Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

Bajgle

To charakterystyczne drożdżowe bułeczki kuchni żydowskiej. Najczęściej spotykane są z sezamem, makiem lub bez posypki. Skórkę mają twardą, chrupiącą, a w środku są mięciutkie. Ciasto jest sprężyste i bardzo fajnie formułuje się z niego krążki.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • ¼ litra lekko ciepłej wody
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli (może być troszkę więcej)

Dodatkowo:

  • trochę oleju
  • 1 jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski.
  2. Drożdże rozpuścić w 1/8 litra lekko ciepłej wody.
  3. W mące zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Zasypać lekko mąką i pozostawić na ok. 10 minut, aż drożdże wyrosną.
  4. W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodać sól, rozpuszczone masło i 1/8 litra lekko ciepłej wody. Ciasto miksować mikserem, używając mieszadeł hakowych do wyrabiania ciasta, 8- 10 minut. Ręce posmarować olejem i ciasto jeszcze raz zagnieść ręcznie. Ciasto  przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
  6. Dwie blachy posmarować olejem, margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. (Posmarowałam margaryną, ale jednak polecam papier do pieczenia.)
  7. Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 części. Z każdej część uformować wałek o długości ok. 30- 35cm. Końce dobrze razem skleić, tworząc krążki.

02

  1. Przygotować miskę z ciepłą wodą. Uformowane bajgle zanurzać na chwilę, jeden po drugim, w misce z wodą (Bajgiel trzymać dwoma rękami). Osączyć z wody i ułożyć po 4 na blasze.
  2. Bajgle posmarować z góry rozkłóconym jajkiem i posypać grubo sezamem.
  3. Pozostawić na 10 minut.

03

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 225°C (termoobieg: 200°C).

Przepis pochodzi z książki: „Brot und Kleingebäck”. GU

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3
 

Czas pieczenia jednej blachy:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz. 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

354 kcal/ 1481kJ

Białko: 15g, Tłuszcz: 14g, Węglowodany: 49g

Bajgle

Bajgle

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 8 miesięcy temu
    Są równie pyszne następnego dnia? ?chodzi mi czy zachowują świeżość czy lepiej jeść tego samego dnia kiedy się je robi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Najlepsze są świeże, ale na drugi dzień też będą dobre. Trzeba je tylko tak, jak chleb ochronić przed wysychaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwetka · 5 lat temu
    sprawdzone, świetne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Nette7[/b] wiem o jaką skórkę Ci chodzi. Taką jak mają precle. Tylko, że sceptycznie podchodzę do dodawania zwykłej sody. Jak dla mnie to ona dużo nie daje (ale o tym już pisałam na forum ;-) ). Może kolejny przepis na bajgle zrobię właśnie z sodą, to się przekonam ;-) . Dzięki za typ.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nette7 · 8 lat temu
    [quote][b]Nette7[/b] tak tylko w samej wodzie. Świecące są, ale dlatego, że posmarowałam je jajkiem. Moczenie we wodzie ma sprawić, że skórka będzie chrupiąca, ale nie sądzę, że nada jej połysku.[/quote]

    A dzięki sodzie ładnie się błyszczą, spróbuj kiedyś dodać do wody trochę sody i krótko obgotować surowe bajgle. Mają wtedy charakterystyczną skórkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    One są wspaniałe! Po prostu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tjaryma · 8 lat temu
    A do tego ser śmietankowy wymieszany z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetne bajgle. Nie wiem, czemu w Polsce trudno kupić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eve · 8 lat temu
    przepysznie wyglądają!
    a ten sezam jakby delikatnie ukrywal rumieńce na preclach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Nette7[/b] tak tylko w samej wodzie. Świecące są, ale dlatego, że posmarowałam je jajkiem. Moczenie we wodzie ma sprawić, że skórka będzie chrupiąca, ale nie sądzę, że nada jej połysku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nette7 · 8 lat temu
    O, moczyłaś je w samej wodzie, bez sody? A skórka była charakterystycznie śliska? (choć domyślam się, że ciężko sprawdzić przez sezam ;)).
    Wyglądają cudnie :). I są idealnie rumiane!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krokodyl · 8 lat temu
    Tak, przepiękne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 8 lat temu
    Palce lizać:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kabamaiga · 8 lat temu
    Przepiękne.

Polub nas na ...

Początek strony