Bułki ziemniaczane

Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny.  Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.

Składniki:

  • 255g ziemniaków
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 150g mąki pszennej (typ 550)
  • 45g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.
  3. Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.

Bułki zaraz po uformowaniu:

02

Bułki po wyrośnięciu:

03

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
  3. Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.ploetzblog.de

Bułki ziemniaczane

Bułki ziemniaczane