Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Bagietka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 140g suszonych pomidorów w oliwie ze słoiczka (można dać trochę mniej)
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier i trochę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pomidory osuszyć ręcznikami papierowymi z oleju. Pomidory pokroić drobno.
  3. Do mąki dodać sól, jajko, pomidory, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto jest dość lepkie).
  4. Gotowe ciasto podzielić na pół i na blacie posypanym mąką uformować dwie bagietki.
  5. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C.

Uwaga: Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić podsypać jeszcze odrobiną mąki. Bagietkę można jeść zamiast bułek z dowolnym dodatkiem tylko nie słodkim. Fajnie pasuje do sałatek.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

50 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Bagietka z suszonymi pomidorami

Bagietka z suszonymi pomidorami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alineka90 · 1 lat temu
    ale mam smaka na nie! kochma pomidory susozne z bułka i oliwą, w ogóle teraz często pieke różne takie bo kupilismy Kohersena mycook - robota, wyrabia 100X lepiej odemnie i to raz dwa mam spokój
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Adamie[/b] świeżych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 2 lat temu
    A te 21 gramów drożdży to świeżych czy suszonych? Wybaczcie, ale poziom mojego amatorstwa jest dosyć wyjątkowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Pyszne, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    darek · 4 lat temu
    Kapitalny przepis pysznie i zdrowo:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Soniu[/b] używam zwykłej mąki pszennej (w Niemczech jest to Weizenmehl Type 405).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sonia · 5 lat temu
    Jakiej używasz konkretnie mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 5 lat temu
    Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne !
    Zjadłam je z rodziną w jeden dzień Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 6 lat temu
    właśnie wstawiłam do picyka:) zobaczymy co wyjdzie, ale wyglądają super. pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony