsą aż ciasto podwoi swoją objętość.

  Załączniki
 
  1. julsą

ile powinien wyrastać ten chleb za pierwszym razem ?

  Załączniki
 
  1. Justyna

Mam troszkę inny przepis ale chleb jest genialny!

  Załączniki
 
  1. zorra

Perfect loaf, love it!

Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

  Załączniki
 
  1. gin

Ja zakwasu nie mam, ale dla takiego chlebka warto by było wyhodować Piękny Ci wyszedł

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beciaku śliwki są wyczuwalne, nie bardzo, ale jednak. Przez to chleb jest delikatnie słodki. Nie ma ich dużo. Kawałki śliwek występują sporadycznie w chlebie.

  Załączniki
 
  1. Beciak

Dzień chleba.Nawet nie wiedziałem o czymś takim. A ten smak śliwek to czuć w tym chlebie, bo nie lubię ich smaku a chce ten chlebek zrobić.

  Załączniki
 
  1. Majana

Przepiękny, pyszny chlebek.

Wspaniały ten Dzień Chleba.
Pozdrowienia

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony