Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Z przepisu wychodzą mięciutkie, 3 duże bułeczki.  Zmieniłam tylko nadzienie. Użyłam pomidorków koktajlowych, bazylii i mozzarelli. W oryginale są suszone w piekarniku pomidory koktajlowe, pieczony czosnek i bazylia. Zrobiłam szybszą wersję. Jeśli mielibyście ochotę na oryginalną wersję, na końcu przepisu podaję, jak zrobić suszone pomidory i pieczony czosnek. Wybierzcie sami odpowiadające Wam nadzienie. Z pewnością oryginalna wersja jest bardziej aromatyczna.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
  • 20g kaszy manny
  • 15g świeżych drożdży
  • 10g soli
  • 50g oliwy z oliwek
  • 320g wody (lub 320ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)

Nadzienie:

  • pomidorki koktajlowe (ok. 100g) lub suszone pomidorki*
  • świeża bazylia
  • mozzarella w kulce lub pieczony czosnek **
  • troszkę oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
  2. Mąkę i kaszę manną wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Kolejno przełożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać ok. 5- 10 minut na elastyczne, sprężyste ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć na prostokąt o wymiarach 35 x 25cm. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia.

02

  1. Rozłożyć pomidorki (świeże lub suszone), ser (lub czosnek) i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto.

03

  1. Krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić.

04

05

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części skleić jeden otwarty brzeg.

06

  1. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

07

  1. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą.
  2. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec bułeczki 20- 25 minut na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą z oliwek dopóki jeszcze są ciepłe.

*Suszone pomidory:
Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godz., aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g.
** Pieczony czosnek:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Następnie wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25 minut, aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Brot für Genießer: 53 Variationen” słynnego piekarza Richarda Bertinet.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

1 godz. i 30 min.
zegarek2

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

3 duże bułki
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 8 miesięcy temu
    Dzień dobry z tej strony Klaudia
    Mam pytanie jeśli chciałabym je podać na śniadanie to z czym najlepiej łączyć te bułeczki ( napoje np)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 2 lat temu
    wyszły pyszne! pozostaje spróbować przerobić na wersje bezglutenową dla przyjaciółki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Sylwio[/b] tak, urośnie również bez dodatku cukru ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Czy ciasto wyrośnie bez dodania cukru do drożdży?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 4 lat temu
    Hej, żeby listki nie zczerniały, przed pieczeniem pożądnie natłuść je oliwą. wtedy zachowają swój kolor i wygląd Sama się o tym wczoraj dowiedziałam oglądając Jamy'ego Oliviera na Kuchnia Tv.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    blueberry112 · 4 lat temu
    Brzmi na prawdę pysznie!!!! Koniecznie muszę spróbować :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Mario[/b] mozzarella biała w kształcie kulki w serwatce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 4 lat temu
    Witam. Nie mogę się dopatrzeć... czy mozzarella ma być tą białą (w typie sera białego) czy tą używaną m.in. do pizzy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdusiu[/b] tak, osączone pomidorki z oliwy też mogą być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdusia · 4 lat temu
    Witam a czy pomidorki suszone w oleju tez by sie sprawdziły? Mysle ze trzebaby bylo odsaczyc je najbardziej jak sie da..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 5 lat temu
    Odkryłam Pani stronę 2 tygodnie temu i się uzależniłam Codziennie próbuje czegoś nowego. Dziś zrobiłam bułeczki i są przepyszne :-) Zamieniłam mąkę na pszenną pełnoziarnistą i udały się bez problemu. Próbowałam również z "nadzieniem"- mozzarella, liście szpinaku i czosnek szklony na masełku :lol: Dziękuję za inspiracje!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 6 lat temu
    Bardzo fajny przepis, próbowaam bo nie moglam się oprzeć. Myślę, że następnym razem coś pododaję do ciasta (przyprawy :majeranek, bazylię).Lubię Pani stronę, ciekawe pomysly, czasem próbuję je modyfikować pod kątem mąk pelnoziarnistych.Nie wszystko się da...ale ten przepis też spóbuję zrobić na mące o wyższym typie.Mam nadzieję, że jak znajdzie Pani przepisy, które są na takich mąkach lub na bialkach i orzechach to coś Pani "dorzuci".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 7 lat temu
    w takim razie... to bułeczki moich marzeń :)! Jutro biorę się do pracy :).

    PS dziękuję za szybciutką odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Kaju[/b] tak, zaczyn nie jest konieczny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 7 lat temu
    Nie ma potrzeby robienia rozczynu z drożdży? Ciasto bez tego "daje radę"?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    s · 7 lat temu
    che meraviglia di ricetta, ciao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ecapade Gourmande · 7 lat temu
    Z miłą chęcią bym takie spałaszowała, skusiłaś mnie nimi. Lubię smak pomidorów i bazylii w pieczywie. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    ale pyszności! prawie jak lato
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 7 lat temu
    Świetna propozycja i obie wersje są pyszne:)

Polub nas na ...

Początek strony