Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb pomarańczowy

Przepis na chlebek drożdżowy o intensywnym zapachu pomarańczy. Dzięki pomarańczy chleb ma ładny, żółty kolor i cudowny aromat. W przepisie, z którego korzystałam jest podana 1 łyżeczka cukru. Według mnie, chleb wychodzi wówczas za mało doprawiony. Proponuję zwiększyć ilość cukru. Wyjdzie wtedy pyszna chałka, która pasuje raczej na słodkie śniadanie, przykładowo z dodatkiem masła i dżemu. Chleb jest łatwy do przygotowania.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 4- 5 łyżek cukru
  • 100ml mleka
  • 100ml wyciśniętego soku z pomarańczy (wystarczy jedna pomarańcza)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • olej do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać resztę cukru, sok pomarańczowy, skórkę otartą z pomarańczy, jogurt, jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie klejące). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok. 60 minut.
  3. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować olejem. Ciasto ponownie zagnieść na posypanym mąką blacie i przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić ponownie na 30 minut.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C (lub termoobieg: 180°C) na jasno złoty kolor.
  5. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz. i 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Chleb pomarańczowy

Chleb pomarańczowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Cez

Świetny przepis. Upiekłem ten chlebek wczoraj i jest przepyszny. Ilość cukru, podana w przepisie jest dość wyważona i sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie.

  Załączniki
 
  1. Ola

Zrobiłam drugi raz. Wyszło dobrze. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ola

No i mam odpowiedź. Drożdże miałam do niczego. Spróbuję jeszcze raz kiedy indziej Dziękuję za porady

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu zwykła mąka pszenna. Typ 500 jest jak najbardziej dobry do ciasta drożdżowego. Ciasto ma konsystencję klejącą. Powinno dobrze wyrosnąć. Coś poszło nie tak, przy przygotowaniu.

  Załączniki
 
  1. Ola

A jaki typ mąki należy użyć? Ja użyłam wrocławską 500 i coś mi nie chce wyjść nie urosło, nie chce się upiec, a piekę już prawie godzinę, a ciasto dalej surowe. I jaką konsystencję powinno mieć podczas wyrabiania?

  Załączniki
 
  1. Vicki

Pieklam dzisiaj ten chlebek jest bardzo smaczny,dla mnie brakuje odrobine soli.
Pozdrawiam serdecznie :-)

  Załączniki
 
  1. tamira

Dla mnie najlepszy jest z serkiem waniliowym, albo polany syropem pomarańczowym. Faktycznie przypomina chałkę, ale ta pomarańcza nadaje mu niepowtarzalnego aromatu.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Barbaro jak to nie ma? proszę przeczytać punkt 3.

  Załączniki
 
  1. Barbara

Dlaczego nie ma wymiarów foremek w przypadku chlebków jest to ważne dla początkujących.

  Załączniki
 
  1. Dona

chleb jest bardzo pyszny.uwielbiam go jesc z wedlina.jest lekko slodki i rzeczywiscie pomaranczowy

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony