Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułeczki otrębowe

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g otrębów lub płatków owsianych
  • 20g oleju roślinnego (= 2 łyżki)
  • 15g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 190g wody o temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15min.
  2. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt twarde.
  3. Uformować z ciasta kulę. Posmarować ją delikatnie olejem roślinnym i przełożyć do miski. Odstawić na 1godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Można uformować bułki o dowolnym kształcie. Chcąc uzyskać kształt taki jak u mnie, należy z każdej porcji ciasta uformować najpierw wałek. Następnie zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry, wciskając ją do środka. Drugą końcówkę przełożyć od góry do dołu, również wkładając do środka. Jeśli ciasto będzie się kleić nie podsypywać go mąką tylko natłuścić ręce olejem lub oliwą.

02

03

04

  1. Gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40- 60min. do wyrośnięcia.

05

  1. Wyrośnięte bułki spryskać spryskiwaczem z olejem lub posmarować olejem przy pomocy pędzla. Boki spryskać wodą.
  2. Piec około 10min. w temperaturze 230°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec dalej około 5 -10min. Bułki powinny być wyraźnie zarumienione. Bułki ostudzić na kratce z piekarnika.

Przepis pochodzi ze strony: www.pracowniawypiekow.blogspot.com, autor: Liska, „Bułeczki otrębowe jak grahamki”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułeczki otrębowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kasia

    Bułeczki za pierwszym razem z podwójnej ilości z otrębami pszennymi wyszły rewelacyjnie!!!
    Za 2 razem też z podwójnej ilości ale z płatkami są w piekarniku. wyglądają super.
    Piekłam w niższej temp. niż podana 180'C z termoobiegiem po osiągnięciu temp. ponieważ wkładam do zimnego piekarnika.

  • Maja

    Noi upiekłam tym razem wyrosły bardziej ale na mące szymanowskiej 480,zamiast oliwy dałam olej,uzyłam drożdzy świeżych zamiast instant,ale i tak odbiegają od pani bułek i niewiem czemu,moze zmniejszyć ilość otrąb?Kajzerki robilam zmpani przepisu wyszły idealne a te niewiem pech jakis czy co..proszę o poradę:-)

  • Maja

    Mam problem z bułeczkami,upiekłam je wg przepisu mąka 650 przenna,otręby przenne i owsiane pól na pół,drożdze instant niestety bułki praktycznie mi nie wyrosły,takie małe gluty mi wyszły:-)Moze za ciężka mąka?Spróbuje z mąką szymanowską 480,i zmienie drożdze na swieze,a moze przez drozdze instant?Tyle razy pieke rózne bułki i chleby i było ok a teraz taki klops:-)

  • Andrzej

    Jestem na etapie początkującego piekarza twój przepis jest Extra od paru dni piecze te bułeczki są pyszne przepis można też zastosować do Automatu tylko zachować kolejność :Woda olej,mąka,otręby,cukier,sól,drożdże,
    Program (dough)do wyrobienia Ciasta
    Pozdrawiam
    Andrzej :-)

  • Czeresnia

    A czy można dać inną mąkę...Pozdrawiam:)*

  • emilka

    Moge zastapic olej maslem? :)

  • paula

    Właśnie wylądowały w piecu : ) w kuchni mam dwie lewe ręce ale na razie dobrze się zapowiada!

  • Róża

    Bardzo łatwy przepis, bułeczki wyszły pyszne. Ja przed pieczeniem położyłam na nie odrobinę masła czosnkowego i żółty ser. Pychota. Pozdrawiam. :-)

  • Kasia

    zrobilam dzis buleczki, sa przepyszne, polecam i dziekuje za przepis

  • emilia

    Świetny przepis, właśnie wyciągnęłam bułeczki z piekarnika. niestety nie będę ich jeść bo nie mogę jasnego pieczywa ale mężuś i córka będą bardzo zadowoleni. pozdrawiam :lol:
    Emilia

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony