Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy

Bagietki jogurtowe

Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
  • około 400g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

02

  1. Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.25 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

bagietki jogurtowe

Bagietki jogurtowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 lat temu
    Zrobilam. Wyszly sliczne jednakze jogurt sprawia to ze przypomina w smaku sourdough bakietke . Niestety Naleze do smakoszy tych zwyklych/ slodszych bulek. Ogolnie przepis b. dobry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    [quote]Witam chciałam upiec w/w bułeczki w sobotę rano na śniadanie, czy można zostawić wyrobione ciasto na całą noc?[/quote]

    Ja zostawiłam i wyszły dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Olu[/b] niestety nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Witam chciałam upiec w/w bułeczki w sobotę rano na śniadanie, czy można zostawić wyrobione ciasto na całą noc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Ewka[/b] przyczyny mogą być różne:
    za dużo mąki
    za mało wyrośniete ciasto/ zaczyn
    za mało wyrobione ciasto
    zimne składniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewka · 3 lat temu
    mi nie wyszły, zrobiły się ciężko, a wszystko robiłam zgodnie z zaleceniami jaki może być powód, że są ciężkie ? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    właśnie spróbowałam bułeczek upieczonych z tego przepisu i jestem zachwycona w 100%, będę często je piekła polecam!
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Gosiu [/b] to konfitura z czarnej czereśni, ale to kupna :-*
    [b]Paula i Majanko[/b] to może zorganizuję śniadanie u mnie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    takie pieczywko na śniadanie z dżemem... ideał!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Jakie one są urocze! Mięciutkie, super:)

    Zjadłoby się taką z dżemikiem:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    No tak:)
    Ale dodam, ze ta konfitura wyglada pysznie...z czego to czarna porzeczka czy jagody? Bo teraz mi chodzi po glowie, zeby tez cos zrobic:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Gosiu[/b] to tak jest jak się ma przepis w głowie, a nie zrobi listy zakupów 8) Mogłam lecieć po ten miód, ale się zmobilizowałam i postanowiłam sama coś pomieszać.
    [b]Viri[/b] czy bułki, czy bagietka w smaku wyjdzie to samo :lol: wizualnie tylko jest różnica. A my jakoś podobnie ostatnio pieczemy: drożdżówki, teraz bagietka, ciekawe co będzie następne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    a ja miałam piec dzisiaj bułki jogurtowe! i teraz nie wiem czy iść w bułeczkę czy bagietkę (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    Skąd ja to znam Tez tak mialam, upatrzylam sobie przepis..wybralam sie na zakupy i zapomnialam czegos ;/
    Ale tak oto powstaje odrobine inny przepis, ale za to jaki wspaniały;)
    Sliczne bagietki, wygladaja na puszyste i mieciutkie:)
    Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony