Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
43 Komentarzy

Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g migdałów
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Migdały posiekać.
  2. Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 10- 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Szybki chleb z ziarnami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Witam, czy chlebek ten wyjdzie jak użyję mąki żytniej razowej typ 2000?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Karolino[/b] zaczyn robisz z pół litra wody, drożdży i paru łyżek mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    WITAM! WEDŁUG PRZEPISU NALEŻY WYMIESZAĆ DROŻDZE Z PÓŁ LITRA WODĄ??? CHYBA CHODZI O TO BY TROCHĘ WODY ABY POWSTAŁ ZACZYN, A RESZTĘ DO WYROBIENIA CIASTA TAK???? BO W PRZEPISIE BRZMI TO TAK ŻE CAŁA WODA DO DROŻDZY...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paolcia · 6 lat temu
    Upiekłam, w smaku dobry ale nie urósł, zaczyn za to pięknie urósł i miałam nadzieje, że chleb też będzie duży. Ale myślę, ze to ciasto źle zagniotłam było jak kluch:(nawet w blaszce nie szło tego rozłożyć:( moze jeszcze kiedyś spróbuję...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Paolciu[/b] po przełożeniu do keksówki chleb pieczesz od razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paolcia · 6 lat temu
    Spróbowałam, na razie chlebek odstawiłam do wyrośnięcia (ile powinien stać od zagniecienia?)Nie wiem czy to dobrze ale ciasto mam ścisłe, nawet bardzo gdy je gniotłam-czy to dobrze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Od 10 minut mam ten chleb w piekarniku. Rośnie jak... na drożdżach ;-) Wygląda cudnie. A że ostatnio chleby przestały mi się udawać, musiałam poszukać inspiracji i pomysłów. Jestem dobrej myśli:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 lat temu
    I wszystko jasne Dziękuję. Chlebek jest przepyszny i długo utrzymuje świeżość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Ago[/b] ciasta nie pozostawiasz do wyrośniecia. Po zagnieceniu od razu przekładasz je do formy i wkładasz do piekarnika. Wyrasta dopiero w piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 lat temu
    [quote]Chlebek zrobiłam... jest pyszny i wilgotny taki jak lubię, ale mimo, iż ciasto ponad dwukrotnie wyrosło przed pieczeniem, chlebek nie wyrósł taki wysoki jak na zdjęciu (w przekroju jest prostokątny). Jak piec aby wyrósł i pękł tak jak na zdjęciu ?[/quote]
    mogę prosić o poradę w powyższej kwestii ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zosia · 7 lat temu
    dziękuję serdecznie za odpowiedz, na pewno będzie pyszny.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Zosiu[/b] myślę, że tak, ale dałabym tylko 1 łyżkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zosia · 7 lat temu
    czy w takim razie mogę użyć zwykłego 10% octu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Zosiu[/b] powinien być ocet. Możesz użyć dowolny. On powoduje, że ciasto lepiej wyrasta. (Co nie znaczy, że bez niego nie wyjdzie, ale nie gwarantuję).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zosia · 7 lat temu
    witam bardzo podoba mi się ten przepis a chlebek wygląda pięknie i apetycznie mam pytanie czy można pominąć w przepisie ocet balsamiczny lub czym go zastąpić? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 lat temu
    Chlebek zrobiłam... jest pyszny i wilgotny taki jak lubię, ale mimo, iż ciasto ponad dwukrotnie wyrosło przed pieczeniem, chlebek nie wyrósł taki wysoki jak na zdjęciu (w przekroju jest prostokątny). Jak piec aby wyrósł i pękł tak jak na zdjęciu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kangur · 7 lat temu
    Zrobiliśmy taki chleb, tyle, że użyliśmy pół na pół mąki razowe żytnią i orkiszową. Wyszedł rewelacyjnie. Napewno będziemy go piekli jeszcze nie raz Dzieki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwonix · 8 lat temu
    Upiekłam ten chlebek i wyszedł rewelacyjnie i pyszniutki,rodzinka jadła aż im się uszy trzęsły,cieplutki z samym masłem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 8 lat temu
    a mi nie wyszedł...
    wcale nie urósł i nie wiem co zrobilam źle..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 8 lat temu
    Przepis wybrobowalam i bardzo polubilam...chlebek wychodzi za kazdym razem,pieknie rosnie bez pecherzow powietrza jak to mi sie zdazalo w przypadku innych przepisow...dodaje rozne dodatki z zaleznosci co mam dostepne w kuchni-ziarna slonecznika,dyni,mak...pyszny i szybki.nie kupuje chleba juz od dluszego czasu bo ten jest o niebo lepszy,goroco polecam przepis!!!

Polub nas na ...

Początek strony