Bagietki jogurtowe

Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
- około 400g mąki pszennej
- 20g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
- Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 1 godz.25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.