Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb wiedeński

Przepis pochodzi z blogu: www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl. Z przepisu wychodzą 3 mięciutkie, nieduże chlebki z chrupiącą, sezamową skórką. Środek jest bardzo miękki i delikatny. Wyrastanie ciasta zajmuje sporo czasu, chodź sam czas przygotowania jest krótki. Dlatego najlepiej zorganizować sobie tak czas, aby w międzyczasie można było coś innego zrobić. My w czasie wyrastania ciasta poszliśmy na spacer ;)

Składniki:
Zaczyn:

  • 240g wody
  • 1 ½ łyżki drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 240g ciepłego mleka
  • 326g mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • około 450g mąki pszennej (w oryginale jest 570- 600g. Mi wyszło dokładnie 450g, więc najlepiej dosypywać mąki stopniowo i jeśli 450g będzie za mało to dosypać jeszcze więcej)

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Do miski wlać mleko, wodę, cukier i drożdże. Dobrze wymieszać tak, aby rozpuściły się wszystkie składniki. Dosypać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, masło i szklankę mąki. Ciasto wyrabiać i stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, utrzymywać nadany mu kształt i nie powinno się kleić. Ciasto wyrabiać 5 minut.
  3. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części i uformować podłużne chlebki (długie na ok. 20cm). W tym celu najłatwiej rozpłaszczyć ciasto rękami na prostokąt o długości ok. 20cm (lub rozwałkować) i ciasto zwinąć ściśle w rulon od dłuższego boku. Złączenie i boki posklejać.  Takim sposobem uformują się ładne bochenki.
  5. Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć naoliwioną folią spożywczą i pozostawić na ok. 45- 60 minut. (Bochenki rozłożyłam na dwie blachy, na jednej dwa chlebki, a na drugiej trzeci. Jeśli bochenki tak wyrosną, że pozostanie między nimi nieduży odstęp to najlepiej włożyć między nimi kawałek papieru do pieczenia, wtedy mamy pewność, że się nie posklejają).

02

ciasto po 45min:

03

  1. Przed pieczeniem chleby naciąć, posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać sezamem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 25 minut.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 4 godz.
porcje

Liczba sztuk:

2 lub 3
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb wiedeński

Chleb wiedeński

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (32)

  1. Bozena

Mam pytanie: ile mleka i wody w ml bo jest podane w "g" i nie bardzo umiem sobie przeliczyc.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Bozena

Użuj tyle samo.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Wiolu tak, możesz. Daj 20g świeżych.

  Załączniki
 
  1. Wiola

A jesli nie mam drozdzy suchych moge dac drozdze swierze jak tak to ile

  Załączniki
 
  1. Joanna

Tereso jeśli ciasto po wyrośnięciu wypełni tę formę to będziesz miała chleb w kształcie serca.

  Załączniki
 
  1. teresa

witam. czy jeśli część ciasta włożę do niewielkiej formy w kształcie serca to upiecze mi się serce? pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ola

Wyszły cudnie jak na pierwszy raz trochę koślawe, ale dopieczone, nie są surowe. Dla mnie też troszkę za słone. Można z soli zrezygnować albo dodać łyżeczkę zamiast łyżki? Poza tym super

  Załączniki
 
  1. natalusia

Hurraa mam 2 chlebusie pychaaa tylko jak dla mnie za duzo soli do kanapeczek z czekolada dla dzieciaczkow troche nie pasuje.. jutro powtorka dziekuje za przepis i mysle ze nie kupie juz nigdy wiecej chleba z ulepszaczami..

  Załączniki
 
  1. KasiaCyl

Chleb jest REWELACYJNY :-) Dzieciaczki się nim "zajadają" :lol: Kinia stwierdziła,że przepyszny a Maks prosi o kolejne kanapki :-) od wczoraj upiekliśmy już cztery sztuki ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko możesz spróbować wyrobić ciasto i gotowe wstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano wyciągnąć z lodówki i pozostawić, aż ciasto się ociepli i dopiero uformuj bochenki.

  Załączniki
 
  1. Monika

Robiłam wczoraj te bagietki http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/143-przepis-na-bagietki-na-maslance i dziś są jeszcze pyszne. Chciałabym zrobić taki chlebek, ale mam pytanko czy w przypadku tego chlebka i bagietki na maślance...

Robiłam wczoraj te bagietki http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/143-przepis-na-bagietki-na-maslance i dziś są jeszcze pyszne. Chciałabym zrobić taki chlebek, ale mam pytanko czy w przypadku tego chlebka i bagietki na maślance mogę je zrobić wieczorem a upiec rano? Jednak cieplutkie pieczywo na śniadanko to jest coś Boję się tylko czy jak będzie stać całą noc surowe to nie wyjdzie.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony