43 Comments

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g migdałów
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Migdały posiekać.
  2. Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 10- 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Szybki chleb z ziarnami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Agato[/b] tak. Graham też już jest mąką pełnoziarnistą. Chodzi o mąkę koło typu 2000.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Mam pytanie: czy mąka pszenna pełnoziarnista i mąka pszenna razowa to ta sama mąka? czy nie? jaki ma typ? pozdrawiam Agata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] na oko :-* W zależności od formy. Jeżeli chleb wyjdzie wyższy to przedłuż mu trochę czas pieczenia, aby dopiekł się dobrze w środku. Jeśli forma jest szersza i chleb będzie wysoki jak na zdjęciu to czas pieczenia może być jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Pani Joanno, mam do Pani pytanie. Chlebek piekłam kilka razy, ale jest za niski (po prostu mam większą formę). Postanowiłam upiec go z podwójnej porcji ciasta, w takim razie jaki powinien być czas pieczenia?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Sandro[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    Chlebek wyglada swietnie. Jutro planuje go upiec, tylko ze nie mam dostepu do drozdzy. Czy moge dodac drozdze w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] żytniej nie dawałabym, raczej pszenną niższego typu np. pszenną chlebową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Dałam żytnią właśnie... Wczoraj zrobiłam z pszenną i wyszedł pięknie. A jeśli chciałabym dać żytnią i niższy typ może wyjść czy raczej nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] pełnoziarnista, ale pszenna. Miałaś może żytnią? Ona jest ciężka. Niższy typ też może być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Skoro mąka pełnoziarnista to typ 2000, a ona podobno nie utrzyma chleba, to jakiej najlepiej użyć? Ja robiłam go ostatnio na właśnie 2000, bo akurat taką miałam w domu i wyszedł twardy jak skała. W ogóle nie wyrósł mi zaczyn Wczoraj kupiłam typ 1850 czy będzie lepsza niż 2000 ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 4 lat temu
    korzystam z tego przepisu. Zamiast migdałów dodaję jednak siemię lniane , pestki dyni i słonecznika. Rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) ma typ 2000. Chleb nakrywasz folią aluminiową jeśli podczas pieczenia za mocno się przyrumieni. Piekę na grzałce góra- dół, jeśli nie jest inaczej podane w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Witam!
    To będzie pierwszy raz jak upiekę sama chleb, przepis wydaje się łatwy, ale mam kilka pytań. W przepisie podana jest mąka pszenna pełnoziarnista, czy mogłaby mi Pani powiedzieć jaki typ mąki będzie najlepszy? I w jakim przypadku dobrze będzie przykryć chleb folią aluminiową?
    Oraz czy piec na termoobiegu czy grzałce górnej i dolnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Nowa[/b] chleb na samej mące żytniej może nie wyrosnąć tak jak powinien. Może być mocno zbity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Co znaczy, że mąka żytnia 2000 jest za ciężka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Zrobiłam według przepisu wyszedł taki sam jak na zdjęciu .Jest przepyszny polecam w 100%.Łatwy w wykonaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Chlebek wyszedL przepyszny .Troszkę zmodyfikowaLam przepis , 1/3 mąki pszennej razowej zastąpiLam mąką żytnią 720 , a z ziaren dodaLam sLonecznik i siemię lniane .Dziekuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Babe · 5 lat temu
    @Małpka - ocet balsamiczny - balsamic vinegar/aceto balsamico. znajdziesz w kazdym sklepie w (prawie) kazdym krancu swiata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małpka · 5 lat temu
    niech mi ktos wytłumaczy co to jest "ocet balsamiczny", nie mieszkam w polsce, więc nie jestem na czasie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] nie dawałabym tak ciężkiej mąki.

Polub nas na ...

Początek strony