Pszenny chleb wiedeński


Chleb pszenny, puszysty z miękkim i sprężystym miąższem oraz chrupiącą sezamową skórką. Bardzo ładnie wyrasta. Z przepisu wychodzą dwa spore bochenki.
Składniki na dwa bochenki:
Zaczyn:
- 240 g lekko ciepłej wody
- 240 g lekko ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 326 g mąki pszennej (u mnie 405)
Ciasto chlebowe:
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 450 g mąki pszennej (u mnie 405)
Glazura:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Do miski wlać mleko, wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Dosypać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Przygotować ciasto chlebowe: Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania. Ciasto wyrabiać co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, utrzymywać nadany mu kształt i nie powinno się mocno kleić. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować podłużne chlebki, długie na ok. 32 cm. W tym celu najłatwiej rozpłaszczyć ciasto rękami na prostokąt o długości ok. 32 cm (lub rozwałkować) i zwinąć je ściśle w rulon wzdłuż dłuższego boku. Złączenie i boki posklejać.
- Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą, posmarowaną olejem i pozostawić na ok. 45 minut.
- Przed pieczeniem ściągnąć folię i chleby naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż). Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać sezamem.
- Między bochenki chleba polecam włożyć kawałek papieru do pieczenia, wtedy mamy pewność, że podczas pieczenia nie posklejają się.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C (grzałka góra- dół) i piec kolejne 25 minut.
Źródło: Na podstawie przepisu z nieistniejącego już niestety bloga: mojeekspresjekulinarne
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość: |
2 bochenki |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.