Bajgle

Drożdżowe bułki z dziurką w środku, posypane sezamem. Bajgle najczęściej spotykane są z sezamem, makiem lub też bez posypki. Mają mocno chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Ciasto jest sprężyste i dobrze się z nim pracuje.

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • sezam (łuskany)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski.
  2. W miseczce wymieszać pokruszone drożdże ze szczyptą cukru i 125 ml lekko ciepłej wody.
  3. W mące zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Posypać lekko mąką i pozostawić na ok. 10- 15 minut, aż drożdże wyrosną.
  4. W tym czasie roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodać sól, roztopione masło i 125 ml lekko ciepłej wody. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez ok. 8- 10 minut. Następnie ciasto przełożyć na blat i jeszcze chwilę zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Dwie duże, płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 części. Z każdej część uformować wałek o długości ok. 30- 35 cm. Końce dobrze razem skleić, tworząc krążki. (Można również z ciasta uformować kule, w każdej zrobić w środku kciukami otwór, następnie palcami rozciągnąć ciasto, poszerzając otwór. Robiłam pierwszym sposobem, ale złączenie lubi się rozkleić podczas gotowania i trzeba końce później ponownie połączyć).

2

  1. W niedużym garnku zagotować co najmniej litr wody. Zmniejszyć moc palnika na mniejszą, aby woda tylko "mrugała". Pojedynczo wkładać bajgle do gotującej się wody i zostawić je na 20- 30 sekund. Następnie obrócić na drugą stronę i ponownie zostawić na 20- 30 sekund. Wyciągać łyżką cedzakową, odsączyć z wody i układać po 4 sztuki na każdej blasze do pieczenia.
  2. Bajgle posmarować z góry rozkłóconym jajkiem i posypać grubo sezamem.

3

  1. Pozostawić na 10 minut.
  2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 225°C, grzałka góra- dół.
  3. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C.

Źródło: Zmieniony przepis z książki: "Brot und Kleingebäck", GU.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bajgle Bajgle Bajgle

Powiązane przepisy