Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bagietki jogurtowe

Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
  • około 400g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

02

  1. Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.25 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

bagietki jogurtowe

Bagietki jogurtowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Ela

Zrobilam. Wyszly sliczne jednakze jogurt sprawia to ze przypomina w smaku sourdough bakietke . Niestety Naleze do smakoszy tych zwyklych/ slodszych bulek. Ogolnie przepis b. dobry

  Załączniki
 
  1. Iza

Witam chciałam upiec w/w bułeczki w sobotę rano na śniadanie, czy można zostawić wyrobione ciasto na całą noc?


Ja zostawiłam i wyszły dobre

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu niestety nie wiem.

  Załączniki
 
  1. Ola

Witam chciałam upiec w/w bułeczki w sobotę rano na śniadanie, czy można zostawić wyrobione ciasto na całą noc?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ewka przyczyny mogą być różne:
za dużo mąki
za mało wyrośniete ciasto/ zaczyn
za mało wyrobione ciasto
zimne składniki

  Załączniki
 
  1. ewka

mi nie wyszły, zrobiły się ciężko, a wszystko robiłam zgodnie z zaleceniami jaki może być powód, że są ciężkie ? pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Magda

właśnie spróbowałam bułeczek upieczonych z tego przepisu i jestem zachwycona w 100%, będę często je piekła polecam!
Magda

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu to konfitura z czarnej czereśni, ale to kupna :-*
Paula i Majanko to może zorganizuję śniadanie u mnie :lol:

  Załączniki
 
  1. Paula

takie pieczywko na śniadanie z dżemem... ideał!

  Załączniki
 
  1. Majana

Jakie one są urocze! Mięciutkie, super

Zjadłoby się taką z dżemikiem
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony