Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
41 Komentarzy

Chleb z ziemniakami

Z przepisu wychodzi duży bochenek o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Jest bardzo smaczny. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Dzięki nim chleb ma również ładny, delikatny żółty kolor. Gdybym sama nie piekła tego chleba, nigdy nie domyśliłabym się, że w środku są ziemniaki. Z czego bardzo się cieszę, bo obawiałam się, że chleb będzie mocno ziemniaczany i ciężki. A tu niespodzianka :)

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • sól (do ziemniaków)
  • 600g mąki pszennej typu 550
  • 42g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 175ml lekko ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. (Ewentualnie dodać jeszcze trochę wody, jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się go dało zagnieść na jednolitą masę. Ja dodałam jeszcze 10ml). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  4. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut

02

Ciasto zaraz po uformowaniu.

03

Ciasto po 30 minutach.

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C (lub termoobieg: 180°C) na złoty kolor.
  2. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z ksiąźki: „Brot und Kleingebäck” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 6 lat temu
    W trakcie weekendu majowego przetestowalam trzy kolejne Pani przepisy: m. in. upiekliśmy z mężem ten wlaśnie chlebek, zrobiliśmy sernik krowkowy i tort zygzaka mcquina. Wszystko super, smaczne, boskie i gościom smakowalo, a tort (poki goscie nie przyszli) to syn co jakis czas podgladal w lodowce i nie mogl sie doczekac. Dziekuje i polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natasza · 6 lat temu
    Mniam! Wyszedł taki jak na zdjęciu, normalnie jak chleb ze sklepu, tylko o wiele lepszy Pycha, jutro chyba zrobię jeszcze jeden, to będzie na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 6 lat temu
    Smaczny... nie spodziewaam się tak dobrego chlebka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 6 lat temu
    Chlebek jest przepyszny :lol: pieklam juz raz i dzisiaj znowu rodzinka sobie zazyczyla;za pierwszym razem dodalam czosnku i troszke ziol,dzis bedzie slonecznik i mam nadzieje ,ze wyjdzie rowniez smaczny :-) dziekuje za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 6 lat temu
    upiekłam ten chlebek, jest rewelacyjny! lepszy na zimno, niż taki letni, ale i tak cała rodzina nie mogła się opanować przed zjedzeniem go! naprawdę wspaniały, ziemniaków nie czuć, a jest rewelacyjnie miękki. Nie wiem jak długo jest świeży, bo zniknął tego samego wieczora, co go stworzyłam! pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martyna · 6 lat temu
    Witam,
    pewnie będę jedyną osobą, której ten chleb nie wyszedł - upiekłam piękny,okrągły zakalec i najgorsze jest to,iż nie wiem dlaczego mi nie wyszedł:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania-rudix · 6 lat temu
    dzisiaj piekłam chlebek i powiem jestem milo zaskoczona(moze mogłam bardziej przyrumnienić skorke),chlebek jest mieciutki,smaczny.POLECAM TEN PYSZNIUTKIk8 CHLEBEK
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kangur · 6 lat temu
    pieklismy go pol na pol z maki razowej orkiszowej i razowej zytniej...wyszedl rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    robert · 6 lat temu
    ten chleb to prawdziwy majstersztyk, gdyby nie kalorje które licze zjadłbym cały bochenek na jednym posiedzeniu. POLECAM !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tymoteusz · 6 lat temu
    chlebek wyszedł na prawdę przepyszny :-) prosty i tani w przygotowaniu ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 6 lat temu
    Mój pierwszy chleb! Wyszedł duży, mięciutki i delikatny. Zupełnie niewyczuwalne w smaku są ziemniaki, a chlebek naprawdę długo zostaje świeży.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Niebo w gębie! Upiekłam z nadzieję, że zostanie na następny dzień, a okazało się że wieczorem w chlebaku były tylko okruszki Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Olimpio[/b] podana jest waga surowych ziemniaków. 300g to są 2 średniej wielkości ziemniaki. Mąki daj 4 szklanki (szklanka= 250ml). powodzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olimpia20111 · 7 lat temu
    Witam,

    Planuję upiec chlebek:) Jakos te na zakwasie mi nie wychodza, więc narazie zoastaje przy drożdżowych Czy 300g ziemniaków, to waga przed czy po ugotowaniu? No i ile to mniej więcej jest ? 1 szklanka? bo nie dorobiam się jeszcze wagi kuchennej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Małgosiu[/b] proszę bardzo i gratuluję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MałgosiaR · 7 lat temu
    Dzisiaj upiekłam swój pierwszy w życiu chleb! Właśnie z tego przepisu, jest pyszny, wilgotny, wygląda identycznie jak ten na zdjęciu. Teraz dzieciaki pałaszują z masłem, ale radocha! Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 7 lat temu
    Dziewczeta, prosze o rade. Nie mieszkam w Polsce i nie znam sie na polskiej mace. Nie mam pojecia, co to jest typ 550 i inne. U nas jest maka gladka, krupczatka i jeszcze taka cos pomiedzy nimi. Czy mogla by ktoras z was napisac mi, jakie to mumery wchodza pod uwage w te nasze gatunki? astheart@gmail.com Z gory dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monisia · 7 lat temu
    Piękny chleb!taki swojski;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 7 lat temu
    Bardzo lubię chleby i bułki z ziemniakami, są wyjątkowo pyszne! Chleb wyglada pięknie:) pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Przepiekny domowy chlebek! Cudownie wygląda w całości i w przekoroju. Ależ narobiłaś mi chęci na takie pieczywko.
    Piękny!

Polub nas na ...

Początek strony