Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy
Chleb pomarańczowy

Chlebek drożdżowy o intensywnym zapachu pomarańczy. Dzięki pomarańczy chleb ma ładny, żółty kolor i cudowny aromat. W przepisie, z którego korzystałam była podana 1 łyżeczka cukru. Według mnie, to za mało. Proponuję zwiększyć ilość cukru. Wyjdzie wtedy pyszna chałka, która pasuje raczej na słodkie śniadanie, przykładowo z dodatkiem masła i dżemu.

Składniki na keksówkę o długości 30 cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4- 5 łyżek cukru
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (wystarczy jedna pomarańcza)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • olej do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać resztę cukru, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, jogurt, jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie klejące). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok. 60 minut.
  3. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować olejem. Ciasto ponownie zagnieść na posypanym mąką blacie i przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić ponownie na 30 minut.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C) na jasnozłoty kolor.
  5. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chleb pomarańczowy Chleb pomarańczowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cez · 4 lat temu
    Świetny przepis. Upiekłem ten chlebek wczoraj i jest przepyszny. Ilość cukru, podana w przepisie jest dość wyważona i sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Zrobiłam drugi raz. Wyszło dobrze. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    No i mam odpowiedź. Drożdże miałam do niczego. Spróbuję jeszcze raz kiedy indziej Dziękuję za porady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    A jaki typ mąki należy użyć? Ja użyłam wrocławską 500 i coś mi nie chce wyjść nie urosło, nie chce się upiec, a piekę już prawie godzinę, a ciasto dalej surowe. I jaką konsystencję powinno mieć podczas wyrabiania?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Zwykła mąka pszenna. Typ 500 jest jak najbardziej dobry do ciasta drożdżowego. Ciasto ma konsystencję klejącą. Powinno dobrze wyrosnąć. Coś poszło nie tak, przy przygotowaniu. Może drożdże stare?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Vicki · 6 lat temu
    Pieklam dzisiaj ten chlebek jest bardzo smaczny,dla mnie brakuje odrobine soli.
    Pozdrawiam serdecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tamira · 6 lat temu
    Dla mnie najlepszy jest z serkiem waniliowym, albo polany syropem pomarańczowym. Faktycznie przypomina chałkę, ale ta pomarańcza nadaje mu niepowtarzalnego aromatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dona · 7 lat temu
    chleb jest bardzo pyszny.uwielbiam go jesc z wedlina.jest lekko slodki i rzeczywiscie pomaranczowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 7 lat temu
    Piekł to ktoś w maszynie do pieczenia chleba ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Zainteresował mnie ten przepis wiec postanowiłam zrobić taki chlebek na święta Wielkanocne. I Wyszła cudnowna o lekkim smaku pomarańczy chałka! Cud i miód. Wszyscy w domu zachwalają i pytają sie skad wziełam przepis Polecam jak najbardziej. I robiłam juz wiele ciast z tej strony i wszystko w 100 procentach mi sie udaje! Biszkopt rewelka! Zazwyczaj robiły mi sie zakalce lub opadał i był cieniutki.Polecam stronę gorąco !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    No kochana kolor bajeczny! biore w ciemno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Wygląda ślicznie! Ma piękny kolor. Chętnie bym spróbowała takiego chlebka.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchennefascynacje · 8 lat temu
    Nie no normalnie ja już pargnę ją zrobić, szkoda, ze na razie nie bede miała czasu na upieczenie ale przepis zapisuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KeJt · 8 lat temu
    Bardzo ładny bochenek, jeszcze o pomarańczowym nie słyszałam ale chętnie wypróbuję.

Polub nas na ...

Początek strony