Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb wiedeński

Przepis pochodzi z blogu: www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl. Z przepisu wychodzą 3 mięciutkie, nieduże chlebki z chrupiącą, sezamową skórką. Środek jest bardzo miękki i delikatny. Wyrastanie ciasta zajmuje sporo czasu, chodź sam czas przygotowania jest krótki. Dlatego najlepiej zorganizować sobie tak czas, aby w międzyczasie można było coś innego zrobić. My w czasie wyrastania ciasta poszliśmy na spacer ;)

Składniki:
Zaczyn:

  • 240g wody
  • 1 ½ łyżki drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 240g ciepłego mleka
  • 326g mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • około 450g mąki pszennej (w oryginale jest 570- 600g. Mi wyszło dokładnie 450g, więc najlepiej dosypywać mąki stopniowo i jeśli 450g będzie za mało to dosypać jeszcze więcej)

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Do miski wlać mleko, wodę, cukier i drożdże. Dobrze wymieszać tak, aby rozpuściły się wszystkie składniki. Dosypać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, masło i szklankę mąki. Ciasto wyrabiać i stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, utrzymywać nadany mu kształt i nie powinno się kleić. Ciasto wyrabiać 5 min.
  3. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części i uformować podłużne chlebki (długie na około 20cm). W tym celu najłatwiej rozpłaszczyć ciasto rękami na prostokąt o długości około 20cm (lub rozwałkować) i ciasto zwinąć ściśle w rulon od dłuższego boku. Złączenie i boki posklejać.  Takim sposobem uformują się ładne bochenki.
  5. Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć naoliwioną folią spożywczą i pozostawić na około 45- 60min. (Bochenki rozłożyłam na dwie blachy, na jednej dwa chlebki, a na drugiej trzeci. Jeśli bochenki tak wyrosną, że pozostanie między nimi nieduży odstęp to najlepiej włożyć między nimi kawałek papieru do pieczenia, wtedy mamy pewność, że się nie posklejają).

02

ciasto po 45min:

03

  1. Przed pieczeniem chleby naciąć, posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać sezamem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10min. w temperaturze 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 25min.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 4 godz.
porcje

Liczba sztuk:

2 lub 3
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb wiedeński

Chleb wiedeński

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony