Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bajgle

To charakterystyczne drożdżowe bułeczki kuchni żydowskiej. Najczęściej spotykane są z sezamem, makiem lub bez posypki. Skórkę mają twardą, chrupiącą, a w środku są mięciutkie. Ciasto jest sprężyste i bardzo fajnie formułuje się z niego krążki.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • ¼ litra lekko ciepłej wody
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli (może być troszkę więcej)

Dodatkowo:

  • trochę oleju
  • 1 jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski.
  2. Drożdże rozpuścić w 1/8 litra lekko ciepłej wody.
  3. W mące zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Zasypać lekko mąką i pozostawić na ok. 10 minut, aż drożdże wyrosną.
  4. W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodać sól, rozpuszczone masło i 1/8 litra lekko ciepłej wody. Ciasto miksować mikserem, używając mieszadeł hakowych do wyrabiania ciasta, 8- 10 minut. Ręce posmarować olejem i ciasto jeszcze raz zagnieść ręcznie. Ciasto  przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
  6. Dwie blachy posmarować olejem, margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. (Posmarowałam margaryną, ale jednak polecam papier do pieczenia.)
  7. Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 części. Z każdej część uformować wałek o długości ok. 30- 35cm. Końce dobrze razem skleić, tworząc krążki.

02

  1. Przygotować miskę z ciepłą wodą. Uformowane bajgle zanurzać na chwilę, jeden po drugim, w misce z wodą (Bajgiel trzymać dwoma rękami). Osączyć z wody i ułożyć po 4 na blasze.
  2. Bajgle posmarować z góry rozkłóconym jajkiem i posypać grubo sezamem.
  3. Pozostawić na 10 minut.

03

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 225°C (termoobieg: 200°C).

Przepis pochodzi z książki: „Brot und Kleingebäck”. GU

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3
 

Czas pieczenia jednej blachy:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz. 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

354 kcal/ 1481kJ

Białko: 15g, Tłuszcz: 14g, Węglowodany: 49g

Bajgle

Bajgle

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. sylwetka

sprawdzone, świetne

  Załączniki
 
  1. Joanna

Nette7 wiem o jaką skórkę Ci chodzi. Taką jak mają precle. Tylko, że sceptycznie podchodzę do dodawania zwykłej sody. Jak dla mnie to ona dużo nie daje (ale o tym już pisałam na forum ;-) ). Może kolejny przepis na bajgle zrobię właśnie z sodą,...

Nette7 wiem o jaką skórkę Ci chodzi. Taką jak mają precle. Tylko, że sceptycznie podchodzę do dodawania zwykłej sody. Jak dla mnie to ona dużo nie daje (ale o tym już pisałam na forum ;-) ). Może kolejny przepis na bajgle zrobię właśnie z sodą, to się przekonam ;-) . Dzięki za typ.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Nette7

Nette7 tak tylko w samej wodzie. Świecące są, ale dlatego, że posmarowałam je jajkiem. Moczenie we wodzie ma sprawić, że skórka będzie chrupiąca, ale nie sądzę, że nada jej połysku.


A dzięki sodzie ładnie się błyszczą, spróbuj kiedyś dodać do...

Nette7 tak tylko w samej wodzie. Świecące są, ale dlatego, że posmarowałam je jajkiem. Moczenie we wodzie ma sprawić, że skórka będzie chrupiąca, ale nie sądzę, że nada jej połysku.


A dzięki sodzie ładnie się błyszczą, spróbuj kiedyś dodać do wody trochę sody i krótko obgotować surowe bajgle. Mają wtedy charakterystyczną skórkę.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Majana

One są wspaniałe! Po prostu

  Załączniki
 
  1. tjaryma

A do tego ser śmietankowy wymieszany z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetne bajgle. Nie wiem, czemu w Polsce trudno kupić.

  Załączniki
 
  1. eve

przepysznie wyglądają!
a ten sezam jakby delikatnie ukrywal rumieńce na preclach

  Załączniki
 
  1. Joanna

Nette7 tak tylko w samej wodzie. Świecące są, ale dlatego, że posmarowałam je jajkiem. Moczenie we wodzie ma sprawić, że skórka będzie chrupiąca, ale nie sądzę, że nada jej połysku.

  Załączniki
 
  1. Nette7

O, moczyłaś je w samej wodzie, bez sody? A skórka była charakterystycznie śliska? (choć domyślam się, że ciężko sprawdzić przez sezam ).
Wyglądają cudnie . I są idealnie rumiane!

  Załączniki
 
  1. krokodyl

Tak, przepiękne.

  Załączniki
 
  1. Anna

Palce lizać

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony