Bułki z suszonymi pomidorami

Drożdżowe bułki z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Bułki są miękkie, aromatyczne od pomidorów i mają ładną pomarańczową barwę. Najlepiej smakują z wędliną lub serem. Są również dobrym dodatkiem do sałatek.

Składniki na 6 bułek:

  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml lekko ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju (przed ważeniem odsączyć je na ręczniku papierowym)
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Pomidory pokroić drobno.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól, jajko, pokrojone pomidory, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto np. mikserem z mieszadłami, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i głęboko naciąć np. żyletką lub ostrym nożem. (Porządnie naciąć bułki, bo mocno rosną i pękają, czasami gdzie im się podoba ;))

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bułki z suszonymi pomidorami Bułki z suszonymi pomidorami Bułki z suszonymi pomidorami