Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bagietka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 140g suszonych pomidorów w oliwie ze słoiczka (można dać trochę mniej)
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier i trochę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pomidory osuszyć ręcznikami papierowymi z oleju. Pomidory pokroić drobno.
  3. Do mąki dodać sól, jajko, pomidory, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto jest dość lepkie).
  4. Gotowe ciasto podzielić na pół i na blacie posypanym mąką uformować dwie bagietki.
  5. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C.

Uwaga: Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić podsypać jeszcze odrobiną mąki. Bagietkę można jeść zamiast bułek z dowolnym dodatkiem tylko nie słodkim. Fajnie pasuje do sałatek.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

50 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Bagietka z suszonymi pomidorami

Bagietka z suszonymi pomidorami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Alineka90

ale mam smaka na nie! kochma pomidory susozne z bułka i oliwą, w ogóle teraz często pieke różne takie bo kupilismy Kohersena mycook - robota, wyrabia 100X lepiej odemnie i to raz dwa mam spokój

  Załączniki
 
  1. Joanna

Adamie świeżych.

  Załączniki
 
  1. Adam

A te 21 gramów drożdży to świeżych czy suszonych? Wybaczcie, ale poziom mojego amatorstwa jest dosyć wyjątkowy.

  Załączniki
 
  1. Natalia

Pyszne, polecam

  Załączniki
 
  1. darek

Kapitalny przepis pysznie i zdrowo

  Załączniki
 
  1. Joanna

Soniu używam zwykłej mąki pszennej (w Niemczech jest to Weizenmehl Type 405).

  Załączniki
 
  1. Sonia

Jakiej używasz konkretnie mąki?

  Załączniki
 
  1. Paula

Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne !
Zjadłam je z rodziną w jeden dzień
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Weronika

właśnie wstawiłam do picyka zobaczymy co wyjdzie, ale wyglądają super. pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony