Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Z przepisu wychodzą mięciutkie, 3 duże bułeczki.  Zmieniłam tylko nadzienie. Użyłam pomidorków koktajlowych, bazylii i mozzarelli. W oryginale są suszone w piekarniku pomidory koktajlowe, pieczony czosnek i bazylia. Zrobiłam szybszą wersję Wink Jeśli mielibyście ochotę na oryginalną wersję, na końcu przepisu podaję, jak zrobić suszone pomidory i pieczony czosnek. Wybierzcie sami odpowiadające Wam nadzienie. Z pewnością oryginalna wersja jest bardziej aromatyczna.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
  • 20g kaszy manny
  • 15g świeżych drożdży
  • 10g soli
  • 50g oliwy z oliwek
  • 320g wody (lub 320ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)

Nadzienie:

  • pomidorki koktajlowe (ok. 100g) lub suszone pomidorki*
  • świeża bazylia
  • mozzarella lub pieczony czosnek **
  • troszkę oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
  2. Mąkę i kaszę manną wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Kolejno przełożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać ok. 5- 10min, na elastyczne, sprężyste ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć na prostokąt o wymiarach 35 x 25cm. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia.

02

  1. Rozłożyć pomidorki (świeże lub suszone), ser (lub czosnek) i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto.

03

  1. Krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić.

04

05

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części skleić jeden otwarty brzeg.

06

  1. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30min.

07

  1. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą.
  2. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec bułeczki 20- 25min. na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą z oliwek dopóki jeszcze są ciepłe.

*Suszone pomidory:
Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godz., aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g.
** Pieczony czosnek:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Kolejno wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25min., aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z książki: „Brot für Genießer: 53 Variationen” słynnego piekarza Richarda Bertinet.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

1 godz. i 30 min.
zegarek2

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

3 duże bułki
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony