Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

chleb z musli

Chleb jest prosty i ekspresowy do przygotowania. Jest to chlebek na drożdżach z dodatkiem musli i maślanki. Bardzo smaczny. Musli może być z dodatkiem rodzynek, jeśli lubicie. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy tylko 5- 10 minut. Dalej chleb robi się już sam, wyrasta i się piecze.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200g musli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20g miękkiego masła
  • 400g maślanki, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
  3. Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40 minut. (Ja piekłam 30 minut).
  5. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 400g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200g musli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20g miękkiego masła
  • 400g maślanki, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min. pozycja interwał.
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
  3. Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45min. do wyrośnięcia.
  4. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40min. (Ja piekłam 30min).
  5. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego Smile.
Przepis pochodzi z książki: „Jeden Tag genießen“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 5- 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

chleb z musli

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Pani Joanno, chleb wyszedł bardzo dobry, jednak na całej długości kruszył się (właściwie rozlatywał) z jednej strony. Jaka może być przyczyna? Za rzadka maślanka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ala · 3 lat temu
    Czy z tego ciasta można uformować bułeczki?3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Mako[/b] to może spróbuj z mąką pszenną chlebową (ona ma typ 750).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mako · 5 lat temu
    Czy może być inna mąka ? Nie mogę dostać akurat takiej :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 5 lat temu
    Chlebek PYCHOTKA nigdy nie jadłam lepszego powiem nieskromnie.
    Łatwy w wykonaniu trzeba jedynie trochę poczekać, ale na to co dobre trzeba czekać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Agato[/b] chyba tak, ale nie jestem pewna. Może za pierwszym razem spróbuj zrobić pół na pół (możesz dać żytnią ze zwykłą pszenną), a jak wyjdzie dobre, to kolejnym razem daj samą żytnią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 lat temu
    Ja mam takie pytanko, czy można zrobić ten chlebek z mąką żytnią?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Juanita · 6 lat temu
    fantastycznie wyszedł mi ten chlebek. Wyrósł rewelacyjnie i smakował bosko. Cała rodzinka zajadała się nim ze smakiem Dodałam naszego ulubionego musli tradycyjnego Obsta - znakomicie sprawdziło się również w takim wypieku Polecam wszystkim ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 6 lat temu
    Bardzo apetycznie się prezentuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    [i]Pięknie wygląda ten chlebek! Bardzo apetyczny. Pozdrawiam.[/i]

Polub nas na ...

Początek strony