Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g migdałów
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Migdały posiekać.
  2. Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 10- 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Szybki chleb z ziarnami

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (43)

  1. Joanna

Agato tak. Graham też już jest mąką pełnoziarnistą. Chodzi o mąkę koło typu 2000.

  Załączniki
 
  1. Agata

Mam pytanie: czy mąka pszenna pełnoziarnista i mąka pszenna razowa to ta sama mąka? czy nie? jaki ma typ? pozdrawiam Agata

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko na oko :-* W zależności od formy. Jeżeli chleb wyjdzie wyższy to przedłuż mu trochę czas pieczenia, aby dopiekł się dobrze w środku. Jeśli forma jest szersza i chleb będzie wysoki jak na zdjęciu to czas pieczenia może być jak w przepisie.

  Załączniki
 
  1. Monika

Pani Joanno, mam do Pani pytanie. Chlebek piekłam kilka razy, ale jest za niski (po prostu mam większą formę). Postanowiłam upiec go z podwójnej porcji ciasta, w takim razie jaki powinien być czas pieczenia?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sandro tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. Sandra

Chlebek wyglada swietnie. Jutro planuje go upiec, tylko ze nie mam dostepu do drozdzy. Czy moge dodac drozdze w proszku?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko żytniej nie dawałabym, raczej pszenną niższego typu np. pszenną chlebową.

  Załączniki
 
  1. Monika

Dałam żytnią właśnie... Wczoraj zrobiłam z pszenną i wyszedł pięknie. A jeśli chciałabym dać żytnią i niższy typ może wyjść czy raczej nie?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko pełnoziarnista, ale pszenna. Miałaś może żytnią? Ona jest ciężka. Niższy typ też może być.

  Załączniki
 
  1. Monika

Skoro mąka pełnoziarnista to typ 2000, a ona podobno nie utrzyma chleba, to jakiej najlepiej użyć? Ja robiłam go ostatnio na właśnie 2000, bo akurat taką miałam w domu i wyszedł twardy jak skała. W ogóle nie wyrósł mi zaczyn
Wczoraj kupiłam typ...

Skoro mąka pełnoziarnista to typ 2000, a ona podobno nie utrzyma chleba, to jakiej najlepiej użyć? Ja robiłam go ostatnio na właśnie 2000, bo akurat taką miałam w domu i wyszedł twardy jak skała. W ogóle nie wyrósł mi zaczyn
Wczoraj kupiłam typ 1850 czy będzie lepsza niż 2000 ?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony