Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy

Chleb wiedeński

Przepis pochodzi z blogu: www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl. Z przepisu wychodzą 3 mięciutkie, nieduże chlebki z chrupiącą, sezamową skórką. Środek jest bardzo miękki i delikatny. Wyrastanie ciasta zajmuje sporo czasu, chodź sam czas przygotowania jest krótki. Dlatego najlepiej zorganizować sobie tak czas, aby w międzyczasie można było coś innego zrobić. My w czasie wyrastania ciasta poszliśmy na spacer ;)

Składniki:
Zaczyn:

  • 240g wody
  • 1 ½ łyżki drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 240g ciepłego mleka
  • 326g mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • około 450g mąki pszennej (w oryginale jest 570- 600g. Mi wyszło dokładnie 450g, więc najlepiej dosypywać mąki stopniowo i jeśli 450g będzie za mało to dosypać jeszcze więcej)

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Do miski wlać mleko, wodę, cukier i drożdże. Dobrze wymieszać tak, aby rozpuściły się wszystkie składniki. Dosypać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, masło i szklankę mąki. Ciasto wyrabiać i stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, utrzymywać nadany mu kształt i nie powinno się kleić. Ciasto wyrabiać 5 minut.
  3. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części i uformować podłużne chlebki (długie na ok. 20cm). W tym celu najłatwiej rozpłaszczyć ciasto rękami na prostokąt o długości ok. 20cm (lub rozwałkować) i ciasto zwinąć ściśle w rulon od dłuższego boku. Złączenie i boki posklejać.  Takim sposobem uformują się ładne bochenki.
  5. Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć naoliwioną folią spożywczą i pozostawić na ok. 45- 60 minut. (Bochenki rozłożyłam na dwie blachy, na jednej dwa chlebki, a na drugiej trzeci. Jeśli bochenki tak wyrosną, że pozostanie między nimi nieduży odstęp to najlepiej włożyć między nimi kawałek papieru do pieczenia, wtedy mamy pewność, że się nie posklejają).

02

ciasto po 45min:

03

  1. Przed pieczeniem chleby naciąć, posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać sezamem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 25 minut.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 4 godz.
porcje

Liczba sztuk:

2 lub 3
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb wiedeński

Chleb wiedeński

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amanda Natalia Lipińśka · 10 miesięcy temu
    Czy zamiast sezamu mogę dać mak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena · 1 lat temu
    Mam pytanie: ile mleka i wody w ml bo jest podane w "g" i nie bardzo umiem sobie przeliczyc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Wiolu[/b] tak, możesz. Daj 20g świeżych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 3 lat temu
    A jesli nie mam drozdzy suchych moge dac drozdze swierze jak tak to ile
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Tereso[/b] jeśli ciasto po wyrośnięciu wypełni tę formę to będziesz miała chleb w kształcie serca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 4 lat temu
    witam. czy jeśli część ciasta włożę do niewielkiej formy w kształcie serca to upiecze mi się serce? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Wyszły cudnie jak na pierwszy raz trochę koślawe, ale dopieczone, nie są surowe. Dla mnie też troszkę za słone. Można z soli zrezygnować albo dodać łyżeczkę zamiast łyżki? Poza tym super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalusia · 4 lat temu
    Hurraa mam 2 chlebusie pychaaa tylko jak dla mnie za duzo soli do kanapeczek z czekolada dla dzieciaczkow troche nie pasuje.. jutro powtorka dziekuje za przepis i mysle ze nie kupie juz nigdy wiecej chleba z ulepszaczami..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KasiaCyl · 4 lat temu
    Chleb jest REWELACYJNY :-) Dzieciaczki się nim "zajadają" :lol: Kinia stwierdziła,że przepyszny a Maks prosi o kolejne kanapki :-) od wczoraj upiekliśmy już cztery sztuki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] możesz spróbować wyrobić ciasto i gotowe wstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano wyciągnąć z lodówki i pozostawić, aż ciasto się ociepli i dopiero uformuj bochenki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Robiłam wczoraj te bagietki http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/143-przepis-na-bagietki-na-maslance i dziś są jeszcze pyszne. Chciałabym zrobić taki chlebek, ale mam pytanko czy w przypadku tego chlebka i bagietki na maślance mogę je zrobić wieczorem a upiec rano? Jednak cieplutkie pieczywo na śniadanko to jest coś Boję się tylko czy jak będzie stać całą noc surowe to nie wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadwiga · 5 lat temu
    Ja również zrobiłam dwa chleby, dalam 22 g świeżych drożdży do zaczynu i 460 g mąki do ciasta, wyrosły pięknie i smakują wybornie.
    Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maua · 5 lat temu
    Zrobiłam dwa, wyszły pyszne giganty Jeden z sezamem, jeden z makiem [img]http://i39.tinypic.com/n6t5pj_th.jpg
    [/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    łukasz · 5 lat temu
    Właśnię piekę zobaczymy jak wyjdzie:)::) do jedego dodalem cebulę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Roksano[/b] jeśli chcesz możesz użyć więcej. Właściwie 1,5 łyżki to jest ok. 40g. Przy mniejszej ilości drożdży ciasto będzie rosło trochę dłużej.
    Jeden bochenek ma ok. 25cm długości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana · 5 lat temu
    Czy 20g drozdzy to nie za malo?
    jakiej wielkosci bochenki wychodza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jerry[/b] robiłam z 1,5 łyżki,ale z mnieszej porcji też pewnie wyjdzie tylko najwyżej ciasto będzie wyrastać wolniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jerry · 5 lat temu
    Czy te 1,5 łyżki drożdży instant to nie za dużo? Zdaje mi się że 1,5 łyżeczki wystarczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    A mi się od spodu nie dopiekły, chyba mam coś nie tak z piekarnikiem Odwróciłam je i jeszcze chwilę piekłam ale nie wiem co z tego będzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Sandro[/b] tak, taka lekko ciepła. Najlepsza jest przegotowana

Polub nas na ...

Początek strony