Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
36 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamil · 4 lat temu
    [quote]Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?[/quote]

    Jeśli nie jest to wina zbyt rzadkiego ciasta to spróbuj polać dłonie kilkoma kroplami oleju/oliwy, rozetrzeć i dopiero wtedy formować bułeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 4 lat temu
    Serdecznie polecam - zrobiłam wczoraj od razu z podwójnej porcji i już wszystkie bułeczki zniknęły! Pyszne i proste w przygotowaniu. Ciasto szybko rosło i było przyjemne w obróbce. Bułeczki posypałam jeszcze słonecznikiem i siemieniem lnianym. Wszystkim smakowały! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Witam czy buleczki moga byc tylko z maki zytniej typu 1150?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 4 lat temu
    serdecznie dziękuje za przepis , wyszły super pyszne i dałam pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej zwykłej z marketu . piekłam 23 minuty bo chyba słabo piekarnik nagrzałam ale to mój pierwszy raz i następnie lepiej wygniotę ciasto bo potem odstają takie widać przyklejone łaty . Trzeba się też plastycznie postarać haha polecam łatwo i pysznie każdy to zrobi wystarczy trzymać się dokładnie tego co jest napisane tutaj .
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 4 lat temu
    Bułeczki wyszły super z pełnoziarnistą mąką żytnią typu 2000 Zrobiłam je razem z 3,5letnim siostrzeńcem, udekorowaliśmy je pestkami dyni, słonecznika, makiem i sezamem. Pysznie, zdrowo i jaka zabawa Dziś robimy je ponownie, tym razem z podwójnej porcji ;D Serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 5 lat temu
    [quote]a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.[/quote]

    Musialas dac za malo mąki, dlatego ciasto Ci sie rozlalo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lutfinia · 5 lat temu
    a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Serdecznie dziękuję zaczekam do jutra, następnym razem faktyczne zmniejszę temperaturę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] mogą być drożdże intant. Wtedy nie trzeba robić zaczynu, tylko miesza się je z mąką.
    [b]Kasiu[/b] hmm, ja lubię świeże bułki, bo mają chrupiącą skórkę. Na drugi dzień już będzie miększa. Skoro jednak uważasz, że skórka jest za twarda, to zmniejszyłabym następnym razem trochę temperaturę pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Nie piekę za dużo ani za często, na te bułeczki ochotę wielką miałam i upiekłam. Wyszły przepyszne z tym, że ze strasznie twardą skorupką. Z tego względu, że jak wspomniałam doświadczona w tej dziedzinie nie jestem chciałam zapytać czy po prostu trzymałam za długo te bułki w piekarniku( na spieczone jednak nie wyglądały) czy mogła by być inna przyczyna tej bardzo twardej skorupki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Witam, przepis wyglada na swietny, czy zamiast swiezych drozdzy mozna wykorzystac drozdze instant ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 5 lat temu
    Dużo roboty a raczej czekania ale opłacało się, bułeczki wyszły przepyszne, posypałam dodatkowo słonecznikiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m_tusia · 6 lat temu
    Wspaniałe wyszły! dodałam troszkę otrębów jeszcze i bałam się, że ciasto zbyt zwięzłe będzie, ale efekt genialny! O dziwo, jak zwykle mi się udaje, nie ma zakalca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgorzata · 7 lat temu
    bułeczki wyszły super
    dzięki ;-}
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 9 lat temu
    Ojej jakie śliczne ci wyszły! Bardzo sie ciesze że to już kolejny mój przepis który zrobiłaś i się udały ! Pozdrawiam cię ciepło

Polub nas na ...

Początek strony